Страница 1 от 11
Лози
Публикувано: нед ное 28, 2010 10:00 pm
от batence81
Здравейте, нека опитните да дадат мнение дали на баир с наклон към 35-40 градуса може да се отглежда лозя. Изложението е южно, слънчево е и почвата е добра. Мен наклона само ме притеснява, защото е ронливо, не знам как се хващат корените и дали не е проблем че не се насъбира вода и т.н. Ако е възможно, какво грозде може да се отглежда около Панчаревския район, което да става за вино - каберне мерло и т.н
Мерси за отзовалите се.
Публикувано: нед ное 28, 2010 10:25 pm
от GEORGI5959
Нали знаеш лафа - " Не ти трябва на баир лозе ", а твоите 40 градуса е много, но може да стане. Опитай да терасираш мястото. Колкото до сортовете, трябва да съобразиш с надморската височина и срока на зреене. За вино трябва добре да узрее и получи нужната захарност.
Публикувано: пон ное 29, 2010 6:26 am
от ArturDent
Пишеш - почвата е добра.
На лозето, поне винените сортове не му трябва добра почва (чернозем), а песъчлива почва.
Добро грозде наистина се гледа "на баир" и с южно изложение. Е твоя наклон е малко в повече. По принцип е добре че водата се оттича и да не се задържа много много.
Когато започне да зрее гроздето му трябва слънце през деня и студ през нощта, без влага, за да не гние. Тук би трябвало наклона да помогне.
Няма ли някой съсед покрай теб дето гледа лозе, та да попиташ ?
Публикувано: пон ное 29, 2010 2:48 pm
от BREAKER
ArturDent написа:Пишеш - почвата е добра.
На лозето, поне винените сортове не му трябва добра почва (чернозем), а песъчлива почва.
Добро грозде наистина се гледа "на баир" и с южно изложение. Е твоя наклон е малко в повече. По принцип е добре че водата се оттича и да не се задържа много много.
Когато започне да зрее гроздето му трябва слънце през деня и студ през нощта, без влага, за да не гние. Тук би трябвало наклона да помогне.
Няма ли някой съсед покрай теб дето гледа лозе, та да попиташ ?
Точно така е!

отговор....
Публикувано: пон ное 29, 2010 3:17 pm
от atanasov2004
Ша стани

Лозата е диво растение. Добре е да терасираш, най ефтино е със акациеви колове и плет

По ме притеснява кат~ са
затъркалят чувалите с грозде.
Публикувано: пон ное 29, 2010 6:52 pm
от batence81
хах нека се стигне до чувала, надморкста височина е около 500 метра, много е жега, а вечер е студено, кои сортове може и ако го терасирам малко през какво разтояние да сложа корените и накаде да расте лозята нагоре или настрани?
Публикувано: пон ное 29, 2010 7:58 pm
от Johny
Най-добре е редовете да не се засенчват един друг.
Публикувано: пон ное 29, 2010 8:05 pm
от Илиян Илиев™
При тоя наклон едва ли може да става дума за засенчване.
Публикувано: пон ное 29, 2010 8:32 pm
от batence81
няма да се засенчват, през какво разтояние да ги садя? Май в Бриколаж имат лози сега, та и за подходящия сорт е хубаво да разбера
Публикувано: пон ное 29, 2010 8:43 pm
от ArturDent
batence81 написа:... накаде да расте лозята нагоре или настрани?
Настрани.
Относно измръзването:
Много хора се лъжат, че надморска височина е равно на температура и измръзване.
- Първо "измръзване" се получава най-често при обледеняване на стъблото. То не може да диша. А обледеняване се получава само при температури малко под нулата - дъжд и силен вятър. При по ниски всичко пада като скреж и/или сняг.
- Второ в котловините температурите може да са много по-ниски от тези по върховете. Това е т.нар. температурна инверсия - няма вятър и студения въздух "пада" долу в ниското. Миналата година най-ниската температура беше в Севлиево. А не е планина. А най-ниската в света е в Русия, пак в котловина.
За колегата - жокери:
Почти всички червени сортове издържат с 10 градуса по-ниска температура от белите.
Грозде с едри зърна по-малко издържа на студ от това с по-малки зърна. При еднакви чепки.
В заключение: Бих прасна едно каберне ;) Ама трябва едно прасе да осигуриш после.
Видях че си писал за Бриколаж:
НЕ!, купи си от пазара, от български производител! Или търси разсадник!
По-добре от пазара от непроверен отколкото от хипермаркет, където е сигурно, че не е от България.