Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
vampiric - помощник
Знае ли някой какви билки се слагат на ракията?И кога се слагат:в материала преди изваряването или по време на варенето,или се киснат в готовата ракия.Благодаря на всички които ще си направят труда да споделят информация.
slavi_007 - напреднал
по добре е без билки има си хубав вкус и мирис него разваляй ако искаш за цвят може да сложиш прачки от черница след като е сварена ракията или я сложи да отлежи в буре НАЗДРАВЕ
bluelemon - специалист
Ми аз да ти кажа гато бяхме да варим ракия :) на един приятел баба му я прави ние само носихме и пихме :) След като сипахме джибрите вътре в казана пуснахме едно пакетче лукчета, една консерва млечна царевица и наистина имаше някакви билки ама кви бяхя незнам. Ракията става супер :roll:
Човече тая тема е необятна като вселената, повярвай ми :) И най-добре се бистри до казана, отпивайки от първака и замезвайки с последните пресни зеленчуци за сезона... :partyman:
Ако трябва сериозно да споделя има всякакви начини да се ароматизира ракията - като се почне от тревите в материала, мине се през лукчетата (някой слагат и от разтворимите напитки от сорта на "Степ" и т.н.) и се стигне до накисването на букет от билки във вече готовата ракия... Едно нещо обаче запомни - няма универсална рецепта!!! Всичко зависи най-вече от материала, който си приготвил и ако той е качествен няма никаква нужда от допълнителни ароматизатори! Нищо не може да замени дъха на истинската сливова ракия, както и нищо не може да се сравни с мекия аромат на зрели плодове от една наистина добра плодова селекция!
Иначе на пазара има всякакви есенции, обаче това е залъгалка за хора, които се опитват да скрият истинския произход на напитката (ечемик например...), така че зависи много от какво мислиш да правиш ракията и какво в действителност целиш с ароматизирането...
vampiric - помощник
Максимире,направо ме разби с поезията си.Това за "степчетата" в материала за варене е нещо което никога не би ми дошло на ум.Предпочитам гроздето като матерал пред всичко останало.И знам,че има билки които се слагат но не съм наясно точно какви и как се прави.Чувал съм за билка на която и казват "пий пак",но не знам точно за коя става на въпрос.Идеята ми се стори интересна и за това отправих молба ако има някой който да е наясно и да иска да сподели-нека го направи.
vesko91 - помощник
аз слагам кориандър като засипя казана, предава аромата на бисерна ракия
hygro - майстор
Ето как немските колеги в начинанието "направи сам" варят ракията си:

http://www.schnapsbrennen.at/anlagen.php

Ето какво са написали в Уикипедията за ракията - някой трябва да го допълни:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%B8%D1%8F
hygro - майстор
Истинският калвадос иска много повече търпение, отколкото билки :)
  • • Избира се ароматичен сорт ябълки. Смилат се и сокът от кашата се прецежда през плътни памучни кърпи.

• Налива се в съд без достъп на кислород, слага се маята и се изчакват няколко седмици да прекипи. Въглеродният двуокис се извежда през воден клапан.

• След завършване на ферментацията, полученото ябълково вино се налива в бъчви и се оставя да отлежи 1—2 години.

• Прави се първата дестилация на виното до алкохолно съдържание от 25%.

• Дестилатът отново се оставя да отлежи няколко месеца.

• Прави втора дестилация до 55-62%.

• Получената ракия се оставя да отлежи в кестенови бъчви 2—6 години.

• Преди бутилиране се разрежда с изворна вода до 42%.
На който му стига меракът да изчака резултата след 9 години — наздраве! :)
vampiric - помощник
Хигро,линковете ти са страхотни.Безкрайно ти благодаря.
HD - специалист
На хубавата ракия не й трябват никакви билки или разни други "подобрители".

Баща ми примерно вари само сливова ракия (от Троянския край съм и там просто е престъпление от друго да вариш ракия :lol: ) - събира сливите, слага ги в дървени каци да преврат, като допълва каците с изворна вода, НЕ слага ЗАХАР ( ! ! ! ), после вари ракията, прави я към 43-44°, готовата ракия а слага в сливови бурета за да отлежи и да се оцвети от самото буре. После я вади и я бутилира по възможност в стъклени бутилки.

Един познат пък слага билката "кадънска кълка" (не й знам книжовното наименование), обаче като се попрекали с тази билка и вкуса става не толкова добър - може да се слага (по моя преценка), но съвсем малко.

Тема "Какви билки се слагат на домашната ракия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: