LazarGanev написа:...Какво е технологичното време за сушене на едно зареждане?
За зарзали, разцепени на две, в зависимост от големината,
цикълът приключва от 12 часа до 22 часа.
За ябълки, сливи, круши, праскови и пр., нарязани на резени с дебелина до 10 мм, 18-22 часа.
За смокини, разрязани наполовина, също 18-22 ч., цели двойно повече време.
За грозде и дренки, вероятно и череши, вишни, касис и др.п. търкалящи се плодове,
24-30 часа първоначално сушене при ниска температура в пластмасови тави,
да се сплеснат (няма подходящ глагол в българския, приблизително "да се спаружат",
рус. - сплюснутый, расплюснутый, сплющенный, англ.- flattened)
и след това същинско сушене 18-22 часа в поцинкованите тави, в зависимост от едрината на зърната.
Това са статистически данни при първоначални 3-4 часа при 200 Вт,
след което се превключва на 400 Вт.
След като ми омръзна да следя и да спазвам режима - включване направо на 400 Вт -
не констатирах никаква промяна в качество,
а продължителността на шаржа се намали с 1-2 часа.
Бордовете на пластмасовите тави съществено пречат на обдухването на плодовете,
което заедно с по-ниската температура на сушилния агент- около 30 оС при 200 Вт,
увеличава повече от два пъти времето на един шарж - доминиращият процес е на излъхване.