Re: Конкурс 2012 - #24 - Домашна сушилна камера за плодове..
Публикувано: ср окт 24, 2012 8:50 pm
Въобще не се е улял. Просто залива аудиторията с академична терминология. Впечатляващо, може би, за голяма част. И стресиращо.
Намери вдъхновяващи идеи, практични решения и емоционални дискусии на теми, свързани с дома, строителството и направи си сам
https://forum.napravisam.bg/
alsted написа:Доста от постовете наистина звучаха достоверно и защо не "академично". Как точно се нарушава термодинамиката в "моя" частен случай, щеше да ми е интересно да науча, но това крещене ме кара да се замисля над някои неща ...Има неща за които бих спорил с profy, но не е това целта на темата. Важно е, че той постига резултати.
alsted написа:...това крещене ме кара да се замисля над някои неща ...Съжалявам, писането с големи букви е разпространен навик за подчертаване на особено важни изводи пред студентска аудитория.
angelfilev написа:...В тази сушилна камера движеща сила при процеса излъхване е разликата в парциалните налягания на водата във въздуха и в материала, или това е масообменен процес, поддържан от високата скорост на сушилния агент. Изчислителната база е по закона на Далтон.
В този вид сушилна камера движеща сила(потенциал) е температурата. Въздушния поток играе второстепенна роля, особено след началния етап, да изравни температурата в обема. Такава роля играе вентилатора на фурната на готварска печка.
angelfilev написа:...В никой случай мрежите на дъното на тави няма да влошат процеса, но няма и особено да окажат влияние. Все пак ще е по-добре.Процесът на сушене ще се влоши съществено, по простата причина, че се увеличава на порядък живото сечение, през което протича сушилният агент, следователно скоростта му съществено пада, а от там пада и движещата сила на процеса излъхване. Ниската скорост са сушилния агент ще е причина за съществено увеличаване на температурата му, което ще доведе до процеси на карамелизация на плодовите захари, или ще влоши съществено качеството на продукцията. Или с други думи, тази сушилна камера се превръща в тунелна сушилня, при която процесите протичат над температурата на кипене на разтворителя, в случая водата.
alsted написа:Мисля, вместо да използвам пластмасови тави, да направя такива от неръждаема мрежа...Предният ми пост се отнася за първия пост на колегата alsted, в който - според даденото обяснение, продуктовите тави в оригиналната конструкция, явяващи се и организатори на зигзаговидното движение на сушилния агент, се заменят с неплетени мрежи или продупчени ламарини.
като подвижните продуктови тави стават стационарни организатори на зигзаговидното движение на сушилния агентНещо не не сме се разбрали. Погледнете пак поста със скицата. За мен такова вече е осигурено от разположението на листовете поцинкована ламарина? Скоростта на въздушния поток (сушилния агент) може да се увеличи (ако наистина падне заради факта, че ще може да минава и отдолу, и байпасно през мрежата) като се използва по-мощен вентилатор.
Извод - процесът при тази конструкция ще се влоши, вероятно слабо, колко - неизвестно.Напълно достатъчно.
Общият принцип в термодинамиката е, че интензивните параметри - в случая скоростта на сушилния агент, влияят по-силно върху процеса от екстензивните параметри, в случая общата сушилна площ, която е адитивна функция от площта на отделните късове продукт.Е, благодаря за последен път. Повече няма да пиша тук.
alsted написа:... Как точно се нарушава термодинамиката в "моя" частен случай, щеше да ми е интересно да науча...
alsted написа:...Толкова писаници ... На мен (допускам и на повечето потребители) и това ми е в повече...Обяснението е дадено как точно се нарушава термодинамиката, без да се използва специален математически апарат, и възможно най-просто за извънредно сложната материя на спрегнатите топломасообменни процеси, част от химическата термодинамика.