Страница 1 от 2

буре за вино от неръждавейка

Публикувано: ср сеп 26, 2007 1:26 pm
от jooreo
Дървените бурета ми се развалиха, реших да се насоча към нещо дълготрайно като буре от неръждаема стомана ,някой може ли да ме насочи къде продават или начин за изработване.

Заглавие: буре за вино от неръждавейка

Публикувано: пон окт 01, 2007 9:02 pm
от mici
От години ползвам такова "буре" - всъщност цилиндричен съд с диаметър 50 см и височина 1 м, разположен вертикално, с отвор с диаметър 20 см отгоре и сферичен кран за източване до дъното. Много е практичен, почиства се идеално и е вечен. По обява намерих фирма, продаваща неръждаема ламарина, купих си един лист 2/1 м с дебелина 1 мм, помня някаква цена 6 долара/кг. После го дадох на фирма, където ми го разкроиха и завариха. Колко точно ми е излязъл - не помня, но си струва усилията и парите.

Публикувано: вт окт 02, 2007 10:20 am
от jooreo
благодаря за съвета

Публикувано: вт окт 02, 2007 11:18 am
от mladkal
Не съм винопроизводител, а като цяло съм заклет водкаджия/бираджия и зная, че имаше някаква тънкост, която за да не се предава "метален" дъх на виното от такова буре. Във винпромите ползват такива съоражения - неръждавеещи, но имат технология за избягване на металния вкус. Проучи и този аспект, за да не се изненадаш неприятно след усилията по организирането на "вечното буре"!
Успех и ...Наздраве, когато му додйде времето!

Публикувано: вт окт 02, 2007 3:42 pm
от jooreo
благодаря ,защото освен количеството ценя и качеството.

Публикувано: вт окт 02, 2007 4:47 pm
от mladkal
jooreo написа:
благодаря ,защото освен количеството ценя и качеството.
Моля!
И успех!

Публикувано: вт окт 02, 2007 8:09 pm
от hygro
Хм, доколкото зная, истинското вино си иска ново дървено буре. Дървото дава аромат, цвят и вкус. Бурето може да се използва за отлежаване на вино един до два пъти. Използвани еднократно бурета се изкупуват например от производителите на скоч, защото уискито взима и от аромата на виното.

Ако не можеш да си позволиш да се охарчваш всяка година-две за ново дървено буре, използвай стъклена дамаджана за химикали. Мисля, че се произвеждат до 54-литрови. Ако не подобрява вкуса на виното, стъклото поне не го влошава.

Публикувано: вт окт 02, 2007 8:37 pm
от emil_v r
Оо . моля Ви ! дървено буре за еднократна употреба , не съм съгласен . М/у другото четох в старите вестници ,че 1930-33год е имало световна кампания с/у такива като вас (винопиици) . Въведен е скандален закон за сухият режим , падали са президенти . Опитали са се да превърнат гроздето(виното) в храна .

Публикувано: чет окт 04, 2007 10:50 pm
от mici
mladkal написа:
.........имаше някаква тънкост, която за да не се предава "метален" дъх на виното от такова буре. Във винпромите ползват такива съоражения - неръждавеещи, но имат технология за избягване на металния вкус.......
В интерес на истината не съм забелязал "метален" вкус, може би по-добрите специалисти ще го забележат. И във всички случаи домашното вино не може да се мери с произведеното във винпромите.

Може би си струва да обменим опит за тънкостите по правенето на хубаво вино във форума.

Публикувано: чет окт 04, 2007 11:15 pm
от hygro
Металният вкус идва не от метала на съда, ако е химически устойчив, както е случая с неръждавейката, а от електрохимическата ерозия от различния състав на метала на заварките. Металните съдове за хранителни продукти не трябва да имат заварки или те трябва да бъдат правени по начин, недопускащ контакт на продуктите с метал със състав различен от този на съда.