Сега мамко по-подробно:
Грудките могат да се консумират сурови, варени или мариновани.
Много ги харесвам, имам си в двора и си вадя есенно или зимно време.
Грудките се използват за готвене и печене по същия начин като картофите, но за разлика от картофите, те могат да се консумират и сурови. Те имат подобна консистенция и в сурова форма имат подобна текстура, но по-сладък, по-орехов вкус. Сурови и нарязани на ситно стават за салата. Тяхната инулинова форма на въглехидрати придава на грудките склонност да стават меки и кашави, ако се варят, но те запазват текстурата си по-добре, когато са приготвени на пара.
Инулинът не може да бъде разграден от човешката храносмилателна система, но
бактериите го метаболизират в дебелото черво. Това може да причини метеоризъм и в някои случаи стомашна болка.
Стомашни болки съм нямал, но метеоризма е доказан...
МЕТЕОРИЗЪМ - Газове в червата
Метеоризмът представлява състояние на прекалено голямо количество газове в стомаха или червата. Сам по себе си меторизмът не е животозастрашаващ, но причинява значителен дискомфорт и може да доведе до социален срам.
Обикновено повишеното количество на газове се свързва с начина на хранене, вида на храната, стресови ситуации, индивидуална чувствителност, но в някои случаи е симптом на здравословен проблем. Газовете в гастроинтестиналният тракт са с два произхода – екзогенни /погълнат въздух/ и ендогенни /образувани вътре в храносмилателния тракт/. Химичният състав на газовете включва азот и кислород, въглероден диоксид и метан.
