Страница 1 от 1

Пролетна резитба на овошките

Публикувано: вт мар 01, 2011 10:23 am
от bullet
Моля колегите овощари да кажа кога според тях трябва да започне пролетната резитба на овошките. Благоприятно ли е сега времето, при положение, че в нашия край все още температурите подат по нулата -4, -5 или да се изчака.

Re: Пролетна резитба на овошките

Публикувано: вт мар 01, 2011 6:39 pm
от ArturDent
Рано е още.

Re: Пролетна резитба на овошките

Публикувано: вт мар 01, 2011 6:56 pm
от toniikoko
Да не отварям нова тема искам да попитам за съвет за пролетна резидба на млади плодни дръвчета, има ли някакви правила и какви са точно. По точно какво да режем и какво не.Поздрави на всички.

Re: Пролетна резитба на овошките

Публикувано: вт мар 01, 2011 7:32 pm
от ArturDent
Ами то зависи от дръвчетата и определението "млади".
Например прасковите се режат много, а други изобщо не се режат.

Re: Пролетна резитба на овошките

Публикувано: ср мар 02, 2011 1:44 pm
от joro_tsanev
Важно е колко са млади, какви видове и сортове са, каква формировка е правена или предвидена. Правилата са много, но най-важно е да разпознаваш вида на клончетата и да знаеш всеки овощен вид на какви клончета плододава. Също и не трябва да се прекалява с натоварването, защото някои видове са склонни към алтернативно( намалено) плододаване.

Re: Пролетна резитба на овошките

Публикувано: ср мар 02, 2011 6:06 pm
от GEORGI5959
Резитбата на овошните дървета се прави през март. Прасковата, когато се появят бутоните. Джанка, кайсия, череша, вишня - края на зимата, началото на пролетта, ако се изрежат есента и през зимата в студовете се получава силно смолотечение, за това трябва да са преминали силните студове. Ябълки и круши през март. Кайсията се реже през юни. Малко хора го правят но тогава резитбата предизвиква растеж на нови филизи и залагане на цветни пъпки, които цъфтят по-късно на следващата година и не страдат от повратните пролетни мразове. Не всички видове дървета се режат всяка година. Някои почти нямат резитба-само за оформяне на короната в млада възраст, а по-късно за прореждане при нужда/череша, слива, джанка/. Най-силна и ежегодна резитба има при прасковата.

Re: Пролетна резитба на овошките

Публикувано: ср мар 02, 2011 7:10 pm
от toniikoko
Много благодаря за съветите, че иначе щях да ги очаткам като астма /почти/ ябълкага и черешата. :prayer: