Страница 1 от 4

Ракия от кисело вино..

Публикувано: чет яну 02, 2014 5:31 pm
от Йордан
Виното ми стана кисело-причината -кацата в която сложих гроздето.Ако го направя на ракия дали и тя ще стане кисела.

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: чет яну 02, 2014 5:34 pm
от zlatko64
Сложи му сода бикарбонат и тогава го вари на ракия.

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: чет яну 02, 2014 6:32 pm
от Йордан
zlatko64 написа:
Сложи му сода бикарбонат и тогава го вари на ракия.
За содата знам но казват ми да сложа сол и няколко глави разцепен лук-дали ще има ефект.

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: чет яну 02, 2014 6:41 pm
от stiv1961
Тази тема от мнението на valentor нататък
viewtopic.php?t=25986

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: чет яну 02, 2014 10:39 pm
от докера
Има голяма разлика м-у кисело и вкиснало вино , затова моля да поясниш точно какво е .
Защото ако е вкиснало и станало на оцет , не се опитвай въобще да го вариш - няма смисъл . Ползвай си го за оцет .
Ако си е вино , но киселее - сода бикарбонат преди да го сложиш в казана и евентуална преварка на ракията.
Сол се слага за избистряне на ракията , а лука някои казват , че обирал странични миризми от джибрите , но за кисело и двете не помагат ... :wink:

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: чет яну 02, 2014 11:22 pm
от Krass
Ако е само кисело- сода. Ако обаче мирише на оцет.... По-добре си го дръж за оцет, защото оцет и алкохол при преварката образуват едни много гадни съединения, които удрят директно черния дроб. А сол и лук само в салатата. Как солта ще избистри ракията, а лука най много да придаде мирис на манджа.

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: пет яну 03, 2014 12:06 am
от VLADO66

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: пет яну 03, 2014 12:15 am
от hidrazin
Там има верни неща, но пропорцията .... няма такава. Слагаш и бъркаш, слагаш и бъркаш докато следващото пакетче или доза престане да влиза в реакция - да прави мехурчета и да шупти. Целта е да се свърже оцетната киселина, защото при варенето и високата температура оцетната киселина и спиртът стават на етилацетат. Пък той си е жива отрова. По-добре е да предозираш содата. Тя ще остане в казана и няма да мине през лулата. По-лошо е когато е малко.
Ако оцетно-киселата е в напреднал стадий просто няма смисъл да се вари. Поне ще имаш хубав, истински оцет и може да го съхраняваш дълго време и да раздаваш на приятели.
:partyman:

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: пет яну 03, 2014 9:36 am
от КИМИ
От вино правено тази есен няма начин да се е развила оцетна ферментация за толкова кратко време-
процесът на оцетно вкисване прогнозно става след февруари- март. Ясно е че материала е бил заготвен за дестилация на ракия, но е важно да се знае че и в този случай се преминава през технологията за правене на вино и като се започне от най-важното- хигиената. А да направиш вино в стара каца(възможно е да е държала и кисело зеле преди) го оставям без коментар.

Содата 100г. на 100кг, се сипва няколко часа преди дестилацията за да има време да протекат процесите.

Re: Ракия от кисело вино..

Публикувано: пет яну 03, 2014 10:47 am
от hidrazin
Сода се сипва толкова, колкото е нужно. Може и малко повече от нужното. А прогнозното вкисване е едно, реалното е друго. Комбинацията от топла зима и заразена каца в идеална комбинация поне за започването и.
Пък и не е ясно дали наистина е оцетно-кисела или просто виното е с по-силна кисела жилка.
:partyman: