Страница 1 от 2
въпрос
Публикувано: ср апр 07, 2010 3:09 pm
от il_ft_emo
Публикувано: ср апр 07, 2010 3:54 pm
от pavkatay
? гюл доколкото знам е роза-на турски, а ако имаш предвид гьол- той се копае

Публикувано: ср апр 07, 2010 4:08 pm
от svetoslavoff
То че е роза, роза е, но каква? Според мен става дума за маслодайна. Та запитай по Казанлъшко, Карловско...Също съм чувал за гюл-трендафил. Май ми стана интересно да запитам в един друг много популярен сайт как се вари гюлова ракия

Пък и ако някой от тук присъстващите знае, да сподели, ако модитата нямат нищо против.
Публикувано: чет апр 08, 2010 10:41 am
от mim
сладко от рози се вари лесно: листенца от добре цъфнал цвят, захар, 1 лимонтозу, може и листо от ендрише (прилича на мушкато, но не точно), т.е. не по-различно от плодовите сладка
действа разхлабително

сигурно и ракията няма да е много по-различна от плодовите ракии
разсад - по карловско
Публикувано: чет апр 08, 2010 12:36 pm
от il_ft_emo
ми казаха ми че става за жив плет това ако ви помага нещо

Публикувано: чет апр 08, 2010 1:00 pm
от pavkatay
сега се сещам, че така казват на едни пълзящи (увивни) рози, чиито цветове са по-рехави и приличат на шипката. преди няколко години насадих две такива , но при мен не виреят добре. а сега е времето за засаждане- продават ги по пазарите и цветарските магазини(и бриколаж) във вид на отрязана пръчка с корени
Публикувано: пон апр 19, 2010 11:15 am
от il_ft_emo
както гледам ти си от Плевен значи и при мен няма да виреят искам даго насадя при нашите те живеят в Българене Плевенско ако го знаеш но ще опитам благодаря
Публикувано: пон апр 19, 2010 2:07 pm
от pavkatay
il_ft_emo написа:както гледам ти си от Плевен значи и при мен няма да виреят искам даго насадя при нашите те живеят в Българене Плевенско ако го знаеш но ще опитам благодаря
ами мястото на,което ги насадих е кофти, а не географското положение. купувал съм ги от пазара срещу РУМ-а

Публикувано: нед апр 25, 2010 10:57 am
от Jason
Ако търсиш маслодайна роза, то името на сорта е роза дамасцена.
Истински разсад може да си вземеш от Института по розата в Казанлък.
Що се отнася до така наречената гюлова ракия или розова, то може много да се говори, но ще изразя собственото си мнение накратко.
Ако я правиш чиста - рози, вода и захар - смятам че резултата е повече за медицински нужди от колкото за пиене. Получава се много силен розов аромат и аз лично нещо не го свързвам с ракия.
Препоръчвам варианта, който съм правил т.е. нека материала си е грозде или нещо друго, не слагай захар или да е малко, когато изсипеш материала в казана добави една торба(около 1кг.за 100л.материал) рози, изключително важно е розите да са свежи и ако може да са брани рано сутрин.
Гарантирам ти, че ще се прочуеш с резултата и ще намериш много верни приятели.
Хайде наздраве сега.
Публикувано: пет апр 30, 2010 10:59 am
от il_ft_emo