• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Търси тяло 8-8.5 kw топлинна мощност с инверторно управление.
ППР 32 мм е добре. Захранваш с 1/2.
Буфер не ти трябва. Машината да може да работи в диапазон 1.3 до 8.5 киловата.
Вътрешните тела ще искат преработка, защото тръбичките са много тънки и водата ще се съпротивлява при преминаването през тях. Такива тела искат дебит на водата.
Фреон не знам, но бих избрал 410 или 32-ка за хладилен агент.
РС 12 л мембранен. Помпа предполагам 25 на 60 че ще стане.
Топлообменник - гледаш киловатите за изпарител - около 9 kw. С R410a топлообменникът трябва да е за него. По-скъп е заради по-високото налягане. Вход/изход вода да е с присъединителен размер 1".
bube760205 - специалист
съб яну 25, 2020 3:54 pmandy_forresite написа:
Вътрешните тела ще искат преработка, защото тръбичките са много тънки и водата ще се съпротивлява при преминаването през тях. Такива тела искат дебит на водата.
Топлообменник - гледаш киловатите за изпарител - около 9 kw. С R410a топлообменникът трябва да е за него. По-скъп е заради по-високото налягане. Вход/изход вода да е с присъединителен размер 1".
СЪРДЕЧНО Благодаря за изчерпателния отговор! Такива ЧОВЕЦИ да има като теб повече! А ако има и буферен съд -фатално ли е? Да Климатичните тела,ще бъдат задължително преработени! Тръбите от колектора до телата какъв размер да са? F20 или Ф16 ?
andy_forresite - майстор
Не заслужавам чак такава похвала, но благодаря.
Буферен съд при теб е задължителен, защото количеството вода в твоята система ще е прекалено малко. Някакъв поне 200-300 л., с 1 или 2 серпентини (ако си фен на "безплатната" енергия от слънцето - с две) и да е добре изолиран. Термопомпата нагрява буферчето и от него с втора циркулационна помпа към подаващия колектор. Буферният съд трябва да има поне 2 входа и 2 изхода.
Тръба ППР ф32 е с вътрешен диаметър 20.8 мм. Ф20 е с 13 мм вътрешен диаметър.
За колекторите и от тях до телата и обратно бих ползвал такива: https://orex.bg/pert-al-pert-traba-20h2 ... p4324.html с вътрешен диаметър 16 мм.
pechkata - специалист
Анди тези колектори от слънцето като нагреят водата у буфера през деня е вечер като се скрие слънцето в буфера ако забия нагревател 12 или 24 киловата няма ли да е със същия ефект като ТП. ...?
И евентуално котела със пелетите ще е монтиран към буфера и да се пали при нужда да речем при минус 20 градуса...
andy_forresite - майстор
Домашните буферни съдове имат една обща черта - обикновено са малки. За това си има причина. От една страна е цената, а от друга касите на вратите, откъдето трябва да влезе буферния съд, се явява тясна.
При вместимост 2000 литра, нагряване до 80 градуса посредством 6 киловата електрически нагревател на нощна тарифа, плюс слънчеви колектори за загряване на вода през деня и едновременно отопление, при изчерпване до 40 градуса, ще отдаде около 80 киловатчаса топлинна енергия.
Ако отопляваш 5 стаи с по 1.5 киловата ще се изчерпи за едни 11 часа без отчитане дозагряването от слънчевите колектори. Не знам колко енергия могат да добавят при слънчево време и колко бройки трябва да са. Не мисля че може да се достигне термопомпена машина. Вложените пари в колекторна площ, буфер, свързване, помпи, управление... стават много. А ТП ще топли в облачно, мрачно, дъждовно, снеговито, мъгливо и всякакво друго време...и е по-евтино да се придобие. Само буфера 2 тона с арматурата е кажи речи една ТП.
Киловатите са точно над чертата 93.
Слънчаците колкото и да нагреят, те си са изплащат и толкова по бързо става това, колкото по голям е буфера и температурата е по ниска. Е, не и под "санитарния минимум", че тука има разни Скруджовци.
Паричките за подобен буфер са точно на половина от една качествена термопомпа.
Не знам що са сравняват така нещата, а пък аз уйдисвам на някой на акъла, ама секи си гледа неговата си.
Допълвам, че е мнооого важно- През нощта няма работещи слънчеви колектори. Кой топлил през деня , топлил.
pechkata - специалист
Не чак толкова скъп...
http://www.eldominvest.com/bg/product/328.html
И ма откъде да влезе в абонатната където мисля да я правя...
10 000 лв. бих дал за буфер и колектори ама 20 000 лв. за ТП и да ми харчи колкото пелетарката не бих ги дал...
пон яну 27, 2020 9:47 ampechkata написа:
Не чак толкова скъп...
http://www.eldominvest.com/bg/product/328.html
И ма откъде да влезе в абонатната където мисля да я правя...
10 000 лв. бих дал за буфер и колектори ама 20 000 лв. за ТП и да ми харчи колкото пелетарката не бих ги дал...
Печка, сметни още почти толкова за арматура, покрай него- трипътен моторвентил, контролер, фитинги, кранове...Големите цолажи са си пари.
При изградена инсталация;
- буфер и колектори-наистина около 10 000 лъва.
-https://vimax.bg/mitsubishi-electric-ec ... AuEALw_wcB
Ми не е 20 000 и не мислиш за пепелети, цените им, транспорта им, подреждане, сипване, чистене, изхвърляне, забравяш гърбината и бялото си дробче...
Не смяташ правилно, Печка и не е от математиката ти, а сигурно си още млад.
davidzvezdata - специалист
съб яну 25, 2020 4:17 pmbube760205 написа:
СЪРДЕЧНО Благодаря за изчерпателния отговор! Такива ЧОВЕЦИ да има като теб повече! А ако има и буферен съд -фатално ли е? Да Климатичните тела,ще бъдат задължително преработени! Тръбите от колектора до телата какъв размер да са? F20 или Ф16 ?
Аз се занимавам и правя термопомпи въздух-вода... Твоите вътрешни тела не стават... Така, че трябва да помислиш за подово водно отопление или с фенкойли-качествени... Машината за 65 кв.м. може да е от 4 квт до 10 квт... Аз сглобявам такива системи с външно тяло на FUJITSU и топлообменник на AQUA SISTEM ... Мога да те съветвам... От кой град си...Не знам тука как се качват снимки...
bube760205 - специалист
вт яну 28, 2020 11:09 amdavidzvezdata написа:
съб яну 25, 2020 4:17 pmbube760205 написа:
Аз се занимавам и правя термопомпи въздух-вода... Твоите вътрешни тела не стават... Така, че трябва да помислиш за подово водно отопление или с фенкойли-качествени... Машината за 65 кв.м. може да е от 4 квт до 10 квт... Аз сглобявам такива системи с външно тяло на FUJITSU и топлообменник на AQUA SISTEM ... Мога да те съветвам... От кой град си...Не знам тука как се качват снимки...
Пиши ми на лично... ако може остави фейсбук или мобилен телефон
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Термопомпа от климатик и върешни тела за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: