Някъде я засичах тая тема, но беше заключена
Та как се прави дървена лъжица?
Материал:
ако е за готвене- най-добре стават от топола(кавак), и от клен. Направена от тях, лъжицата ще е много трайна- няма да се цепне от пред . Ето и една такава лъжица, правена от дярдо ми. Направена е от кавак, и не си знае манджите...
от него знам че все пак най-добрите лъжици стават от клен
Ако се прави пък декоративна лъжица, т. е. не се налага да кисне по тенджерите, то може да бъде направена от липа(както някой по-горе написа), от всякакво плодно дърво-череша, вишна, круша, слива, ябълка. На времето бях направил за подарък една лъжичка за захар от ябълка, и стана много сполучлива.
Инструменти:
Инструментите по класическата технология са 3 -тесла, джобно ножче, и така нареченото "изнемало". по-долу съм показал дядовото ми изнемало, и как се работи с него:
изковано е от пила(на снимката си личи). Дръжката му е от клен, и от 1934г. не е мръднала. Такова дърво е клена:
Изнемалцето пък не си знае лъжиците.
Това е един за съжаление отиващ си хубав "цигански" занаят, след като за левче си копуваш комплект китайски лъжици, но някой успял ли е да опита манджата от тях

.
ПРАви са като ПРАз:-D
Съжалявам че сега нямам време на право да покажа във снимки последователните етапи в направата на лъжица(не е толкова проста работа), но си запазвам правото друг път от ново да се включа по темата
