Страница 1 от 1

Търся идеи как да направя трушия от ГУЛИЯ?

Публикувано: нед дек 09, 2007 1:43 pm
от Tanini
Купих само Гулия, малко е старичка, с кора. Смятам да и обеля горния слой и да напълня два три буркана с нея, но не ми идва на ум какво да долея в бурканите, че да стане хубава марината :-D . Някакви идеи?

Публикувано: нед дек 09, 2007 5:41 pm
от Стефан
Нищо не пречи да направиш опит, но аз не съм чувал за туршия от гулия/някъде името е алабаш/. Същото е да се консервира ряпа. И двете се ядат пресни. Съхраняват се в прясно състояние. Имаше май тема за това.

Публикувано: нед дек 09, 2007 6:27 pm
от n_a
Стефан написа:
Нищо не пречи да направиш опит, но аз не съм чувал за туршия от гулия/някъде името е алабаш/. Същото е да се консервира ряпа. И двете се ядат пресни. Съхраняват се в прясно състояние. Имаше май тема за това.
Гулия е земна ябълка, не е алабаш. Алабаш е нещо средно между ряпа и зелка ... А гулията е като картоф, твърд и хрупкав като морков, с лек ябълков вкус.
Сурово се хрупа. Не пречи и на туршия. Почти всичко става на туршия.
Ако питащият е притеснен от "стария" вид на гулията, просто да я измие и в кесийка в хладилника. Ще "живне".

Публикувано: нед дек 09, 2007 7:48 pm
от Стефан
n_a написа:
Гулия е земна ябълка, не е алабаш. Алабаш е нещо средно между ряпа и зелка ... А гулията е като картоф, твърд и хрупкав като морков, с лек ябълков вкус.
Сурово се хрупа. Не пречи и на туршия. Почти всичко става на туршия.
Ако питащият е притеснен от "стария" вид на гулията, просто да я измие и в кесийка в хладилника. Ще "живне".
В различни райони има различни имена. Все пак, за мен земната ябълка си е земна ябълка, а гулията е алабаш.

В Ямболско, на земната ябълка казват ерелмаз. Става за туршия, но когато е от новата реколта. От минала година не става.

Ето снимка на земна ябълка. Това не е гулия :lol:

Публикувано: нед дек 09, 2007 8:44 pm
от n_a
А! Баш гулия! :cool:
Забавно е в интернет. Всичко е подръка.

Публикувано: чет дек 13, 2007 5:04 pm
от Tanini
Благодаря за отговорите, ама съм съвсем боса в правенето на туршии и ако може някаква идея там - колко вода, аспирин ли, оцет ли, какво да сложа? Иначе това дето го купих е същото на вид като на картинката.

Публикувано: чет дек 13, 2007 6:15 pm
от Стефан
Щом е като на картинката, няма проблеми. Ще ти кажа аз как правя. Не съм правил само земна ябълка, но ще стане. Притеснява ме само първия пост, че е старичка. Ако е от миналата година, и е използвана за посев, направо я хвърли в кофата. Защото и такова продават по пазарите за незапознатите. Става кисела, но вкуса е отвратителен. Все едно дъвчиш колофон.

Та, на въпроса. Кората не се бели, а само се измива и почиства от пръст. Може и със стара четка за зъби. Не използвай сапун или веро. След измиването се поставя плътно в съда. Залива се с определено количество вода/мери се обемно/ до покриване на грудките. Излива се водата, до колкото е възможно, и се разтваря само сол спрямо общото количество вода в съотношение 7-8%. Соления разтвор се налива обратно в съда. След това всеки ден се преточва/ако е буркан, се преобръща и разклаща/ няколко пъти на ден.

Аз поставям земна ябълка в зелената туршия от съседната тема. Става чудесно.

И последно - става само със сол. Никакви други неща като оцет, олио, захар и т.н.

Публикувано: пет дек 14, 2007 12:13 pm
от Tanini
:2thumbs: мерси, така ще направя, ама май наистина първо ще купя нова, че таз май е доста стара.