Страница 49 от 562
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: нед авг 05, 2018 10:19 pm
от Делян
При мен пък тази проклета година продължава с пълна пара. След като пролетта бадема се пръсна, днес отивам и намирам Флорината така:
Прикачен файл:
Корените изгнили и се катурнала на една страна. Добре, че комшията ме беше предупредил по телефона, че бях подготвен за гледката.
Набързо я транжирах
Прикачен файл:
и събрах близо 100 кг материал. Сега се чудя, ако ги заложа за ракия както са зелени, дали ще стане ракията. Или да изчакам месец, докато поузреят другите сортове и да ги смеся.
Между другото, ако на някой дърводелец му трябва дървен материал от ябълка, да идва да я взема. Даже и бирата ще е от мен
Ствола нищо му няма, само корените са изгнили. Диаметъра му не съм го мерил, но по груба преценка е около 20-ина см. Дървото е близо 40-годишно.
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: нед авг 05, 2018 10:59 pm
от kuger
Съболезнование, до последно се е борило дървото
Интересното е, че
не виждам корени , нещо го е мъчило.
Приблизителен случай в село строено върху насипи / до мини Марици/, но там дървото си падаше със все корените.
Съвет за плода
ами няма да има натрупани захари, дали ще стане за ракия пробата ще каже. Аз не бих сложил неузрял плод в добър материал. Но това си е мое мнение.
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: пон авг 06, 2018 6:02 am
от preslav
И при мен едната ябълка нещо се порази, но не мисля, че е от годината, по-скоро е от възрастта на дървото - 35-40 годишно.
Мисля, че ракия може да се направи и с неузрели плодове, тя и без това ябълката не пуска ако не и се сложи захар. Някъде по-горе писах как аз правя ракията от сбирщайн плодове, дрождите ще направят спирт от захарта, а ябълките все ще дадат някакъв аромат, но трябва да ги нацепиш преди да ги сложиш в бидона. В най-лошия случай ще имаш превъзходен ябълков оцет.
И обезателно пиши какво си направил!
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: пон авг 06, 2018 9:29 am
от n_a
Ако не бе бързал да разчисиш, щяха да поузреят още . Но свършена работа. Не стават за ракия и за оцет не стават. На компоста
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: пон авг 06, 2018 11:09 pm
от Делян
Корените са изсъхнали/изгнили, останал е само един и не е издържал.
По принцип тази ябълка зрее средата на септември, нямаше как да я държа така дотогава, за да узреят ябълките. И други години съм процедирал така - събирам зелените ябълки, които опадват през август и след мелене ги слагам в бидона, докато се запълни. После 10 кг захар на 100 л бидон и излиза добра ракия. И тези ще ги мятам така, пък каквото стане. И ще дам отчет.
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: ср авг 08, 2018 5:23 pm
от Andri01
Шарена картинка:
Прикачен файл:
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: ср авг 08, 2018 8:56 pm
от Трифон П.Трифонов
ср авг 08, 2018 5:23 pmAndri01 написа:
Шарена картинка: 2018.08.08.jpg
Огън тий доматя, ко са оплакваш?!!
При мене е още по шарена.
От поразен разсад, накрая имам амнайси вида домати, оти форумен колега ми подари разсад, дето е вадил от компоста. То рома ми се види, розово биволско сърце, паулина, червени някакви, обикновени розови, отделно мойте оцелели, а черитата направо извеждат кича в неподозирани висоти с "черния" цвят.
Утре ши опитам да снимам, ма с размери ни моа са пофаля. По скоро с микро размери на чери-касис. Мисля, че го снимах на цвят. Беше много интересно, ще потърся.
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: ср авг 08, 2018 9:37 pm
от vlax
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: ср авг 08, 2018 10:03 pm
от Трифон П.Трифонов
Мойта брекзитка докарва черитата до готовност за 17 часа на 60 градуса, при 33% от капацитета.
Ако е напълно запълнена, часовете ще скокнат. Не увеличавам градусите, че да си останат полезни УШ. За тва време ми гори към 50-52 стинки.
Re: Привет начинаещи градинари
Публикувано: ср авг 08, 2018 10:39 pm
от Andri01
И добре де! Тези сушеници за чий ги правите? С ко вървят - ракийка,винце,...боза,айрян / да не изброявам други мЪрсотии /!?