Страница 1 от 2

асма рязане..............

Публикувано: съб мар 26, 2011 2:08 pm
от vlax
Здравейте,колеги
Трябва да подрязвам асми но никога не съм го правил
До сега тъста ми ги режеше а аз ги пръсках N...... пъти с най различни "високо ефективни" препарати и го берях и после всичките му работи до краен продукт домашно вино и ракия.
Сега аз трябва да ги режа/понеже тъста е на 85 години / а не съм го правил до сега и не съм на ясно с много неща.Моля за съдействие Различните сортове се реже различно Аз от къде да знам коя пръчка какъв сорт е. Ясно че това ще ми е първото рязяне и не очаквам кой знае какви резултати Но моля за да ми кажите елемтарни съвети/Да не ми се смеят комшииите/.„

Best regards

Re: асма рязане..............

Публикувано: съб мар 26, 2011 2:46 pm
от mariayn
Вземи тъста и да ти покаже тънкостите .Да ти каже къде да режеш .Реже се на втора пъпка .

Re: асма рязане..............

Публикувано: съб мар 26, 2011 6:47 pm
от dobrev9111
Не съм много запознат с лозарството но знам че се реже на 2 пъпки и наклона на среза трябва да е обратно на пъпката за да не тече сок върху нея.

Re: асма рязане..............

Публикувано: пет апр 15, 2011 10:36 am
от randori
vlax,какво направи с асмата?Да не е както в баснята за Хитър Петър.
Пратил го чорбаджията да му пореже лозето,а той като не знае орязал
пръчките до дъно.Връща се обратно и оня го пита :
- Как е Петре оряза ли го?
-Орязах го.
-Ами плаче ли?
-Плаче та се къса,и ти да го видиш и ти ще ревнеш.
Мочетата добре са ти казали,но например Болгар,Дамят и др.се режат на
минимум 4 пъпки.Иначе само шума ще пръскаш с "високоефективните разтвори".

Re: асма рязане..............

Публикувано: пет апр 15, 2011 12:35 pm
от Johny
Ей, няма такова животно - минимум 4 пъпки /казват се очи/.
Ето тук в края има обяснения за асмата: http://www.kak-da.com/%D1%84%D0%BE%D1%8 ... D0%B0.html

Re: асма рязане..............

Публикувано: пет апр 15, 2011 7:31 pm
от roly
Няма такова рязане на четири очи- ако не искаш асма за една- две години и финито.
Реже се на 2 очи, ако са много пръчките и нагъсто- и на 1 око(това в основата на пръчката не се брои).

Re: асма рязане..............

Публикувано: пет апр 15, 2011 7:47 pm
от kiss9402
Не съм специалисто, но Аз винаги я режа на 1 или 2 пъпки зависи от ситуацията но не повече. То вече май е късно за резидба но все пак.

Поздрави !

Re: асма рязане..............

Публикувано: вт апр 19, 2011 6:02 pm
от boltik
Аз си платих да ги подрежат и ми казаха,че ще ми изпратят снимкаи.Парите изпратени,снимки няма :-D

Re: асма рязане..............

Публикувано: вт апр 19, 2011 6:07 pm
от ArturDent
kiss9402 написа:
То вече май е късно за резидба но все пак.
В Банско може и да е късно, но не и в цяла България

Re: асма рязане..............

Публикувано: вт апр 19, 2011 9:02 pm
от EDI
Късничко е, соковете отдавна потекоха.След ден-два ще е съвсем късно.