Страница 1 от 3

заточване на длета.

Публикувано: нед апр 14, 2013 9:45 pm
от minchog
Искам да споделя своя опит за заточване на длета!За мен този процес трае не повече от 10 минути.За целта аз използвам киче ,на което е залепен шмиргелов прах,а той може да бъде с различна големина.След заточването на длетото слагам друго киче на шмиргела за полиране и така за 10мин. аз мога да заточа 10 длета.

Re: заточване на длета.

Публикувано: нед апр 14, 2013 11:07 pm
от jordano
И колко време ги ползуваш така заточени и как правиш следващото заточване?
Какъв е диаметъра на кече- шайбата?
Полирането със шайба не е за препоръчване защото леко заобля режещия ръб, друго си е да го минеш на арканзаса или на белгията. Може и на критския камък. Ако си нямаш такива става и с фина шкурка, ама доста фина, за предпочитане водна-400 до 600.

Re: заточване на длета.

Публикувано: пон апр 15, 2013 8:23 am
от monilan
Джордано е прав, поради това, че кечето е по меко леко се заобля режещия ръб. По добре е длетата да се заточват на фина шкурка, поставена на нещо твърдо като основа. Още по добре е, първо да се наточат на балгия и след това да се пристъпи към заглаждането.

Re: заточване на длета.

Публикувано: пон апр 15, 2013 4:56 pm
от pet.kan
за подложка под шкурката ползвам фаянсова плочка или дебело стъкло

Re: заточване на длета.

Публикувано: вт апр 16, 2013 9:51 pm
от gogo7777
Длето не се точи на ротационна машина. Прави се ръчно с финес :-D . Може на шкурка или камък. Накрая на арканзаса или на кожа в една посока. Това е за истински длета и стомани. То не трябва да е остро като бръснач :idea: , но достатъчно остро да сече жилите без да задълбава по тях. Абе не е за всеки тая работа. Не мога да точа длета, но това го знам от стар майстор. :-D

Re: заточване на длета.

Публикувано: ср апр 17, 2013 8:47 am
от monilan
Трябва си практика за тая работа, като за всяко нещо :) . Като понаточиш 100тина длета ще му се научиш.

Re: заточване на длета.

Публикувано: ср апр 17, 2013 11:21 am
от GUEVSKI
minchog написа:
Искам да споделя своя опит за заточване на длета!За мен този процес трае не повече от 10 минути.За целта аз използвам киче ,на което е залепен шмиргелов прах,а той може да бъде с различна големина.След заточването на длетото слагам друго киче на шмиргела за полиране и така за 10мин. аз мога да заточа 10 длета.
Когато полираш на кичето има малка опаст и да им прегрееш (да посинеят) върховете и да смъкнеш закалката на самия режещ ръб , често ми носят такива длета и се оплакват ,че бързо им падал ряза

Re: заточване на длета.

Публикувано: ср апр 17, 2013 3:15 pm
от housedoktor
Точа длетата на специален камък с две лица.Преди самото заточване подравнявам гърба на длетото.Самото заточване е на два етапа.Първо грубо с възвратно постъпателно движение ,след това фино с въртеливо движения.Използвам нафта при самото заточване .Ъгъла е 25-30 градуса.Добре заточеното длето оставя рязка на нокъта при проба.

Re: заточване на длета.

Публикувано: ср апр 17, 2013 11:46 pm
от minchog
Прочетох мнението на всички колеги и уважавам всяко едно от тях.Ще се постарая да отговоря на зададените от вас въпроси.Диаметърът на кичетата е от200 -250мм.С едно заточване работя два три дена,като всеки ден на мазно киче леко заточвам режещия ръб.При заточване на длетото не трябва да се получава заобляне на режещия ръб.следи се внимателно да се образува косъм.След това на мазно киче се снема косъма и така не се получава заобляне Това що се отнася до прегряване не ми се е случвало никога!Имам над 100 длета от механична ножовка и комплект швейцарски и само по този начин заточвам.Всичко е въпрос на техника!И нещо много важно !Когато се заточва длето то трябва винаги режещия ръб да е по посока на въртене на шайбата.

Re: заточване на длета.

Публикувано: чет апр 18, 2013 9:13 am
от monilan
minchog написа:
Прочетох мнението на всички колеги и уважавам всяко едно от тях.Ще се постарая да отговоря на зададените от вас въпроси.Диаметърът на кичетата е от200 -250мм.С едно заточване работя два три дена,като всеки ден на мазно киче леко заточвам режещия ръб.При заточване на длетото не трябва да се получава заобляне на режещия ръб.следи се внимателно да се образува косъм.След това на мазно киче се снема косъма и така не се получава заобляне Това що се отнася до прегряване не ми се е случвало никога!Имам над 100 длета от механична ножовка и комплект швейцарски и само по този начин заточвам.Всичко е въпрос на техника!И нещо много важно !Когато се заточва длето то трябва винаги режещия ръб да е по посока на въртене на шайбата.
Длетата от механична ножовка и аз много ги уважавам, имам доста такива и съм доволен от тях :) . По принцип, повечето ми такива длета са малки, лесно се правят и поддържат, пък и ако са направени от старите ножовки, държат хубав ряз. Ако се занимаваш с дърворезба, качи някоя снимка на твоя работа в темата.