• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Помогнете имам същия проблем само че когато ми свършат пелетите камината ми дава грешка и при повторно запалване гърми и дори изкарва тлеещи пелети през отвора за въздуха... Някой може ли да ми каже как да намаля подаването на пелети при запалването. Модела е Burnit comfort 15kw
пет мар 10, 2017 10:20 pmSoMeBoDy1 написа:
Не се шашкай, виж темите за екоспар аурига. Доста неща ще ти станат ясни от там и за твоята алба.
При мен детонации се получаваха при запалване, когато пелетите са влажни прави опити да ги запали , те тлеят и накрая примерно 20-25мин се запалва и от натрупаните газове в горивната камера става бум. Аз реших проблема на моята аурига като на пар0 сложих 15мин (фабрично е 30). т.е. макс 15мин прави опити да запали ако не стане спира. Други колеги си решиха проблема като намалиха подаването на пелети при запалване... и т.н. При тебе не ми става много ясно кога се получава точно детонацията....

щом ти идва мощен, сложи да работи на 1ва или 2ра степен, няма смисъл да модулира от 18кв.
80 градуса ти стават, защото термостатните глави затварят и реално пставаш без радиатори.Пуска пелети, а водата не се охлажда. При скъпи марки котли , в инструкциите винаги препоръчват да има поне един радиатор отворен на макс, за безопастност в подобни на твойта ситуация. Македонците това не ти го казват.

Така...мое мнение - донастрой си котела, слагай водата на 60, котелът го пускай на 1/2 степен, през ден/два чисти горивната камера на котела с прахосмукачка за пепел, винаги поне един радиатор да има отворен, вземи си хубави пелети, потърси професионално мнение.

и ако във вас е топло няма смисъл котелър да работи нон стоп. Има си програматор за времето през което да работи и почива
Помогнете имам същия проблем само че когато ми свършат пелетите камината ми дава грешка и при повторно запалване гърми и дори изкарва тлеещи пелети през отвора за въздуха... Някой може ли да ми каже как да намаля подаването на пелети при запалването. Модела е Burnit comfort 15kw
burner - специалист
Я опиши какво правиш, когато ти свършат пелетите. Зареждаш, а после как процедираш? Имам предвид, че след като да свършили пелетите, шнекът ти е празен. Как го запълваш?
Съвсем принципно;
Подаването на пелети трябва да е такова, че горещият въздух от запалката директно да обдухва пелети.
Когато купчинката пелети не е достатъчно голяма и е далеч от подавания горещ въздух, то тези пелети са просто нагорещени, евентуално леко тлеещи и пушещи.
Пушекът, който запълва камината си е неизгоряло гориво и когато достигне взривна концентрация, при определена тумпература или открит източник- Гърми.
Просто тези условия трябва да се избегнат.
Предполагам с леко увеличаване на дозата...?
Зарежда пелети и само стартирам. Нищо друго. А имал съм случай когато свършат отварям чистя и няма проблеми, но не го ли направя това гърми
ср дек 11, 2019 11:40 amburner написа:
Я опиши какво правиш, когато ти свършат пелетите. Зареждаш, а после как процедираш? Имам предвид, че след като да свършили пелетите, шнекът ти е празен. Как го запълваш?
Зарежда пелети и само стартирам. Нищо друго. А имал съм случай когато свършат отварям чистя и няма проблеми, но не го ли направя това гърми
burner - специалист
Когато пелетите в бункера свършат, шнека остава празен. Тогава ръчно се пуска шнека да върти известно време ( поне 60 секунди, аз и повече го оставям) за да се запълни със сигурност. При това горелката се пълни с доста пелети. Отваря се вратичката, вади се горелката и пелетите от нея се изсипват навън. Чак тогава се пали отново камината. Така, както обясняваш, не се разбира дали шнекът е бил празен, вследствие допускане на изпразване на бункера, дали е бил запълван ръчно и т.н. Защото ако е бил празен, може пелетите за първоначално запалване да са недостатъчно. А може ако го запълваш ръчно и не изхвърлиш многото пелети от горелката, да последва взрив при запалването. А може и в горелката ти да има пепел, и заради това пушекът при първоначално запалване да се пали взривно. Може още ако веднага след угасването си насипал пелети и всичко е още горещо, пак нещо да става. Виж колко много написах, а ти не написа почти нищо. Как да ти се помогне?
Обясни подробно и последователно всичко, което правиш, ако искаш помощ. Иначе няма как да стане
Последна промяна от burner на ср дек 11, 2019 3:48 pm, променено общо 1 път.
burner - специалист
Никога не ми се е случвало да ми свършат пелетите. Бункера го опразвам ръчно само при почистване от трици на шнека, тогава го и смазвам. После запускам ръчно шнека да се запълни с пелети. Така е по инструкция. Ще спре сам след 200 секунди, ако не го спрете ръчно. После, както вече написах, в горелката се събират много пелети, които се изхвърлят от нея и се прави нормално запалване. Ако не се запълни първоначално добре шнека, може да стане това, което е написал Трифон - пелетите за първоначално запалване да са недостатъчно с всички последствия от това. Има си инструкция за тези неща.
filmatoplo - майстор
Случвало ми сее да спре тока ,през това време пелети тлеят в кошницата ,тока дойде и камината сипва нови пелети върху жартта -и след минута -Бумтеж и изхвърляне на Заря по килима .Добре че съм в къщи -иначе пожар .За жалост -няма застраховка от това спиране на тока.
ср дек 11, 2019 5:50 pmfilmatoplo написа:
Добре че съм в къщи -иначе пожар .За жалост -няма застраховка от това спиране на тока.
Има- ДЗИ
  • 1
  • 2

Тема "Камината гърми!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: