Страница 1 от 1

Тор за трева, какъв и каква разходна норма?

Публикувано: съб май 11, 2019 11:17 am
от zaksofon
Привет на всички! Моля за извинение ако повтарям!
Посях си преди месец, тревна смеска в двора, но растежа нещо не е както го очаквах. Причините за това са, къде ясни - къде не, но тревата расте на туфи. Тука има - тука нема... На местата, където нема, има тръгнали малки и хилави кълнове, а където пък има е джунгла. Чини ми се, да я наторя с нЯщо. Миналата година се хванах така да торя с изкуствен тор храстите и розите на госпожата и 1/3 ги уморих. И ся, не ми се прави пак същото упражнение, дайте акъл, моля! Благодаря!

Re: Тор за трева, какъв и каква разходна норма?

Публикувано: съб май 11, 2019 12:07 pm
от turbocharged
Аз торя с 30-40 кг. на декар NPK тор март месец преди да почне да расте тревата заедно с аериране и подсяване. После 2 пъти през сезона с амониева селитра 30 кг. на декар. Торенето има голям ефект върху тревата. Почва да расте бързо и потъмнява. Без него при мен не се получаваше нищо. Мисля си, че може и повече да се тори, но ме е страх да не изгоря тревата. В началото торих на ръка. Не ми се получаваше равномерно колкото и да се старая. Сега ползвам торачка Wolf Garten WE 330. Помага много, но пак се случва да разсипя тор в повече или да пропусна. Не е ли равномерна торта тревата става на ивици и петна. Торачките които разхвърлят тора центробежно като ги буташ може и да са по-равномерни.
Пробвал съм и листен тор зелен кристалон един път. Нямаше никакъв ефект. Може и малко да съм сложил. Много хора препочитат листните торове. Трябва пак да пробвам че имам наличен.

Re: Тор за трева, какъв и каква разходна норма?

Публикувано: съб май 11, 2019 12:49 pm
от zaksofon
Благодаря за изчерпателния отговор! Аз сега, като съм пропуснал начолното торене, да започна ли с NPK или да премина на амониева? Ще торя на ръка, че за машини чак нямам подготовка, а и двора не е толкова голям, че да инвестирам в таквиз усталъци. Благодаря още веднъж!

Re: Тор за трева, какъв и каква разходна норма?

Публикувано: съб май 11, 2019 3:27 pm
от turbocharged
Започни с NPK тор. По-бавно и продължително действа и вероятността да изгориш тревата е по-малка.

Re: Тор за трева, какъв и каква разходна норма?

Публикувано: пет май 24, 2019 11:42 pm
от liverpool-64
Тревната смеска ми е на 4г. ,но само райграса остана от нея.Взех я уж за сенчесто място ,но имам три големи череши и под тях райграса взе да пожълтява и е доста рехав в сравнение с другия под по малките дръвчета.Февруари валя малко сняг ,имах амониева селитра и както са правели някога хората ,наръсих местата където беше най-зле,после снега се стопи и с него тора. Сега райграса е тъмно зелен и сочен да ти е кеф да го гледаш.