Страница 1 от 2

Моля за съвет за разпределение на кухненски бокс

Публикувано: нед сеп 26, 2010 6:47 pm
от desem
Помещението (холо-кухнята) е 6,50 * 3,42 m (22,1 м2)

Изображение
(първото е "птичи поглед")

Пъвата колона е вграден хладилнк + шкаф. (намерих хладилник с височина 189 cm - Аристон, но още се колебая. ...може и да е 177 cm друга марка или няма да е вграден)
Втората колона е пералня(със сушилня)+МВ+фурна. МВ с по-висока от стандартните, затова съм я сложила по-долу (да е лесно достъпна), а и тя е по-основен уред от фурната.
Долу следват: миална (45 cm), шкаф за мивка (коритото е кръгло с диалметър 38 cm), шкаф и шкаф-чекмеджета (върху които е котлон 2ка).
След това пред комина искам да се постави "дъска" с цвета на горните шкафове.
Горните шкафове ще са с дълбочината на колоната (50 см). Над котлона ще има вграден абсорбатор.

Отгоре ще оставим малко място, което ще за затровим някаква декоративна "дъска" наравно с по-плиткоте шкафове. Над двете колошни ще сложим решетки за вентилация/охлаждане.


Нямам опит с уреди за вграждане (като изключим котлон 2ка) и се притеснявам за охлаждането.
Та за това основно искам съвет.
Големината ще ми е достатъчна (в момента съм с малко по-малка), а и искам по-вече свободно място без мебели.

Публикувано: нед сеп 26, 2010 7:16 pm
от shadowman
Колоната трябва да ти е с размери като долнит шкафове на дълбочина, тоест 560мм без врати и по тоя начин вкарваш всичко в една линия. Горния ред се прави 320мм (някои го правят и по 300мм) без врати поради факта, че като вземеш да миеш нещо ще си удряш главата в тях ако са с размера на колоната. Там където са котлоните трябва да има повече място до стената, че една тенджера няма да може да сложиш. Аспиратора е 600мм.

Публикувано: нед сеп 26, 2010 8:33 pm
от todor_tsanov
Двете колони една до друга е грозно и непрактично в кухнята има три основни зони зона за съхранение, зона за почистване измиване и приготвяне и зона за готвене моето предложение колоната с фурната и микровълновата да са отляво до тях котлона след това мивката и колоната с хладилника в дясно така бих го направи

Публикувано: пон сеп 27, 2010 6:23 am
от ArturDent
При разпределението трябва да се спазва следното правило:

Хладилник -> плот -> мивка -> плот -> печка

Най-практично е.

Публикувано: пон сеп 27, 2010 8:51 am
от solo5
аз съм противник на кръглите мивки, освен ако мястото не позволява друго
при теб виждам, че имаш място за правоъгълна мивка :?

P.S. извинявам се, сега видях че ще имаш миялна и най-вероятно в мивката ще си миеш само ръцете - тогава може и кръгла :-D

Публикувано: пон сеп 27, 2010 8:59 am
от todor_tsanov
ето ти една идея нагледно пералнята до колоната с фурната и мвфурна а миялната до колоната с хладилника а пред кухнята можеш да сложиш подвижен работен плот или барплот

Re: Моля за съвет за разпределение на кухненски бокс

Публикувано: пон сеп 27, 2010 10:24 am
от Fortune
desem написа:
Помещението (холо-кухнята) е 6,50 * 3,42 m (22,1 м2)

Изображение
(първото е "птичи поглед")
Втората колона е пералня(със сушилня)+МВ+фурна. МВ с по-висока от стандартните, затова съм я сложила по-долу (да е лесно достъпна), а и тя е по-основен уред от фурната.
Може и да е по основен уред, но обикновено в нея се поставят по-малки съдове за притопляне на храна и е добре да е малко по-ниско от височината на очите по принцип. Но фурната е крайно неудобна да бъде толкова високо и бих казала дори опасно. Представи си, как ще поставиш тава с ориз за печене...

Публикувано: пон сеп 27, 2010 12:56 pm
от desem
Fortune, основен=единствен. Не ползвам фурна.
МВ-печени меса, ориз, ...., крем-карамел, пици върху полуфабрикатни блатове и тогава идва претоплянето.
Котлон - баници, питки, варива... за първите 2 имам по-специални тенджери.

todor_tsanov
, нали знеш вкус приятел няма. :) не искам заграждането, което си полазал, ако има колони то те ще са една до друга.

В момента разполагам с "полу-вградена" кухня и има представя за размерите на нещата.
Горните шкафове умишлено са по-дълбоки, знам колко трябва да бъдат, но заради визията ги искам така (горните шкафове да са наравно с плитката "колона").
По-скоро ме притеснява могат ли да се направят така?

ArturDent, съгласна съм с това правило, но за мен няма проблем, не го спазвам и ми е удобно.

solo5, аз пък ги харесвам и ми стига. :-D Ползвам БланкоРондо от 6 г. при това без миална.

Както казах притесненията ми са за топлината, която ше се отделя до хладилника - основно от сушилнята.
Искам малка ненатряпваща се кухня.

Публикувано: пон сеп 27, 2010 9:19 pm
от Fortune
desem написа:
Fortune, основен=единствен. Не ползвам фурна.
МВ-печени меса, ориз, ...., крем-карамел, пици върху полуфабрикатни блатове и тогава идва претоплянето.
Котлон - баници, питки, варива... за първите 2 имам по-специални тенджери.


Тогава защо ти е да заема и малкото свободно място?
Иначе сори, в къщи сме явно традиционалисти, баница, пици, питки, мусака, ориз, зеле, сарми, меса, кекс, сладкиши... Изобщо фурната е в основата, МВ само притоплям...
А може да се замислиш и за комбинирана МВ и обикновена, ако все пак нещо решиш да изпечеш?

Публикувано: вт сеп 28, 2010 8:54 am
от desem
Fortune, мислила съм по този въпрос, но се оказа, че това което го водят мултифункционална фурна (в Техномаркет и Технополис) е МВ+грил.
Не съм проверявала как стои въпроса с Фабер и сие, но когато преди 6 г. ми правиха кухнята, ми продоха 2ка котлон според техния каталог Фабер, а се оказа Eurolux, готова да вдигам скандали проверих книжката и фактурата и се оказа, че ми е продадено това, за което съм платила (символите на модела бяха еднакви).
Та същия този котлон още работи, но след 3тата година нямам "1 бърза и 1 бавна зона", а "1 бавна зона и 1 още по-бавна зона(това е бързата)"