Страница 12 от 12

Re: Сушилня за плодове и зеленчуци

Публикувано: ср мар 30, 2022 5:46 pm
от Krass
Krass, да не се засегнеш, само малко майтап.
В никакъв случай. :razz:
Ти първо направи вакуум под -1bar па аз "ще ти намеря" манометър дето показва под -1бар ... :-D
:partyman:
Черен Матю е пропуснал да ни обясни доста от физиката на времето :lol:

Re: Сушилня за плодове и зеленчуци

Публикувано: ср мар 30, 2022 6:47 pm
от hidrazin
ср мар 30, 2022 5:46 pmKrass написа:
Черен Матю е пропуснал да ни обясни доста от физиката на времето :lol:
Мдааа... единица за чернота 1 Матан. Не съществува чернота над 1 Матан - нещо като при вакуума.
:partyman:
P.S. Крас, след половин час отивам на "онова" място за да си припомням... :-D

Re: Сушилня за плодове и зеленчуци

Публикувано: пет апр 01, 2022 6:59 am
от angelfilev
ср мар 30, 2022 1:45 pminfomar написа:


Принципно си прав, НО.
При конвенционално сушене и сушене с топъл въздух или движение на въздуха, не може да се обезпечи изсушаване до 5% абсолютна влажност, каквато търся да постигна. Експериментирал съм - не става. Освен това при конвенционалното сушене не е удачно да се смесват микроорганизмите в открито състояние, за да не стане заразяване един с други - малко спори правят голяма беля.
В случая нямам движение на въздух и постигам максимално възможно изсушаване/дехидрация, което е основа за много дълго съхраняване.
Просто сравни - по конвенционален начин съм изсушил едни микроорганизми от 170 гр. до тегло 120 гр. а след вакуумното сушене теглото им спадна до около 40 гр.
Времето за изсушаване също е фактор, защото не е удачно нещо да се суши седмица... или повече, което е обичайно при конвенционален начин на сушене на микроорганизми за да се достигне що-годе приемливо изсушаване от 20%-30%.
В момента работя да осигуря някакъв подгрев с 40 ватов нагревател - около 25-30 гр. което очаквам да съкрати времето за изсушаване. Малък е, но за тези градуси мисля, че ще е достатъчен.
Разбрах, че случаят ти е доста специфичен. За краткост и яснота бих те посъветвал за момента да обмислиш
как топлината да достигне до продукта. Възможностите са две: чрез директен контакт ( кондукция ) от дъното на гюма, или лъчение като разположиш нагревателчето в горната част на гюма.