Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
Изтърве ли се котелната вода и стайната температура, после спестеното се наваксва, а докато го наваксате стоите на студено. Стая затоплена до 24C да падне на 20C и обратно на 24C става с пелети или лятото като се стопли. 4C са ужасно много. Със слабия вентилатор, пепелта стана повече в пепелника и по-малко в последните 2 хода на котела и кюнеца, що ли.

Моята горелка на комбиниран пелетарник, беше с вентилатор 100% на макс, сега е с вентилатор 38% на макс и 10kw надолу от номинала и, и си топли същата къща до същите градуси с грубо чувал по-малко пелети на денонощие.

Не ме интересува КПД, не е интересува конденз, не ме интересува температура на газовете. Пилците ша ги броя на пролет.

Кюнеца ври ли на 100% мощност, няма за чудене, парата през свирката заминава. Аз съм без изолация и знам как изстиват помещенията, щот ги засичам с 15 датчика. Стайната темп пада с 0,5C на час грубо около 0C външна.
iarnaudov - помощник
ср яну 01, 2020 9:02 pmandy_forresite написа:
Дай снимка на оборудването. Котелът какъв е? Да не е чугунен без необходимите подобрения за пелетна горелка? Карпат, wbs? Със сигурност не е бош. Клип докато гори възможен ли е?
Дай тази информация и ще видим какво да те правим.
Тръбите излъчват, но не чак толкова като за 60 кг пелети. Ако излъчваха много топлина щеше да се усети затопляне на първия етаж. Не от котелното, а само от тръбите.
Здравей, това е котела (карпат). Комбиниран е, не е специален само за пелети. Какви настройки трябва да му се правят за да е по ефективен?

Изображение

Клипче в момента не мога да дам, но ще направя най-скоро и ще пиша.
morfei1 - специалист
Среден разход за Декември:
Отопляема площ: 2ет. x 70кв.м - (без изолация стара дограма)
Режим отопление: 24/7
Брой дни: 28
Изразходвани пелети: 66 торби (990кг.)
Прах от пелети: 2 торби (30кг.) (не пепел след изгаряне, а прахоляк, който го пресявам преди да заредя бункера)!
Средeн разход на ден: 2,29 торби (34,29кг.)

Средна температура за Декември - 7,2C
Среден разход на час - 1,43кг./час (6,71Kwh)
Изчислени загуби при +5C - 6,18Kwh
andy_forresite - майстор
Очаквах да ми кажеш че е карпат. Предполагам ще ти бъде полезна темата Виадрус на пелети. Там има показани подобренията за чугунен котел.
След като ги направиш ограничи максималната мощност на горелката. Междувременно почиствай горелката съгласно ръководството и топлообменника на котела.
Тези котли стават с добра ефективност след повдигане на метална кутия, към която се монтира горелката.
Ако къщата ти беше топла и губеше по 0.5 гр на час че и по-малко, нямаше да пишеш за висок разход, защото добре отопления дом замазва ниската ефективност на топлоизточника. По този начин някой с отоплена къща с твоя комплект щеше да пише нее, аз съм със същия котел и горелка и разходът ми е 30 кг за денонощие. Само че ще премълчи за стаен термостат, който за него ще е полезен, тъй като няма да запали горелката цялата нощ. И ти щеше да се чудиш Калин ли е прав, Трифон, Морфей и тн. А всъщност вече имаш правилната насока за действие и отделно може да помислиш дали да гори през нощта докато температурата навън е до минус няколко градуса.
iarnaudov - помощник
чет яну 02, 2020 12:58 pmandy_forresite написа:
Очаквах да ми кажеш че е карпат. Предполагам ще ти бъде полезна темата Виадрус на пелети. Там има показани подобренията за чугунен котел.
След като ги направиш ограничи максималната мощност на горелката. Междувременно почиствай горелката съгласно ръководството и топлообменника на котела.
Тези котли стават с добра ефективност след повдигане на метална кутия, към която се монтира горелката.
Ако къщата ти беше топла и губеше по 0.5 гр на час че и по-малко, нямаше да пишеш за висок разход, защото добре отопления дом замазва ниската ефективност на топлоизточника. По този начин някой с отоплена къща с твоя комплект щеше да пише нее, аз съм със същия котел и горелка и разходът ми е 30 кг за денонощие. Само че ще премълчи за стаен термостат, който за него ще е полезен, тъй като няма да запали горелката цялата нощ. И ти щеше да се чудиш Калин ли е прав, Трифон, Морфей и тн. А всъщност вече имаш правилната насока за действие и отделно може да помислиш дали да гори през нощта докато температурата навън е до минус няколко градуса.
Благодаря за мнението. Значи както си и мислих главния проблем е в изолацията... Тази година ще я караме някак си, надявам се за следващата като санираме нещата да се нормализират... Като забравим, че къщата няма добра изолация и бързо изстива, има ли нещо друго с което мога да направя разхода търпим? Настройките ми как са ?
Температура на водата - 50 гр, пауза на зареждане 50 сек., зареждане 4.5 сек. Мощност на вентилатора - 45%.
Мислите ли че ще има голяма разлика в разхода ако вдигна водата на 60градуса?
Клапата на димоотвода е постоянно отворена (по препоръка на майстора, който я е инсталирал). Така ли трябва да си стои? На пипане комина не е много топъл. Настройка на мощности, режим на изключване и чакане, разни други настройки, има ли смисъл да си играя или да не се занимавам, да си направя изолацията и тогава да го видим как ще е?
andy_forresite - майстор
Клапата след фукса ( към комина) я остави отворена. Нямам представа как се настройва тази горелка. Виждам обаче че не си разбрал какво съм ти писал. Проблемът, както каза Триф, е и в топлоизолацията, и в топлоизточника. На второто можеш да повлияеш до края на тази седмица. Ефективността на такъв котел, който е мислен за въглища и дърва, е ниска. Предлагам да разнищим още малко като напишеш колко радиатора ползваш, колко са големи, каква температура на водата, колко време гори на ден и с колко кг пелети. Колкото по-точно дадеш данните, толкова по-ясно ще се наклони везната към един от двата проблема.
чет яну 02, 2020 8:52 pmiarnaudov написа:

...Настройка на мощности, режим на изключване и чакане, разни други настройки, има ли смисъл да си играя или да не се занимавам, да си направя изолацията и тогава да го видим как ще е?
Бе, вий двамата, да земете да седнете и на рахат локум да си опрайте проблемите взаимно, че като ви гледам поотделно, се кахърни и с проблеми сте, ма горския ич ни му пука и опраа на другите такивата.
За тебе е оправдано и правилни са му инак насоките, както и твоите предположения.
Направи си изолация!
Е що пък клапата да е отворена? Не е с ефективността на Грейко, който фабрично е без клапа. Боша има и въпреки тунинга, ползвам и клапата. Повече от 92 градуса не съм видел. Или ......аха, забрайх за ясновидските способности. Сори!
kalin72 - майстор
Анди, той човека е дал данните, какво повече :)
Вдигни на 60-65 градуса водата, като начало. Ако пелетите изгарят напълно, не мисля, че с нещо друго може да се подобри работата. Щото и да увеличи мощността, кел файда, като пак ще изстива жилището.
iarnaudov - помощник
Ще направя снимки, клипчета и всичко необходимо и ще ти пиша на лично Анди.
Не искам да разводнявам повече темата, защото наистина ако всеки започне да се вайка за проблемите си, става голямо мазало.

Благодаря много за помощта и разясненията до момента. :partyman:
чет яну 02, 2020 9:31 pmiarnaudov написа:
Ще направя снимки, клипчета и всичко необходимо и ще ти пиша на лично Анди.
Не искам да разводнявам повече темата, защото наистина ако всеки започне да се вайка за проблемите си, става голямо мазало.

Благодаря много за помощта и разясненията до момента. :partyman:
Споко и извинявай!
Вайкането е на горския, ма инак акъли дава.
Твойта картинка са изясни горе-доле.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: