Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
HD - специалист
Дано темата не се дублира с някоя друга, но понеже много бързам в момента и нямам време да търся ...
Също така не съм сигурен, че темата ми е за този раздел, и затова моля да ме извините.

Та на проблема:
купих си апартамент съвсем наскоро и сега му правя "освежителен" ремонт. Забелязах, че под прозореца в кухнята (дефакто само той е истински външен, защото преди всички други има тераси) стария латекс е пожълтял, и като го пипнах с шпаклата се излющи едно голямо петно, около 1 кв. м :cry: Петното го шпакловах, като само най-горе до прозореца още не съм, защото искам да питам какъв е начина да се спре тая проникваща влага между прозореца и стената (стената трябва да е бетонна, защото блока е ЕК - едроплощен куфраж). Явно има някакви малки междинки между бетона и самата дограма и влагата прониква. Мислех да го запълня със силикон, но не знам дали ще е удачно. Или пък с полиуретанова пяна?

П.П.
Забравих да кажа, че отвън има сложен перваз от поцинкована ламарина, издаден някъде около 15-20 см, като между него и дограмата също видях че има малка хлабина, но там със сигурност ще го запълня със силикон и влагата оттам не би трябвало да може да прониква.

Ще съм много благодарен ако ми помогнете с някакъв съвет.
velsi - Почетен майстор
Само силикон ще ти реши проблема. Никаква пяна! Тя е хигроскопична, освен това постепенно се разрушава под действие на слънчевата светлина. Ако има пяна тя трябва задължително да е запечатана с нещо отгоре. Ако дупките са големи вариант е да сложиш пяна, да я изрежеш и да запечаташ със силикон. При малки пролуки само силикон.
HD - специалист
Ами пролуките са мънички, и са достъпни само отвътре на стаята. Искам да кажа, че ако сложа пяна, няма да я огрява слънцето :roll:

Но и аз си мислех, че силикона е по-добрия вариант. А отгоре върху силикона може ли да се шпаклова? (с гипсова шпакловка в случая)
Ще сложа силикон само отвътре, защото отвън трябва да е под перваза от поцинкована ламарина, пък не ми се играе да го махам.
Kinley - напреднал
HD, дървена ли е дограмата?
Ако е така, значи теча може да е от нея. При силен дъжд и мойта дограма протича и навлажнява стената под нея. Пробвай да разбереш източника на мокрене преди да правиш уплътнения.
Time2Burn - специалист
Това не е теч, това е конденз. Няма никакъв вариант да го спреш. Под абсолютно всички ПВЖ прозорци става така, затова технически не се прави шпакловка под прозореца. Единствения шанс да "спреш" вклагата е хубаво да изсушиш със сешоар и да налепиш някакъв вид керамични плочки или подпрозоръчен камък. Има богат избор от водо непромокаеми материали, имаше и едни плочки имитация на тухлена зидария, абе кавото ти попадне.....
HD - специалист
Да, дограмата е дървена. Може и от самата нея да кондензира наистина, не знам.
При първа (финансова) възможност ще я подменя с Al или PVC, но засега ще си остане дървенийката.
Абе ще мацна мъничко отдолу със силикон и толкоз, важното е, че поне излющих старата "навлажнена" шпакловка.

Благодаря на всички!

Тема "Как да спра проникването на влага под прозорците?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: