Чета коментарите и ми става смешно като гледам как спазвате точни рецепти (2-3%, трябвало течен а пък моя е на зърно)
Извинете ме но се вкарвате в излишен филм с тези точни предписания и рецепти.
Преди години минах по този път и няма нищо сложно освен подържаннето на влагата.
Като за начало след като получите мицела го оставете на съхранение в хладилника. Там може да престой няколко месеца без проблем. Важното е, съда или плика в който се намира да имат отвори за да може да диша!
Няма абсолютно никакво значение дали мицела е течен, на зърно, парче дърво, стърготини, хартия, слама и т.н. Мицела си е мицел, без значение върху каква повърхност е заразен.
Аз си поръчах 1кг. и от него използвах едва 200-300 грама за засаждане в букова трупа с височина 1,50м.
Трупа се разпробива по цялата му дължина. И тук идват горе споменатите 2-3% което ми стана смешно. Колкото повече дупки се направят и колкото повече мицел сложите, толкова по бързо ще се зарази дървото. Дупките се затапват с какалашки (изсъхнали кочани от царевица). Може да заострите и няколко пръчки и да ги набиете като чеп. Важното е там да не влизат мравки и др. буболечки който да изядат мицела. Дървото се увива в найлон и се оставя на тъмно и хладно (примерно в мазето) за колко 3 месеца. Може периодично да го пръскате с вода (но не чешмяна защото е хлорирана). Ще видите че около пробитите отвори започва да се образува бяло (мицел). След това изхвърляте трупа на вън на сенчесто място където да го вали дъжда и чакате. Първата година е най слаба или никаква след това:
http://prikachi.com/images/485/9222485w.jpg
Препоръчвам да заразявате по малки трупчета защото по лесно попиват влагата от почвата. Моят труп с дължина 1.50м хвърлаше гъби само до средата а на горе стоеше сух. Прерязах го на две с бензиновата резачка и сега и двете половини дават гъби. А триците който излязоха от прерязването ги използвах за друг труп с височина 30см. Маслото по триците не оказа влияние!
И така взех едно малко трупче 30см и от него отрязах една филийка около 2см. поръсих триците (стърготините) и отгоре поставих отрязаното капаче. Заковах го с няколко пирона и готово. Поливах го почти всеки ден и след 1 година (тази пролет) видях че се беше показала малка част от гъбата което означава че заразяването е успешно.
И така оказа се че втория метод за заразяване е по лесен и бърз. Тук не се пробиват отвори и не се затапват защото се използват заразени стърготини а не зърно което да привлича мравките.
Един труп изкарва около 5-7г. зависи от какво дърво е. Най голямата ми пречка в отглеждането на гъбите беше борбата с охлювите. Тези гадини ги изяждаха още преди да пораснат.
Важно е трупа да е влажен (прясно отрязан) или ако е изсъхнал да го потопите във вода за 1-2 дни и след това да го заразите!
ср апр 09, 2014 4:22 pmGnus написа:
Колеги, аз като не разбирам, и като чуя "гъби", първата ми асоциация е "отровни". Как да се уверим, че отгледаните гъби са годни за ядене? И има ли вероятност по пътя от доставчика на мицел до трапезата да станат опасни за ядене?
Спокойно с тази гъба няма да ти стане нищо. Тук ти си купуваш семето, садиш си го и след това береш прясно от дървото.
чет юни 12, 2014 7:31 amProvideR написа:
Можете ли да ми обясните как точно се отглеждат гъбите ако си купя от големите торби по 13 кг (мицел + компост)?
Трябва ли да се правят дупки в найлона или гъбите си пробиват сами?
Колко интензивно се поливат?
Чел съм в нета че тези готовите торби можеш да си ги държиш и в банята (там влага да искаш).
Торбата се държи докато започне да побелява от вътре след това правиш няколко дупки и от там започват да излизат!