Страница 1 от 30

Плюсове и минуси на къща построена чрез сухо строителство?

Публикувано: пон авг 28, 2006 9:58 am
от Тани
Тук , можете да напишете като за начало недостатъците които ви идват наум на така наречените "сглобяеми къщи " , спрямо "традиционното" строителство!

Публикувано: чет авг 31, 2006 2:16 pm
от Тани
Наистина ли никой не се сеща за недостатъци ! Не исках аз да започвам , но като основен недостатък ми се струва , че ще е чуството когато ходиш по втория етаж . Сигурно ще е като по гредоред? То всъщност си Е гредоред! Дали има начин пода на втория(третия) етаж да стане достатъно стабилен за да не се усещат вибрациите?

Публикувано: чет авг 31, 2006 2:31 pm
от Emerald
Тани, аз някъде бях писала за недостатъците- не ми се иска да се повтарям. Да, в повечето случаи е гредоред и вибрации се усещат и то чувствително. Лятото като се включат климатиците и имам чувството че цялата къща трепери. :lol: Преживях и един силен, но за щастие кратък земетръс- страшничко. :shock: То навсякъде си е страшничко, но много по-силно се усеща с такъв вид строителство.

Но като става дума за къща именно, на втория етаж са обикновенно спални, където не се танцува, така че неудобствата за тези отдолу не са кой знае какви. Виж в апартамент подобно строителство сме принудени много да се съобраяваме със съседите отдолу.

Публикувано: чет авг 31, 2006 3:52 pm
от Тани
Ще се радвам ако си спомниш къде си писала или горе долу кога ила поне какво за да търся по ключови думи? Че доста мнения си изписала и не ми са четат всичките! И ако нямаш против да ги прехвъраля тук и да ги коментираме!

Публикувано: чет авг 31, 2006 11:57 pm
от Emerald
Ето :) :
Има недостатъци, има, разбира се, но поставено на кантара тухлено и гипсокартонено строителство, не съм много сигурна в чия полза ще натежат повече недостатъците.
Основния недостък е по-ниска шумоизолация, което болезнено се чувства в блок с апартаменти и почти не се чувства, когато си в самостоятелна къща.
Друг недостатък е вечното съобразяване какво и с каква тежест ще качиш на гипсокартонената стена (трябва все пак да се съобразяваш и с носещия елемент), как ще си прекараш електроинсталацията. Всъщност, при това строителство е малко по-лесно, но т.к. трябва да се съобразяваш с норми на пожаробезопасност, при нас тези неща може да ги извършва само сертифициран за тази цел специалист и не ти сам.
Да, пожароопасно е все пак това строителство. Горят дървените къщи като кибритени клечки- за секунди. Да не дава господ!

Ами...това са недостатъците. Не се сещам за други. За сметка на това многбройни преимущества:
строи се бързо, изглежда красиво, стени тънки и простор голям, много по-добри възможности за дизайн, топлоизолация страхотна. За сведение, при -40 навън, в къщи се разхождаш по потник и къси панталонки при френски плъзгащи прозорци на цяла стена.

Публикувано: пет сеп 08, 2006 2:33 am
от Тани
Е очаквах повече негативно отношение към сглобяемите къщи и повече предразсъдъци , но явно посетителите на форума са добре информирани! Все пак ще напиша за предполагаемите "недостатъци" Нека започна с посочените от Емералд!

Шумоизолация

Не знам какво толкова окачваш по тези стени , но без да се съобразявам с носешите елементи , на мен тази товароносимост (виж картинките по-долу) ми е достатъчна!
За Прекарване на инсталации просто не се сещам за по удобно място от кухината мегду гипскартоните! Не знам дали си опутвала да сложиш конзолна кутия в панел и да прекараш кабел до нея , но те уверявам че е кошмар!
Пожароустойчивост

Явно Хамериканците си спестяват от материали . Мисля че ако всичко се направи както трябва , няма да имаш тези проблеми!

А за земетресенията - да клатят се , но са по-сигурни защото е по-малко вероятно да паднат!
Земетресението

Публикувано: пет сеп 08, 2006 2:01 pm
от Emerald
За товароносимостта Тани... Вярно е че носещия елемент на гипсокартона може да носи доста, но той трябва да се оцели. :lol: Обикновен гипсокартон не може да носи повече от лека картина (проверено нееднократно :lol: ). В зависимост от конструкцията на стената, някъде имаш много голям шанс да попаднеш в носещ елемент отдолу (по-начесто са явно), а другаде практически много малък. Продавали някакво апаратче за намиране на носещата конструкция- все се каня да си купя.

За инсталацията...Да, знам от опит как е прекарването в панел. Наистина е кошмар. И е истина, че в гипсокартона е най-лесно, но обясних аз по-горе- няма право да го извършва нелицензиран електрик (да предположа, че за България не е валидно, но тук е точно така) , и после...трябва много да внимаваш с дупченето-веднъж пробит гипсокартона такъв си и остава. :lol:

Публикувано: пет сеп 08, 2006 4:18 pm
от Тани
Ами за товароносимостта или аз съм се объркал или тези от Кнауф , но виж на чертежите че е направо на картона , а пък и са дали килограми за доста тежки картини :-D :-D :-D Явно всичко зависи от дюбелите! Виж че има дори за кухненски шкафове, а при тях няма как да търсиш профил , защото захващането е на точно определени места!

За дупката , мисля , че дали е в картон ,панел или в тухла , винаги си остава дупка до следващото боядисване :-D :-D :-D

Публикувано: пет сеп 08, 2006 8:48 pm
от masteradmin
В офиса стените ми са с гипс картон, сега се чудя как да закача щендер за закачалки. От една страна гипскартона е лепен директно с кюфтенца, но от друга сложихме вата така че има 4-5 см. разтояние до стената. Ще мисля нещо.

Публикувано: пет сеп 08, 2006 8:54 pm
от leonardo_vd
Emerald написа:
и после...трябва много да внимаваш с дупченето-веднъж пробит гипсокартона такъв си и остава. :lol:
За фугираща смес и лента чула ли си :? Защо бърборите глупости. На картона в нас съм си монтирал климатика, радиарора за парното и колонките на компютъра. Всички са си все още на място. Не знам к'ви са тея глупости за картини.