Корковите плочи за под са с размери 30/30 и 30/60. Коркът се лепи много лесно, ако основата е равна и гладка. Аз съм правил корков под няколко пъти и вече 8 години няма мърдане. Много е издържлив, не се надрасква така лесно като паркета и има добра топлоизолация.
Не ми е много ясно защо ще го използваш точно в кухнята, но това което трябва да направиш е следното:
Когато избираш корк, ти препоръчвам да вземеш от този, който не е фабрично лакиран. Причината е, че при фабрично лакирания, все пак остават микроскопични фуги, през които може да влезе влага.
Има специални лепила за корк. Не ти препоръчвам да ползваш "прома" или "хелмевет" защото страшно смърдят. Та така, подът трябва първо да се мине една ръка с лепило за грунд. След един ден вече можеш да се заемеш с лепенето. Лепилото се нанася с четка върху плочата и сед 3-4 минути вече плочата е готова за лепене. Можеш да намажеш няколко плочи и после последователно да ги залепиш. За да разбереш дали е готово за лепене, при допир с пръст трябва и когато вдигнеш пръста нагоре, трябва да се получават конци от лепилото. Лепенето е лесно и приятно. Лепят се плътно, като се притиска или почуква с гумен чук. Плочата трябва да залепва почти моментално за пода. Не се препоръчва отлепяне ои повторно залепяне. С малко повече внимание работата ще върви бързо. Аз залепям около 30 кв. на ден

След ден-два можеш да се заемеш с лакирането. Използвай добър полиуретанов лак за паркет. Трябва да лакираш поне четири ръце. Твой е избора, дали лакът да бъде гланц или сатен.