• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
съб ное 02, 2019 8:00 pmCaesar1 написа:
...
Ще бъда благодарен на всеки конструктивен съвет.
Съвсем "конструктивно"- Грейко 20.
Пълниш бункера със слънчак и като решиш, натискаш копчето, няколко часа преди да пристигнеш на вилата.
Другия съвет е да подминеш евтиното предложение! Ще ти излезе по скъпо.
speka_rs - майстор
Още един глас за комбинирано Грейко 20 кв, ефтиното винаги излиза скъпо.
Така един приятел живеят в къща около 200 м2 ме пита какъв котел да си вземе и аз му казах 20 кв Грейко, че имаше и на добра цена от форума.
А той отиде и си купи 47 кв Хиротерм, и сега пита:
- Защо гори много ?
- Защо на кюнеца е много горещ ?
morfei1 - специалист
Ако сега трябваше да избирам котел, спокойно бих отнесъл един изцяло пелетен Bisolid 25Kw, пък ако горелката ми дойде голяма ще си я понамаля малко.

Защо:
Защото ми изглежда лесен за обслужване, компактен, сравнен с моят Bisolid Saver C 35Kw. Цената мисля също е добра.
Защото разбирам управлението на горелката (не че ми е проблем да науча, което и да било друго управление но няма смисъл)
Защото горенето на различни от дървесните пелети не ми ама никакъв приоритет.

Ако къщата ти иска 10Kwh да се стопли, повярвай ми, по-скъпият котел няма да я стопли с 5 или примерно 7 Kwh. пак ще си изгори точно толкова колкото си иска къщата, респективно ти.

Котела за мен е една автоматизирана тъпа печка, която произвежда топлина. Управлението на топлината е друга бира и при всеки е различно.
n.ganev - майстор
Отговор на въпроса ти е даван многократно - Прочети повечко!
Всички сме се описали
m.eit - специалист
пон ное 04, 2019 6:32 pmmorfei1 написа:

Котела за мен е една автоматизирана тъпа печка, която произвежда топлина. Управлението на топлината е друга бира и при всеки е различно.
В голяма грешка си ! „Тъпата печка „ не произвежда топлина ! Котела се явява топлообменник който улавя топлината произведена от горенето ,в случая пелети . И да доста котли са „тъпи печки" ,но най-вече заради „умните си собственици" които искат с трици маймуни да ловят ! :weedman:
пон ное 18, 2019 11:08 amm.eit написа:

В голяма грешка си ! „Тъпата печка „ не произвежда топлина ! Котела се явява топлообменник който улавя топлината произведена от горенето ,в случая пелети . И да доста котли са „тъпи печки" ,но най-вече заради „умните си собственици" които искат с трици маймуни да ловят ! :weedman:
Е, не го хокай де! Тука сме аматьори, почти сичките. Аз, като баш аматьор, даже не та разбрах, признавам си.
Ти какъв котел, за топлообмен на произведената топлина, от изгарянето на пелети, ползваш?
morfei1 - специалист
А като нямаме пелетна горелка, а лудо бухане на дърва или въглища, какво се явява? ...да, да пак си е топлообменик само, че още по-глупав.
m.eit - специалист
пон ное 18, 2019 1:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
пон ное 18, 2019 11:08 amm.eit написа:

Ти какъв котел, за топлообмен на произведената топлина, от изгарянето на пелети, ползваш?
Симе 7 ребра води се 35 kw на въглища .Горелката е на вратата и малко преграден отвътре ,и две нагънати ламарини в последният ход горелката е B-MAX Home 30 KW.Ползвам я само на една мощност около 3 кг. на час пелети ! При чист котел и 60 градуса на водата димните газве са 115 -120 градуса в центъра на кюнеца ,а при нечистен 2 седмици 130-135 на същото място ! Навремето не направих най -добрият избор на горелка а и ме домързя да правя високо технологичната кутия за която съм писал преди две години в темата виадрус на пелети.Котела си го имах ползвах го на дърва ! Тя дава фантастични резултати със горелка грейко RB.Правихме я заедно с един приятел за него. Но и така съм доволен .Пелети ползвам само чамови ! Една зима горих слънчогледови но ми писна да рия пепел всеки ден или през ден !Отоплявам 3 етажа по 60 квадрата реални и едно мазе с 2 стаи общо 30 кв,м.+ гараж 28 кв,м,общо 280 квадрата като сложим и стълбището ! Къщата е близнак и чичо ми топли същата площ като мен. Изолацията я правих 2006 и е 8 сантиметра на стените,12 сантима между гредите на покрива и на таванската плоча 4 сантиметра .Дограмата е пвц на Века пак тогава правена ! Температурата в къщи се подържа 23-24 градуса само спалнята я правя 19 градуса .Имам и термо глави и стаен термостат в помещението където е стайният тр. радиатора е отворен на 5.При това положение понеже постоянно има хора в къщата разхода ми е около 4,5 -5 тона на сезон ! На северен склон съм във Бояна ! Между Бояна кв,Овча купел сигурно има 5 градуса разлика през деня в преходните сезони ,късна есен и ранна пролет ! :weedman:
Моля за мнение
Пелетен котел Bisolid 18kW и Пелетна горелка Bisolid GP 20_B18 hc
или
Пелетен котел Alfa Plam Commo Compact 23kW
Какви са им недостатъците най-вече ?
  • 1
  • 2

Тема "Какъв котел за отопление на пелети ползвате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: