Страница 1 от 2
тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 9:16 am
от tia
Здравейте,
От доста време се опитвам да намеря оптималния аспиратор за помещение кухня-хол (не е изцяло отворено пространство, просто сме демонтирали вратата към хола), като кухнята е 52m³/h, а хола е 35 m³/h. Ако използваме формулата за определяне дебита на аспиратора и умножим по 10, то 870 m³/h би трябвало да е приемлива стойност. От тук започват въпросите:
Ето например този аспиратор Бош (Bosch DWB098E50), който много ми харесва, има следните параметри:
Капацитет:
- Капацитет според EN 61591 ø 15 cm:
- при най-висока нормална степен 480 m³/h;
- при интензивна степен 890 m³/h
- Капацитет (отвеждане на въздуха) според EN 61591:
- при най-висока нормална степен 480 m³/h;
- при интензивна степен 890 m³/h
3 степени за мощност и 2 за интензивност
- Интензивна степен с автоматично връщане след 5 мин.
- Автоматично изключване на интензивната степен след 10 минути
- Двуканален вентилатор с голямa мощност
Според тези параметри, нормалният капацитет на този аспиратор е 480 m³/h, тоест недостатъчен за моите нужди, тъй като интензивната степен от 890 m³/h може да се използва само 5-10 минути? И това, което наистина не мога да проумея е как от 480 на трета степен, капацитетът изведнъж "скача" на 890 m³/h? Признавам, не съм технически грамотна и разбирам, че Бош със сигурност са го измислили, но все пак...
Разгледах почти всички марки и модели и този ми се стори най-подходящ, докато не се зачетох по-подробно в описанието. Ще съм благодарна за съвет, както и предложения за други аспиратори. Благодаря.
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 11:28 am
от n_a
И като вземеш предвид, че този въздух трябва и да го вкараш (за да има какво да изкарва аспиратора), съвсем ще се замислиш. Факт е, че аспираторите (повечето), работят на макс когато готвим. Харесай си друг
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 1:43 pm
от nikolovvd
У нас аспиратора е Пирамис 900 или 1000 куб.м. за час, но на практика никога няма да достигне заводските параметри, защото при всеки завой и/или стеснение на въздуховода се намалява дебита със съответния коефицент (трябва да ги има описани в документацията). Имай пред вид, че при 900 куб.м за час само след 10-15 минути ще усетиш, че ти измръзват краката, а ако отидеш до входната врата ще усетиш, че от патрона "духа".
Затова Бош са го направили така, т.е. работи на максимална мощност, но когато решиш да отвориш фурната или тенджерата, натискаш бутона интензивно 1 или 2 и тогава отваряш. По този начин голямото количество пара и миризми ще бъде поето и отведено и след 5 или 10 минути мощността ще бъде намалена. Така няма да ти изтива стаята толкова интензивно.
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 3:58 pm
от zdravcho
Това което са сътворили от БОШ и обвили в разни термини, за да изглежда високо технологично аз го разбирам така: мотор с 5 степени. 1,2, и 3 ги водят нормални степени. 4 и 5 интензивни. Управляват се електронно, като 4 и 5 степен могат да работят само 5-10мин.
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 5:57 pm
от naB4o
Аз имам Бош Dww650, или нещо такова беше, като обема на помещението кухня+трапезария е към 55 м³. Има три степени, като използвам трета изключително рядко, основно 1 и 2. Втора при по-силно готвене, задължително отварям прозорец на ножица, или по-широко ако е 3 степен. Препоръчителен е ф150 отвор, моя е вързан на 120, чрез редукция, но се представя добре като цяло. Според мен освен мощността на аспиратора, трябва да се има предвид и кой и как готви и има ли приток на свеж въздух към хАспиратора.
Аспиратора ще извежда извън апартамента или ще се връзва към въздуховод/комин?
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 7:14 pm
от tia
Благодаря,
В къща сме, приземно помешение, в момента аспираторът ( за смяна ) е на точно един метър от външната стена с една чупка от 90 градуса, като фи е 120. Това, което не ми е ясно все оше е, дали тези 460 са достатъчни за нормално готвене, обикновено два котлона, което би означавало да го ползвам само и изключително на степен 3, а това не би ли се отразило на мотора?
Не мога да реша дали да "инвестирам" в този Бош, или да се насоча към Еurolux-EVOLUTION EG10 BK, на който степените са съответно 375-590-730-820 (интензивна), но пък е енергиен клас Д и мненията за марката са доста противоречиви.
ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Капацитет по Европейския стандарт EN 61591 - 820 m3/h
Енергиен клас - D
Ново поколение ENERGY мотор EG - 10
Халогенно осветление - 2 x 20 W
ПРЕДИМСТВА
Ново поколение турбина
Интензивна аспирация - 10 мин.
Благодаря отново на всички за отговорите и ценните съвети!
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 7:53 pm
от zdravcho
Както каза жена ми (а тя работи във фирма за вентилатори) трябва ти покривен вентилатор
Еurolux е търговска марка на LEKS GROUP
http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=12&i=4.
Ако можеш виж ги на живо и двата уреда, а ако може и работейки най-добре и си прецени дали Бош-а си заслужава цената х2(да не се разбира като препоръка за Еurolux). Прегледай и други марки. Не се омагьосвай много с тия дебити, защото са доста относителни. По-скоро само за ориентир. Може някой модел с малко по-малък дебит, но като цена, енергиен клас, шум и не на последно място дизайн да ти пасне по-добре.
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: пон ное 28, 2016 10:07 pm
от tia
Благодаря, Zdravcho!
От половин година търся аспиратор. Изчетох всичко на български и английски, разговарях с познати и непознати, мъжът ми обяви че се интересувам от аспиратора повече от него и домочадието

Ходих и видях аспираторите на Евролукс, Фабер и разговарях с консултантите там, според които аспиратора трябва да е около 900 к.м., а и един от консултаните даже ме попита защо не погледна и други марки...тотално объркване. В Русе няма къде да се види аспиратор на Бош, така че за тази опция разчитах на това, което съм прочела и на мнения на потребители. Естествено и цената е важна, но си мисля, че по-добре 100-200-300 лева отгоре.... Сигурно наистина взимам проблема прекалено насериозно, но събираме пари от доста време, а и помещението е ниско и бързо се разпространяват уханията. В крайна сметка, ще огледам още ведъж и ще реша. Благодаря още веднъж и поздраяи на жена ви.
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: нед дек 04, 2016 9:51 pm
от shadowman
Взимай едно лино макси на 600 и си ок, инак аспираторите на евролукс се правят от фабер, линото в турция.
Re: тълкуване на технически параметри на аспиратори
Публикувано: съб дек 10, 2016 10:00 am
от Gadnyara
Да продължим темата...
Аз трябва да избера аспиратор за помещение 66кв.м/220куб.м.
Жена ми си харесва телескопичните, а аз харесвам да не бръмчи.
Вероятно ще го направим широк (90см), примерно Лино Макси 90. Излазът извън сградата ще е на 2.5-3м от засмукването, с две колена по 90* и вентилационна решетка на фасадата като препятствия. Цялата тръба ф160 върви в помещението зад кухнята, в окачения (растерен) таван и ще имам достъп до нея.
Дотук с изходните данни.
Планирам да купя аспиратор с ф150мм изход, а някъде по тръбата (извън стаята) да монтирам канален вентилатор с доволен дебит. Примерно 700-800куб.м/ч

Изборът му ми е труден, има ли такива със степени?
Друг въпрос е какво да правя с моторът/ите, които ще получа с аспиратора? Бих ли могъл да ги включвам в екстремни ситуации в помощ на основния вентилатор? Или са препятствие по пътя на въздуха и по-добре да ги демонтирам?
