Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
Гост
Здравейте Групата,

Някой ползва ли този начин за отопление и доколко той е ефективен?
Bobby - специалист
Био-пелетите са чисто, неутрално по отношение на въглеродния двуокис и удобно гориво, произвеждано предимно от дървени трици и отпадъци, пресовани под високо налягане без лепило или други добавки. Био-пелетите имат цилиндрична форма и обикновено са с диаметър 6-10 мм и дължина 10-30 мм. В резултат на това био-пелетите са високо стандартизирани и пресовани, което позволява снижаване на разходите за транспорт; те, също така, способствуват за автоматизирането на експлоатацията на топло- и електро-централите, независимо дали са в еднофамилни къщи или са крупни енергийни съоръжения. С бързо растящ дял на пазара, био-пелетите са съществен ресурс за нарастващото оползотворяване на биомасата в Европа и в други региони. Те са, също така, отлично средство за оползотворяване на местните ресурси, като допринасят в материален аспект за опазване на природата и овладяване на климатичните промени.

Ако се отоплявате с пелети.
жилище, офис 100 m2
мощност на отоплителният уред 10 kW
температура на отопление 24°C
период на отопление 30 дни x 24 часа
разход на гориво за 1 час 600 грама
разход на гориво за 1 месец 432 кг.
цена на горивото с ДДС 250 лв/тон
средна стойност на отоплението за 1 месец 108 лв. с ДДС
КПД 85 – 95 %

Примерна анимация как точно се отоплява с пелети. -> ВИЖ <-


От 2 години се експериментира със сушени костилки от плодове /череши и сливи/ като гориво.

Изображение

1 киловатчас елелтроенергия е 17 стотинки
1 киловатчас от нафта е 16 стотинки,
1 киловатчас от природен газ е 8.4 стотинки.
1 киловатчас от гориво от сушени костилки струва 3.7 стотинки


При 15 киловата инсталирана мощност в дома. Средният разход на гориво е 3.5 килограма за 1 час.

Прикачен файл

peleti.jpg
peleti.jpg (28.14 KиБ) Видяна 62730 пъти
Гост
Bobby,
Благодаря за отговора.По принцип нещата са ми ясни, но ми се искаше да
чуя мнение на база собствен опит.Още веднъж благодаря, че се отзова.
Йордан
Всичко това може и да е истина,но една такава печка има цена за 14киловата от 10 000 лева (цената не е грешка).
Цените са различни. :roll: :roll: :roll:
"Ренесанс" е печка изгаряща пелети и костилки на "ЕРАТО" и последната
цена която ми е известна е 2520 лв. с ДДС.Има доста други модели от внос с цени м/у 1000-3000 лв.(без да твърдя че са най-добрите).Тази която си видял може би е нещо много специално или бутиково изпълнение.
Модели много, но зажалост няма участник във форума който ползва такава печка за да сподели опита си, поне за сега...
Йордан
Цената от 10 000 лева е взех от фирмата от сайта на която е копирал Bobby информацията за този вид отопление.Жената беше много любезна като ми обясняваше, че цената е 4800 евро и този разход от 0,6 килограма за час(с цена 108лв. за месец) е при най-слабата степен на отопление.Печката е с габарит около 50/50/90 и има бункер вграден в нея за пелетите, напълно е електронизирана и има електронен контрол и дистанционно управление, но цена от 10 000 хиляди обезмисля този вид уред.С газово или електрическо котле за същата цена ще караш 10 годни, а първоначалната ивестиция е далеч по малко.
Duke_BG - специалист
печката на ерато наистина е 2500 лв с ДДС , кандидатствате за проекта "енергийна ефективнист" и от там получавате 500 лв обратно само за печката като прибавите и радиаторите и тръбите се можете да приберете обратно до 450 евро така , че за един апартамане може и да ви излезе около 1600-1800 лв с радиаторите.

въпроса обаче е цената на пелетите и реалния разход - колкото е той реално за едно работещо семейство с деца които са на градина или училище
jacko - специалист
честно да ви кажа, от 2 години ползвам пелети, не основно но почти 50% от горивото ми е пелети. много са калорични, единствениат недостатък е че изгарят доста бързо, като отделят страшна топлина. няма никакъв проблем с обикновенно котле да ползвате пелети, поне според мен. някой специалист може и да намери някакви доводи... просто в близост имам 2 фабрики за пелети 1 тон струва 200 лева, на едро. по скъпички са от дървата, но пък почти не остават отпадаци. само да му мислят комшийте, понеже цялата пепел излита през комина, и се лепи за прането като муха на .... и пак да повторя, относно калоричност, отстъпват савсем малко на донбаските въглища. пелетите които ползвам са от иглолистни отпадаци, предполагам че саществуват такива и от широколистни, който ще са по калорични
Time2Burn - специалист
Здрасти, и аз минах на пелети...
Някой може ли да ме свърже с производител на био-пелети от където да се снабдявам на разумни цени (250-280 лв) на тон. Много моля за сериозни отговори... ! Успех!
spec - специалист
Заинтригува ме отоплението с пелети и понеже зимата вече свърши, моля някой да сподели малко данни от практиката си - отопляема площ, вид на горелката (котела), разход и т.н.

Тема "Печки изгарящи пелети и костилки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: