• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Sandman - специалист
Привет Колеги!
Ще използвам темата да не пускам поредна, надявам се Колегата не възразява :)

Предстои ми да правя парното по някое време.
Камина Грейко Бижу 10 ще бъде, затворена система.
Камината ще е в мазето, при нея ще е и бойлер 200 литра с 2 серпентини(още не съм избрал коя марка, емайлираните са по около 700 лева).
За бойлера четох различни варианти за присъединяване, с помпа, без, и т.н. Как е най-удачно да го направя в моя случай.
Трябва ли допълнителна помпа, понеже камината си има вградена, не знам дали е достатъчна.
Колекторната кутия ще е на етажа в коридора, от там към радиаторите по пода. Денивелацията от камината до колекторите е около 2,60м. Тръбния път до радиаторите е максимум около 6 метра до най-отдалечените.
Лирата си има обезвъзду :yawinkle: шител. На всични радиатори ще наслагам автоматични най-вероятно. На всеки радиатор термоглава.
За тръби съм се спрял на PERT/AL/PERT 16*2 на Херц от колекторите. До колекторите не съм решил. Имам поялник за PPR та може би такива ще ползвам. Арматурата мисля всичко на ХЕРЦ да ползвам.
Прилагам схема (доста аматьорска), ще помоля някой да отдели малко време да каже къде какви кранове и вентили/клапани трябва да сложа. Спирателните преди колекторите и след тях за всеки радиатор са ясни. Този за пълненето също. Преди разширителя и пред/зад бойлера също.
Трипътен къде и какъв? Разширителния съд колко голям трябва да бъде също не съм сигурен...
Та такива неща :)
:respekt:

Прикачен файл

parno.png
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не знам площите, какво да кажа :? . Гледам детските, дето трябва да са най-топли са с по 5 ребра :shock: , пък спалнята, дето трябва да е по-хладно са двойно повече :? . От автоматични обезвъздушители - никакъв смисъл, само проблеми. Три термоглави са достатъчни - в спалните. Трипътен вентил добре, бойлерът - вързан по Лазарната схема (описан в други теми) - с връщаща вода от серпентината между трипътния и помпата, без отделна помпа.
Тия грешки даже не ги забелязах. За тях трябва допълнително да ти благодарят.
Имах предвид подвързването на бойлера. Няма да трупам дивиденти, докат съм преписвал от тебе.
bmahob - майстор
Що детски? Човека може да има два радиатора в една стая, писал и два пъте дневна, дв дневни ли има :-D
Може и така да е, не знаем
Sandman - специалист
LazarGanev написа:
Ами не знам площите, какво да кажа :? ...

Сърдечно благодаря за включването!

Съжалявам, моя грешка е, че не написах подробностите. Копирам си поста направо от тук: viewtopic.php?f=10&p=1035951#p1035951
Просто тази тема е за схемата, онази за мощностите и за да не ги разводнявам... :) Закачам и схема на къщата.
Мазето е по-малко от дневната(дневна-кухня) с 3м2 заради дебелината на каменните основи, днес се сетих да меря, 16м2.
Относно бойлера, ще потърся утре къде е описан този вариант на свързване, благодаря за насоките!

пон авг 10, 2020 9:15 pmSandman написа:
...
Къщата е 60м2. Плътна тухла единичка. Гредоред, каратавани измазани с кал и слама отдолу и отгоре между гредите. Върху тавана наредихме каменна вата 30кг/куб.м. и ОСБ3 9мм. Студен покрив.
Външна изолация 10см. графитен EPS на стените, 4 сантиметра XPS на основите. Хоросан отвътре и отвън на стените с 2-3 сантиметра дебелина. Основите са каменни, под нивото на пода в къщата и са дебели към 60см.
Подовете на стая и спалня са земя - речни камъни 10тина сантиметра - бетон 10тина - XPS 5см - замазка 10-11см. В последствие дюшеме 3см и вата под него.
Под коридора е "мазе" на земя с височина 130-140см. Има замазка на пода(заварена) с променлива дебелина, в последствие гранитогрес. Отдолу под пода обмисляме вата и картон или ОСБ.
Банята е същата работа.
В кухнята(дневна) отляхме "плоча" 7-8 см на 10 квадрата, която ще е с гранитогрес, останалото пространство си е на дървено дебело ПДЧ от едно време и върху него ще е дюшеме пак с вата отдолу.
Под кухнята и терасата е мазе, отделени помещенията с врата. Мазето е на скала, малко речни камъни за изравняване и бетон 10тина сантиметра. В последствие някакъв гранитогрес.
Под антрето е празна ниша свързана с помещението под терасата. Двете стени на антрето са с XPS 2см, затворено с алуминиева дограма и двоен стъклопакет.
Прозорците са 5 камерно PVC с троен стъклопакет 4 сезона (или нещо от срта).
Таваните навсякъде ще са червен гипсокартон(освен банята) и над него каменна вата може би 5см / 50кг/куб.м.

Топлозагубите ги изчисли на 4,06ХХ киловата.
Сметнала е 42 глидера H500 (тях вече ги имаме, само не са още в необходимите комбинации) и една лира в банята, която ще е около 700 вата. Глидерите ако не се лъжа ги е смятала на 50 градуса вода и със занижени показатели(по съвет от сайта).

Насочили сме се към камина Грейко Бижу 10. Нея ще я ситуираме в мазето под кухнята, от там до колектора в коридора и към радиаторите.
Топлозагуби на мазето не е смятала, но едва ли ще са от кой знае какво значение. Там няма да гоним някакви температури, а камината ще си поддържа да не мръзне.

Прикачен файл

Clipboard0111.jpg
andy_forresite - майстор
Увеличи големината на радиаторите. В дневната 2х10, в коридора още два глидера, в спалнята 13, в детската един радиатор с 14. Няма смисъл да са два. По-яка лира си вземи.
42 такива ребра при 65/55 24° отдават под 3500w.
Помпата на камината е достатъчна.
Понеже отклонението за бойлера е много близо до камината, ще е добре да е с автомАтика - циркулацията през серпентината да спира при загряване и да се възобновява като изстине (спрямо зададения хистерезис).

Разширителен съд 8 литра ще свърши работа. Обаче (!) ако добавиш радиаторна мощ си купи 12-литров.
ср авг 19, 2020 1:37 amandy_forresite написа:
Увеличи големината на радиаторите. В дневната 2х10, в коридора още два глидера, в спалнята 13, в детската един радиатор с 14. Няма смисъл да са два. По-яка лира си вземи.
42 такива ребра при 65/55 24° отдават под 3500w.
Е ти с'я Анди уби всичко детско у него и тури кръст на целия труд на жена му, дето си игра толкоз да смята :-D . Нека пък и се доверим на момичето и да уважим труда и. Единствено в детската бих добавил по ош едно ребро. Камината поне до 75*С ще работи на пълна мощност, тъй че мощността на радиаторите може да я смятаме при дТ50 (75/65/20). За другото съм съгласен.
4799inpl64 - специалист
И при мен разположението е сьщото,затова се вторачих в дневната.Северна ,външни стени.А за детската-даже бих се презастраховал,кой самолет затваря вратата?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съвет за изграждане на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: