Знае ли някой какви билки се слагат на ракията?И кога се слагат:в материала преди изваряването или по време на варенето,или се киснат в готовата ракия.Благодаря на всички които ще си направят труда да споделят информация.
Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
vampiric
- помощник
10 мнения в "Какви билки се слагат на домашната ракия?"
bluelemon
- специалист
- Мнения: 143
Ми аз да ти кажа гато бяхме да варим ракия
на един приятел баба му я прави ние само носихме и пихме
След като сипахме джибрите вътре в казана пуснахме едно пакетче лукчета, една консерва млечна царевица и наистина имаше някакви билки ама кви бяхя незнам. Ракията става супер 



- Мнения: 5
Човече тая тема е необятна като вселената, повярвай ми
И най-добре се бистри до казана, отпивайки от първака и замезвайки с последните пресни зеленчуци за сезона...
Ако трябва сериозно да споделя има всякакви начини да се ароматизира ракията - като се почне от тревите в материала, мине се през лукчетата (някой слагат и от разтворимите напитки от сорта на "Степ" и т.н.) и се стигне до накисването на букет от билки във вече готовата ракия... Едно нещо обаче запомни - няма универсална рецепта!!! Всичко зависи най-вече от материала, който си приготвил и ако той е качествен няма никаква нужда от допълнителни ароматизатори! Нищо не може да замени дъха на истинската сливова ракия, както и нищо не може да се сравни с мекия аромат на зрели плодове от една наистина добра плодова селекция!
Иначе на пазара има всякакви есенции, обаче това е залъгалка за хора, които се опитват да скрият истинския произход на напитката (ечемик например...), така че зависи много от какво мислиш да правиш ракията и какво в действителност целиш с ароматизирането...


Ако трябва сериозно да споделя има всякакви начини да се ароматизира ракията - като се почне от тревите в материала, мине се през лукчетата (някой слагат и от разтворимите напитки от сорта на "Степ" и т.н.) и се стигне до накисването на букет от билки във вече готовата ракия... Едно нещо обаче запомни - няма универсална рецепта!!! Всичко зависи най-вече от материала, който си приготвил и ако той е качествен няма никаква нужда от допълнителни ароматизатори! Нищо не може да замени дъха на истинската сливова ракия, както и нищо не може да се сравни с мекия аромат на зрели плодове от една наистина добра плодова селекция!
Иначе на пазара има всякакви есенции, обаче това е залъгалка за хора, които се опитват да скрият истинския произход на напитката (ечемик например...), така че зависи много от какво мислиш да правиш ракията и какво в действителност целиш с ароматизирането...
vampiric
- помощник
- Мнения: 15
Максимире,направо ме разби с поезията си.Това за "степчетата" в материала за варене е нещо което никога не би ми дошло на ум.Предпочитам гроздето като матерал пред всичко останало.И знам,че има билки които се слагат но не съм наясно точно какви и как се прави.Чувал съм за билка на която и казват "пий пак",но не знам точно за коя става на въпрос.Идеята ми се стори интересна и за това отправих молба ако има някой който да е наясно и да иска да сподели-нека го направи.
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Ето как немските колеги в начинанието "направи сам" варят ракията си:
http://www.schnapsbrennen.at/anlagen.php
Ето какво са написали в Уикипедията за ракията - някой трябва да го допълни:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%B8%D1%8F
http://www.schnapsbrennen.at/anlagen.php
Ето какво са написали в Уикипедията за ракията - някой трябва да го допълни:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%B8%D1%8F
hygro
- майстор
- Мнения: 2849
Истинският калвадос иска много повече търпение, отколкото билки 


- • Избира се ароматичен сорт ябълки. Смилат се и сокът от кашата се прецежда през плътни памучни кърпи.
• Налива се в съд без достъп на кислород, слага се маята и се изчакват няколко седмици да прекипи. Въглеродният двуокис се извежда през воден клапан.
• След завършване на ферментацията, полученото ябълково вино се налива в бъчви и се оставя да отлежи 1—2 години.
• Прави се първата дестилация на виното до алкохолно съдържание от 25%.
• Дестилатът отново се оставя да отлежи няколко месеца.
• Прави втора дестилация до 55-62%.
• Получената ракия се оставя да отлежи в кестенови бъчви 2—6 години.
• Преди бутилиране се разрежда с изворна вода до 42%.

HD
- специалист
- Мнения: 257
На хубавата ракия не й трябват никакви билки или разни други "подобрители".
Баща ми примерно вари само сливова ракия (от Троянския край съм и там просто е престъпление от друго да вариш ракия
) - събира сливите, слага ги в дървени каци да преврат, като допълва каците с изворна вода, НЕ слага ЗАХАР ( ! ! ! ), после вари ракията, прави я към 43-44°, готовата ракия а слага в сливови бурета за да отлежи и да се оцвети от самото буре. После я вади и я бутилира по възможност в стъклени бутилки.
Един познат пък слага билката "кадънска кълка" (не й знам книжовното наименование), обаче като се попрекали с тази билка и вкуса става не толкова добър - може да се слага (по моя преценка), но съвсем малко.
Баща ми примерно вари само сливова ракия (от Троянския край съм и там просто е престъпление от друго да вариш ракия

Един познат пък слага билката "кадънска кълка" (не й знам книжовното наименование), обаче като се попрекали с тази билка и вкуса става не толкова добър - може да се слага (по моя преценка), но съвсем малко.
Тема "Какви билки се слагат на домашната ракия?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!