• 1
  • 2
Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
ule
Здравейте,
отдавна следя форума, независимо, че нямам публикации.
Смятам, че би било страхотно да има отделен раздел за кирпичените постройки. Скоро купих такава къща и имам много въпроси, относно подобряване на условията в нея, но намирам само откъслечна информация.
В момента се боря с поставянето на гипскартон върху кирпича. След като изчетох страшно много информация, се спрях на решението да захвана хоризонтално летви с винтове за дърво към гредите на къщата, а отгоре вече да сложа метален профил и гипсокартон.
Освен това искам да сложа и ПВЦ дограма директно в дървената рамка на старите прозорци, така ме посъветваха хора запознати с това строителство, казаха че рамките са част от конструкцията на къщата, а тя не трябва да се нарушава.
Вашето мнение ще е изключително ценно за мен, а вярвам и за други собственици на подобни постройки.
Благодаря и
Весели празници!
miroton - майстор
Имам съшата къща и реших,че не си заслужава инвестицията.Прозореца ще ти крепи къщата.
ule
Конструкцията на къщата е в перфектно състояние според архитекта, който я огледа. Просто не трябвало да се пипа нищо по носещата част. Проблемът е в дограмата, която е на годините на къщата и естествено е в окаяно състояние.
Инвестицията няма да е кой знае колко голяма, защото ще се наложи дограмата да се монтира на принципа "Направи си сам", (мястото е на 40 км от близкия град, майсторите искат луди пари за да дойдат. Т.е. всичко там е на този принцип :) )
Дограмата ще излезе малко над 100 лв за прозорец.
Въпросът е, дали е приемливо да се монтира по този начин, като се има предвид, че ако се махне дървената каса, на нейно място ще останат кирпичени тухли, в които си мисля, че няма как да се закрепи новата дограма?
Знам, че си има начини за всичко и точно за това пуснах темата. Важно е, че говорим за кирпич.
Харесвам къщата страшно много и не искам да я бутам, дори си мечтаем някой ден така да уредим работата си, че да можем да я вършим от там :)
tysonlkr - специалист
И на мен ми е интересна темата, защото на село и аз имам такава къща. Повечето мнения които съм прочел е за бутане и построяване на нова. Но за сега нямам финансовата възможност за нова къща.
Първо за гипс-картона защо ти трябва върху летвите да слагаш и метални профили :? Картон може да се слага и върху дървена конструкция.
Това за прозорците е добра идея, носи има и свойте недостатъци.
1. Ще се стеснят макар и с малко прозорците.
2. Ще срещнеш големи трудности с обръщането. Колкото и точен да е размера на прозореца все ще се наложи някаде да има и пяна. Единственото което ми идва на ум е с някакви дървени лайсни да прикриеш пяната.

Ще следя темата с интерес.
soton - специалист
Аз живея в такава къща;прозорците са монтирани между две греди,които са носещи и няма значение дали ги махаш,просто трябва да се внимава много.
kabel96 - специалист
Като цена не знам как е ама наковаваш рабица по стените имазваш грубо и после лепиш картона на голям гребен гледах.За прозорците също никакви грижи,махаш старите има си греди както каза колегата а ако са много изгнили не помня как ама отляха от бетон вместо гредата слагаш дограмата и обръщаш с картон пак.На обръщането водоустойчив картон.
markov_75 - специалист
Аз също от 4г.съм в кирпичена къща и се наложи да преграждам едната стая на втория етаж за да правя баня.Използвах профили за картон,като държачите на профилите ги захващах с 20см. види за директен монтаж директно върху стената.Толкова здраво хваща че ел.винтоверт доста зор видя.Ако случайно нацеля фугата между тухлите измествам малко настрани.
ule
Темата се е събудила, по Коледа наистина стават чудеса :)

tysonlkr, идеята зя гипскартона е следната: тавана е 305 см височина, по хоризонтала на стената слагам два реда летви, на около метър разстояние, а върху тях вече си монтирам директните окачвачи за предстенната обшивка. Т.е. крайната конструкция ще лежи на уд в пода, по два директни окачвача на стената, и уд горе-на тавана. Не мога да си представя как мога да закача картона директно върху летвите? Може би не е обяснено добре, но стената е невероятно крива, има до 10-15 см разлики, които могат се "оберат" от директните окачвачи. От друга страна целите системи за сухо строителство са разчетени за разстояние между профилите от 60 см. Докато правех тавана, не спазих това разстояние по ред причини и с това много затрудних работата си.
Ще е хубаво, ако можеш да ми обясниш по-подробно твоята идея и благодаря :)

markov_75, от месеци търся вариант за този начин за захващане! Разпитвах десетки хора и всички казват "В кирпич, забрави"...
Можеш ли да ми покажеш точно какви са тези видии за директен монтаж, които си ползвал? В моят случай дебелината на тухлата е около 15-17 см, но и от двете страни на стената има замазка от по още 5-7 см.
Това е по-евтиния и по-цивилизован вариант за монтаж, но големия страх от монтиране на каквото и да е в кирпича, го отричаше до сега :)

Това е свършено по тавана до момента :
http://kushtatanaselo.wordpress.com/?attachment_id=69
http://kushtatanaselo.wordpress.com/?attachment_id=70

Планът е между Коледа и Нова година гредите да се изшлайфат, грундират и лакират с яхтен лак (май забравих да спомена, че всъщност правим баня:), картона да се фугира, а следващото ходене вече да се слага конструкция по стените :
infomar - майстор
Ако дъската на касата е дебела 2 см, и е здраво захваната, не си отваряй работа - слагай директно на нея. В последствие ако има цепнатина - запълни я със силикон. Едва ли 4 см общо ще стесни "ужасно" много прозореца.

Относно кривите стени:
Старите къщи си имат своя чар и ако искаш от стара баба да направиш "Лили Иванова" - ще ти трябват много пари за липосукция и какво ли не още.... Опитай се да се нагодиш към кривините и да видиш как и с какво можеш да ги използваш - стена с дървена ламперия, специфични плочки.... При мен стените наистина не са като скиорско трасе набъбнали, но си имат своите кривини, които след боядисването и монтаж на мебелите като че ли се скриха и не биеха много на очи.

П.С.
Каквато и замазка да правиш по вътрешните стени - слагай на всякъде мрежа(стандартна за гипсова замазка).
ule
infomar,
даже е по-дебела дъската и поне изглежда супер здраво захваната към конструкцията. Една от причините да искам да го направя по този начин е че ще мога да запазя външните крила на прозорците, които дават страхотен чар на къщатата (прозорците са достатъчно големи- 1м на 1.6м, два броя в стаята, като единия е на изток, а втория на юг) :) Това, което ме притеснява, е че там няма прави ъгли, т.е. между дъската и профила на новата дограма на места ще има поне 2-3 см луфт, мога ли да ползвам пяна при това положение и тя ще се захване ли плътно към старата дъска или да махам пластовете боя и да я направя по-грапава някак?

Относно стените, харесвам ги много и не искам да ги изправям. Въпросът се отнася само за едното помещение, което ще бъде баня, там искам да сложа гипскартон, хидроизолация и т.н. за да не се просмуква влагата в самия кирпич. Не намерих информация как да запазя кирпича сух при влажни помещения.

Останалите стаи си остават на замазка от глина и слама, и оцветена вар отгоре. Не цапа, колкото и да е странно, а така наистина се запазва чара на къщата.

Благодаря за отговорите и Весело посрещане на Коледа!
  • 1
  • 2

Тема "Всичко за кирпичената къща с гредоред" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: