Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
Ако някой има опит в направата на УПЕШЕН дренаж на къща, моля да сподели. Колкото хора съм попитал, толкова различни начини ми казват...изглежда не сложна задача...ама само на пръв поглед!
masteradmin - майстор
Работя върху статия по въпроса... До няколко дни ще излезе.
hygro - майстор
gencho написа:
Ако някой има опит в направата на УПЕШЕН дренаж на къща, моля да сподели. Колкото хора съм попитал, толкова различни начини ми казват...изглежда не сложна задача...ама само на пръв поглед!
Има и различни начини за водопонизяване. Дренажът е един от тях. А дренажите също биват различни видове и конструкции...

С дренажи си изкарвам хляба, във фирмата има четирима висококвалифицирани хидрогеолози, но не бих посмял да препоръчам универсално решение. Не, че не могат да се съставят препоръки, които да са верни в 90% от случаите. Проблемът ще е с онези 10%, в които собствениците ще хвърлят по 5-10 хил. лева на вятъра или дори ще си нанесат щета за много повече. Грунтознанието не е отвлечено занимание за теоретици, а база при проектиране на всяко хидротехническо съоръжение. Затова голяма част от нашите обекти са преработки на вече изработени от "майстори" дренажи.

Няма нещо лошо в това сам да си направиш дренажа. Но колкото и просто да е изграждането му, проектирането му не е за лаици. Дълбочини, наклони, отстояния - това са само няколко цифри, но именно те бележат границата между успеха и провала.

Един официален проект за водопонизително съоръжение (който е и задължително изискване за узаконяване и заустване на водите), изработен от оторизиран специалист струва 300-400 лева. Често клиентите питат за дренаж, а при огледа се оказва, че не им е необходим и решението на проблема е далече по-просто. Консултацията с квалифициран инженер-хидрогеолог, който да отговори на всичките ви въпроси, е 50 лева. Според мен, тези суми няма да взривят бюджета на дренажа ви, но пък ще ви предпазят от рискове и неприятности.

Тема "Как се прави дренаж на къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: