Страница 1 от 1
Защо бялото вино стана червено
Публикувано: чет ное 21, 2013 9:43 pm
от Йордан
Защо бялото вино стана червено,след като го налях в пласмасово шише от безалкохоло и като престоя 10 дни и потъмня.Другото все още е в бидона-на около месец и нещо е.
Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: чет ное 21, 2013 10:03 pm
от VLADO66
Керацуда

Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: чет ное 21, 2013 10:05 pm
от КИМИ
Това е сигнал че виното не трябва да се бутилира,
сулфитирай с 50г на 100л. със серниста киселина и
по възможност да няма достъп до въздуха(в затворен съд)
на тъмно и хладно мазе би трябвало да ти издържи до Зарезан,
но сулфитирането го направи СЕГА.
Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: пет ное 22, 2013 7:03 am
от LazarGanev
Трябва да се пие и да се пее

! Всички песни са за червено вино, само една има за бяло и в нея се пее "Ой ти бяло вино, що не си червено"
Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: пет ное 22, 2013 9:37 am
от Stefan_62
Йордан написа:Защо бялото вино стана червено,след като го налях в пласмасово шише от безалкохоло и като престоя 10 дни и потъмня.Другото все още е в бидона-на около месец и нещо е.
Ами кажи поне от какъв сорт грозде си го правил и технологията ти на правене на бялото вино. При не спазване на някой детайли при производството на бяло вино се получават текива резултати, в последствие да придобие червен отенък. . Плюс това, че при вино на месец и нещо все още си протича тихата ферментация. Ако бързаш толкова да го бутилирваш изчакай поне да стане на 50-60 дена, а най-добре към Януари-Февруари, ако има все още де

Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: съб ное 23, 2013 5:38 am
от ArturDent
Няма бяло вино което без химия, да не потъмнява или си изменя цвета във времето.
Ако стои на светло процеса е по-бърз. Също ако е било със джибрите и най-вече чепките.
Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: вт дек 03, 2013 8:41 pm
от boltik
Здравейте,да се изкажа и аз.Моята сестра работи 8 години в шампански цех и съм подочул някой нещица.Виноното от бяло грозде е много нестъбилно и поради тази причина се избистряло червеното вино и се бутилирало като бяло.В големите многотонни цистерни се хвърляло от оня жълтия прах,с който на времето се обезцветяваше бензина.Аз съм срещал и такива „майстори на късното зеле„Първо си прави виното и след това и зелето в един и същи съд.Най-вероятно това се е получило от незнание.Моят баща казваше,че незнанието било много лош съветник на човека.Може да е бил прав.А за шампанското,моята сестра ми сподели един ден следното:И едно зрънце дане откъснем,пак ще си правим шампанско(пенливо вино)
Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: вт дек 03, 2013 9:31 pm
от kalin72
жълтия прах,с който на времето се обезцветяваше бензина
Бентонит, бяла глина. С това се избистрят вината.
Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: ср дек 04, 2013 12:16 am
от hidrazin
kalin72 написа:Бентонит, бяла глина. С това се избистрят вината.

Не позна. Не е това. Той говори за "избелване" на вината. Вероятно говори за Калиев фероцианид - жълта кръвна сол. Да се прави разлика от калиевия цианид, който е бял и мноооооого отровен. Един грам от него е смъртоносна доза за петима мъже по 120 кила.

Re: Защо бялото вино стана червено
Публикувано: ср дек 04, 2013 10:20 am
от kalin72
Аз на болтик отговарям, че праха е бонтонит, не е по темата
