Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Хмм много странно.
Правя парелел със слънчевите колектори. При свързването на колекторни полета с тръба на колекторната част Ф22 им дават до 8 колектора свързани един за друг, почти по първата схема, като при площ от 2.5 м2 това е около 12-14 киловата общо, които се свързват към фитинг 3/4. А тук за два радиатора в 3/4 тръби и цели 2 цола колектор се изкават съмнения... Може и да греша, но разликата е в пъти.
Miloslav_Marinov - напреднал
ср апр 22, 2020 10:12 pmLazarGanev написа:
Този колектор няма как да остане скрит, трябва да има ревизия така или иначе. Защо не оправиш нещата навреме и всичко да е наред?
Еми то в крайна сметка студения колектор е пуснат магистрално през единия край на къщата и към всеки радиатор срудената вода е директно заварена към него, т.е тук дори да оставя ревизия някаква (не отричам, че е необходима). По другите стаи вече няма как, защото например в кухнята колектора е зад гипсокартона и кухненските шкафове. Малко оплетена история но като се прави на парче така са нещата
Miloslav_Marinov - напреднал
ср апр 22, 2020 11:09 pmEvgeniy написа:
Хмм много странно.
Правя парелел със слънчевите колектори. При свързването на колекторни полета с тръба на колекторната част Ф22 им дават до 8 колектора свързани един за друг, почти по първата схема, като при площ от 2.5 м2 това е около 12-14 киловата общо, които се свързват към фитинг 3/4. А тук за два радиатора в 3/4 тръби и цели 2 цола колектор се изкават съмнения... Може и да греша, но разликата е в пъти.
Най-вероятно не е оразмерена правилно цялата инсталация, дядото навремето я е правил по вестник направи си сам, разни други руски източници и питане тук и там. Така че не претендирам да са изпълнени правилно нещата, но пък върши работа и относно разхода и топлината сме доволни. Да ако е изпълнена правилно ще е още по добре но свършен факт
andy_forresite - майстор
Това е лъчево свързване. Нещо от рода на Топиков. Руснаците я наричат плечевая.
Колекторно свързване е друго.
За малко да забравя варианта - действай по втората картинка.
Анди, първата и втората картинка се различават само според конкретните възможности за изпълнение, с напълно равностойна ефективност.
Евгени също залита по някакви аналогии, които биха могли да са работещи. Евгени, представи си, че някой иска да добави още един колектор към полето от осем, като го свърже паралелно на който си избереш! Дали ще е инженерно издържано? Да бе, ще работи. Анди, ти кажи как може правилно да се добави!
Тук се смесва колекторна система, с удурма- последователно.
Да бе, писах че вероятно ще работи без проблем, но е правилно принципа да се спазва.
Затова, Евгени, написах--3/4 щото инсталацията е такава и да няма изненади с баланса. Колекторна- да си остане колекторина, поради същата причина.
Завиждам на Лазар. Как може да е толкова лаконичен и да ни гледа сеира. Аз умирам, когато хора с проблеми дават акъли. Няма да посочвам, че ми омръзна.
borchoyor - специалист
Както ти е по-лесно, връзвай и не се коси, дрън-дрън, на 3/4 тЪрба още 2 радиатора че сложиш, е вече зависи от печката😁
Хахаааа Борчеее! Дома бих си го направил сякак, ма после нема да питам оти ми не загрева радиаторо и дали да тура още една помпа.
Както на Андито бе, не си ли го чел?
Слаба циркулация му вика он.
andy_forresite - майстор
Че не съм предвидил хидравличен баланс, не съм. Проблемът е в радиаторния вентил, но му хванах цаката :yawinkle: Според теб е до хидравличен баланс, нали така? Казах ти че съм го пускал при спрени всички други консуматори и той едва се загрява. Трябва му половин час да се загрее 1/2 по височина. Това с изключен малък кръг и помпа на трета. Интересно и да имах секретни вентили, какво щях да постигна с тях.
След малко аеробика на стержена работи на ст. II на ЦК. На първа загрява слабо, та МОЖЕ БИ, ама едва ли, ще местя 2 големи гардероба, нощно шкафче, спалня, 2 маси, няколко стола, холна масичка, диван, скрин и един фотьойл, за слагане на вентили на изхода. 52 метра е трасето до "проблемния" радиатор 4200 вата в двете посоки, от които 28 м е ППР ф20.
С къща ново строителство и полагане на тръбите, още преди да е монтиран първия контакт, с къща 10/10 м и топлоизточник в средата, с що годе равни дължини на тръбите, става сигурно и без помпа. Ама с малък кръг и 52 метра тръба на умрЕла първа предавка при напор има-няма 1 метър ... Хидравлично съпротивление не знам как се изчислява. Давам си бележника да ми пишеш двойка. Без да съм прочел и 1 ред се грея трети сезон. Е, не е чудесно, но имам няколко варианта за реагиране.

По първата картинка не знам дали ще се получи, но по втората - да. Бих направил захранващата на всеки радиатор да е 1/2, изходите 1/2 и там където се съединяват изходите на радиаторите да стане 3/4.
Evgeniy - майстор
чет апр 23, 2020 12:40 pmMiloslav_Marinov написа:
Най-вероятно не е оразмерена правилно цялата инсталация, дядото навремето я е правил по вестник направи си сам
Принципно ... има няколко прнципа.
Ако е правена навремето, то тя е била гравитачна. Ако сега има добавена помпа, то такава система (с 2" тръба) ще поеме всякакъв товар, независимо от принципа му на свързване.
Ако това беше при мен, аз за експеримент бих свързал втория радиатор като продължение на първия. И топлата и студената. Каква е разликата м/у радиатор 1 метър и 2 метра с едни и същи преоразмерени тръби на свързване? Топлото седи горе по цялата дължина и това е.
Дано не звуча много еретично за принципите...

Тема "Помощ за радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: