• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
съб дек 21, 2019 5:36 pmfbr написа:
За кое.
За циркулацията на чугунения кютук, дето са е накренил на ляво.
Егаси майстора, дето го е турял!
fbr - майстор
Умишлено е сложен така, че да се самообезвъздушава през топлия извод, който отива нагоре. Старите гравитачни системи са на този принцип. Котел и радиатори с възходящ наклон на топлия край към РС на най-висока точка, и от РС преливна тръба към мястото с крана за пълнене в студения край на котела. Отваряш крана за пълнене, и като текне вода от преливната тръба, затваряш и палиш. Всичко се пълни на принципа на скачените съдове, и се самообезвъдушава. Няма обезвъздушители, ни ръчни, ни автоматични, нямаш никакви грижи, освен да хвърляш дърва, въглища и пепел.
съб дек 21, 2019 7:48 pmfbr написа:
Умишлено е сложен така, че да се самообезвъздушава през топлия извод, който отива нагоре. Старите гравитачни системи са на този принцип. Котел и радиатори с възходящ наклон на топлия край към РС на най-висока точка, и от РС преливна тръба към мястото с крана за пълнене в студения край на котела. Отваряш крана за пълнене, и като текне вода от преливната тръба, затваряш и палиш. Всичко се пълни на принципа на скачените съдове, и се самообезвъдушава. Няма обезвъздушители, ни ръчни, ни автоматични, нямаш никакви грижи, освен да хвърляш дърва, въглища и пепел.
Преди около 15 години, въртях резби с един много способен водопроводчик.
От последните, които умееха да правят и парно. После новите парнаджии станаха монтажници, та затуй сигурно често се появяват проблеми.
Въпросния радиатор е в РЦТФХ- Варна, където съм донор от младини. Строен е преди около 15 години.
Не ми е ясна конфигурация с обезвъздушаване срещу движението на водата.
В случая, то става в РС, който е най горе. Системата не е гравитачна.
Имаш някакви познания, признавам ти, но не е добре да говориш наизуст.
Когато говоря за някакви неща, убеден съм, защото са ми ги показали, научил съм ги, направил съм ги и съм видял, че работят.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб дек 21, 2019 9:10 pm, променено общо 1 път.
fbr - майстор
Сега, ти ми задаваш въпрос, аз ти отговарям колкото знам, и ти като виден представител на фатмашкия епос, вместо да кажеш, къде греша, и кое е правилно, почваш да правиш оценка на моите знания. Моля те, престани с тоя менторски тон, и бъди малко по-уважителен към себеподобните. Това ти го казвам, не само защото, аз лично съм засегнат, а защото забелязвам, че това твое отношение се разпростира към все по-голяма група потребители на този форум. Нали знаеш за приказката че, човек е една обикновена дроб, в числителя на която е мнението на останалите за него, а в знаменателя собствената му самооценка.
Tzinata - специалист
[quote="Трифон П.Трифонов" post_id=За циркулацията на чугунения кютук, дето са е накренил на ляво.
Егаси майстора, дето го е турял!
[/quote]
Трифоне, може пък майстора на радиатора добре да си е свършил работата, а проблема да е в прозореца.
Случвало ми се е прозореца да е крив в едната посока, а на радиатора наклона се налага да е в другата и гледката беше страшна.
silent - майстор
fbr то е абсолютно прав...и за радиатора и за фатмащината....кратко и ясно за да не попадна под обстрел...
за да не съм офф ще кажа че моите радиатори не ги нивелирам и чак толкова не държа да са прави по конец или с вирнати задници и предпочитам задния край да е по ниско отколкото обратното.... и нямам проблеми с щум и въздух в системата...
Спокойно silent, коледно примирие! Би могъл да правиш парно, ама кой заварява вече тръби?!! Нека fbr е прав! На Гената каминката вече не шуми, топли, а той е доволен. Това беше смисълът на темата.

Tzinata, прозореца си е наред. Правилно е поставен радиатора, с такъв наклон.
GENA1976 - напреднал
пон дек 23, 2019 9:19 amТрифон П.Трифонов написа:
Спокойно silent, коледно примирие! Би могъл да правиш парно, ама кой заварява вече тръби?!! Нека fbr е прав! На Гената каминката вече не шуми, топли, а той е доволен. Това беше смисълът на темата.

Гн.Трифонов ,благодаря за коментарите наистина че много топли при т.60градуса за около час вдига 27-30 гр и в трите стаи плус баня.шумът го има само при много силен огън но слет това отминава и препоръчвам само с колектори така температурата е еднаква при всички радиатори.
GENA1976 - напреднал
пон дек 23, 2019 9:19 amТрифон П.Трифонов написа:

Забравих да ви питам докъде трябва да е нивото в РС при 13л. обем ?
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Съвет за проблем за камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: