Торене на овошки
Публикувано: пет апр 21, 2017 2:25 am
Въпрос - има ли момент в годината когато е препоръчително да се торят овошките и още по-важно - има ли момент в който НЕ Е добре да се торят?
Благодаря!
Благодаря!
Намери вдъхновяващи идеи, практични решения и емоционални дискусии на теми, свързани с дома, строителството и направи си сам
https://forum.napravisam.bg/
Lisko написа:Въпрос - има ли момент в годината когато е препоръчително да се торят овошките и още по-важно - има ли момент в който НЕ Е добре да се торят?Това, което са ме съветвали агрономи (но от агроаптеките) - есенно торене с комбиниран (NPK) тор и пролетно подхранване само с азотен (N). Обяснението е, че фосфора и калия им трябва време да се разградят в почвата и да започнат да се усвояват от растенията, азотните торове се разграждат значително по-бързо. Не помня всичко в детайли, но грубо азотните торове влияят най-силно на развитието на листната маса - предполагам за това се прилагат и пролетно време. За фосфорните не помня, но може да се намери информация в нета. Калият е много важен за качествата на плода - здравина, сладост и т.н. Като цяло дърветата не са така чувствителни като едногодишните култури към торенето, това че си наторил с по-малко или изобщо си пропуснал не е така фатално - стремя се да използвам долната граница на нормите посочени от производителя.
Благодаря!
Pavel написа:Дървесната пепел не повишава ли много pH-то на почвата? Ако има някой компетентен може ли да обясни използването на дървесна пепел и горска тор.Аз не съм компетентен, но чета и си правя изводи. Дървесната пепел се използва от много стопани точно заради калия, но ползването и трябва да е умерено (какво значи това не ми е ясно) защото неминуемо променя и киселинния състав на почвата. Може и да греша, но нали си чувал, че някои слагат дървесна пепел в казана преди изваряването на ракията, за да намалят киселинността на материала - предполагам същото се случва и с почвата.