Страница 1 от 1

Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: вт мар 10, 2015 2:35 pm
от TACHO
Здравейте,

към вилата, която купих миналата година, имам 3 декара място. И понеже всички вкъщи много обичат гроздето, ми се иска да си направя малко лозенце. Но не съм лозар (за сега само мераклия да се науча), не съм сигурен дали ще виреят лозите. Вилата се намира на 1100 метра надморска височина в Балкана, като цялото място е с южно изложение и се огрява цял ден от слънцето. Почвата не я знам каква е, но не е мочурлива, има известна денивелация и лесно се отича водата. Съседът ми има аста с няколко лози Булгар и твърди, че му дават грозде.

Въпросът ми е според вас имам ли шанс да завъдя винарски или десертни сортове на такава височина и какви сортове биха били подходящи? Ако някой има "височинно" лозе, моля да сподели. :)

Re: Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: вт мар 10, 2015 2:45 pm
от al4o
http://vino-bg.eu/vineni-sortove/ Виж тук пише за разни сортове грозде И тука има разни писания кое как http://www.sevastianov-vines.com/

Re: Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: ср мар 11, 2015 10:29 am
от m_markovski
В Родопите на 1000мнв имахме кардинал, а сега черна алжирка. Става без пробеми.

Re: Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: ср мар 11, 2015 9:55 pm
от stonesour
подходящи са раннозреещи сортове, поради по-малкото слънчеви дни.
кардинал е такъв черен десертен сорт. супер ран болгар за бяло десертно и т.н. google.

Re: Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: чет мар 12, 2015 9:27 am
от atanasov2004
Колега привет - ще стане лозенце :) По ранни сортове е желателно. За винце и ракийка препоръчвам: Памид, Шефка, Мускат...десертни: Супер ран болгар, Троя, Плевен, Дунав, Хамбурски мистет...Направи го по старата технология на "кютуци", чашовидна ниска резитба, когато гродето е ниско до земята се "изпича" по добре...Разбира се този начин си има "кусури" - по трудно се работи, повече болести и евентуално ако не се загрибва може да има измръзване при тежки зими....но едва ли :? Щото зимите са меки...Ако сега си правя лозе - ще наблегна на местни изпитани сортове....Ако самата почва е по пясъчна - може да вкорениш и резници-тип бучни пръчка-пий вино :-D Успех!

Re: Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: чет мар 12, 2015 9:52 am
от TACHO
Благодаря за отговорите,
Значи ще се търсят ранни сортове. Кардинал, булгар, шефка...
Определено съм се навил и ще пробвам. И без това имам доста място и не мисля цялото да го засаждам с овошки. А пък колкото стане. От познати от югоизточна България наесен си взех пръчки от един винен сорт, там му казват Унгарка, не знам как му е научното име, но е доста лесен за гледане, защото не се налага да се пръска, а в същото време става много гъсто и ароматно вино. Дано да вирее на тази височина. Ще се опитам да го завъдя и него. Мисля около къщата да си направя и аста 7-8 кв. м. и ще пробвам и на асма. Само не знам дали на асмата пръчките няма да мръзнат зимата...

Има ли значение на какво разстояние една от друга трябва да са пръчките на различните сортове, за да не става някаква кръстоска както при някои видове зеленчуци? Не се смейте сега се уча :lol:

Re: Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: пет мар 13, 2015 8:46 pm
от batman
Предполагам, че изискването към сортовете да са студоустойчиви е задължително.

Re: Лозе на 1100 м. надморска височина? Възможно ли е?

Публикувано: нед мар 15, 2015 1:00 pm
от TACHO
Да, ще търся студоустойчиви, все пак там и през април има нощи в температупа под нулата. Дори миналата година ми измрази всички овошки, които вече бяха цъфнали.
Тази зима на няколко пъти падна под -22 градуса, а в момента има около 1 м. сняг. :? Хубавото е, че пада доста сняг и така кютуците може би са по-защитени от измръзване.