Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
valentin114 - специалист
Филма, дали е трудно да се изработят /любителски/, с не много скъп комплект инструменти?
filmatoplo - майстор
Ако става дума за 2-3 кошера -сам ще ги направя , то това си е идея де , даже гледам по обявите доста не скопосани .След 10 дена четене и гледане на кошери -почти съм си набелязъл предимствата и недостатъците им .Накратко кошера трябва да е максимално функционален , като на първо време - дълбоко двойно дъно , с решетка за вентилация , с решетка за събиране на прашец,пода на дъната да се вадят , отзад на дъното да се отваря ,отпред прелката да си сменя отвора , прелетната дъска да се затваря с панти , над нея да има мини сенник или по скоро козирка против дъжд,корпусите да бъдат гладки и изчистени от первази по които се задържа влага , отпред на корпусите да има отвори прелки с функционални капачета , вътре в корпуса да има метални ленти държачи за рамките ,да има подкапачна табла с отвор за вентилация и отделение за хранилка и тя ,капака да бъде с изолация -козирка и алуминиева ламарина , на капака отстрани отвори за вентилация .Други добавки-по корпусите да има жлебове за хващане ,заключалки ,ханеманови решетки ,и мишепредпазители на прелките , за сух и качествен материал -импрегнатор и боя се подразбира .Кой ще ми направи този кошер . :wink:
valentin114 - специалист
Не съм на "Ти" с пчеларството, но мисълта ми беше едно зеге, циркулярче, дрелка, оберфреза, ел ренде, /не профи, а що годе читави/ дали не са достатъчни да си свършиш работата...не говорим за бизнес?
filmatoplo - майстор
Достатъчни са , замислял съм се , но тук нямаме материал :) правени са сметки -да си купя готови ми излиза по евтино .Имам идея да се направят дъната , а корпусите да се купят , друг начин е който хване цаката на леенето на стиропора в матрица за кошери -направо ще започне бизнес :wink: ако стават сполучливи :wink: .
doctor - специалист
На многокорпусните ми кошери, правех сандъчета за хранилки отзад на корпуса, просто заковано на стената му. Сандъчето беше по размер на купешка хранилка. Откъм кошера , на хранилката правех малък отвор в пространството където влиза пчелите/ отчупваш част от страничната страна/. На задната стена на корпуса се пробива дупка - 12-14 мм - през нея пчелите минават към хранилката / просто е, ама трудно го обяснявам/. По този начин можеш да храниш без никак да безпокоиш семейството, просто отваряш капака на задното сандъче , сипваш сироп и затваряш. Затварянето с капак предотвратява кражба.
Една идея от мен / не е моя, но е изпитана/
доктор.
aristokrata - специалист
Доста далече си от тук. Ако някой ден имаш път около Пловдив и свободно време се обади. Баща ми се занимава с пчели от 17 години,достигнахме до 120 семейства,но се случи така,че пръскаха с отрова нивите наоколо и измряха повечето. Сега са около 20,а останалите стоят празни. Не мисля,че ще има против да седнете да поговорите по темата,да ти даде нужните насоки,а защо не и да ти услужи с нещо,което към момента нямаш? Само да ти кажа,че ако си решил с това да правиш пари е доста трудно,баща ми за всичките тези години не успя,дано ти да успееш,ако това е целта ти.
Поздрави!
crez - майстор
filmatoplo написа:
друг начин е който хване цаката на леенето на стиропора в матрица за кошери -направо ще започне бизнес :wink: ако стават сполучливи :wink: .
Защо да открива топлата вода?? :) хората отдавна ги произвеждат http://mirpchel.sehost.ru/
Аз отдавна направих проучване на пазара, но българина не признава или трудно приема нещо ново, можеше да ги внасям от русия, отказах се няма търсене. Крайната цената излизаше с 10-15% повече от дървените, но разликата е огромна в начина на работа с тях и най-важното топлинния режим в гнездото. Ето с този производител се бях уговорил http://www.plastprom.ru/ulji.html Хората предлагат и пластмасови рамки и основи http://www.dadant.ru/show_pic.php?src=_ ... height=683
Ето така пристигат разглобени всеки си ги сглобява.
Прикачен файл:
pen_6[1].jpg
pen_6[1].jpg (3.12 KиБ) Видяна 10679 пъти

Прикачен файл

pen_8[1].jpg
pen_8[1].jpg (4.48 KиБ) Видяна 10679 пъти

Прикачен файл

pen_7[1].jpg
pen_7[1].jpg (2.5 KиБ) Видяна 10679 пъти

Прикачен файл

pen_5[1].jpg
pen_5[1].jpg (3.04 KиБ) Видяна 10679 пъти
lodoria - помощник
Добре. Тия кошери са от стенеопор. Хубаво аз моите ги стеснявам с фибран. Пролетта пчелите правят дупки в него, единия лист даже до половината е изяден. След това пчелите слагат прополис между корпусите. Как ще ги разделиш тия корпуси без да счупиш тоя стенеопор? При положение, че аз напъвам и понякога се чупи част от дървото. Или тоя стенеопор има свойствата като на дърво. Всяка година обгарям един корпус за дезинфекция,как стоят нещата с тоя процес?
lodoria - помощник
Пак в тия пласмасови основи дали ще слагат пило въобще не съм сигурен. Иначе кой няма да си вземе такива. Решават се проблемите на 100% с восъчния молец. Има и едно друго нещо пчелите които са градили восък събират повече мед от колкото тия дето само са събирали мед. Има изследвания по въпроса. Та ако може разясни малко повече за тия неща. Ползвал ли си такива кошери с такива рамки и основи или само си искал да ги продаваш?
crez - майстор
Да кошерите са изработени от набъбнал полистирол (стиропор накратко), ноооо той е няколко вида според тежеста на куб.м . Този от който са изработени кошерите е от най тежкия, демек най-твърд е, пчелите немогат да го дълбаят. Не отлагат прополис по стените и много лесно се чисти. Натриевата основа (сода каустик)за дезинфекция не го разяжда. На рамките и аз съм им хвърлил мерака, но трябва да ги поръчам от Русия или Украйна, у нас никай не ги внася. Колкото до пластиковата основа у нас се продава и доста хора я използват има много предимства,(слагаш във восъкотопилката, дезенфикцираш и пак връщащ в кошера, не се мачка в центрофугата) прекрасно строят пчелите върху нея и майката работи нормално.

Тема "Гледане на пчели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: