Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

в момента строим къща и предстои (хидро)изолация на плосък покрив. В този смисъл сега е момента да заложим стойки за солари и естествено е добре да имаме някакъв приблизителен план какви и колко ще са те. Покрай тези въпроси изникват и други естествено. Басейнът планираме да е с около 30 кв.м. водно огледало. Посъветваха ме за конкретната ситуация да се спрем на 7 бр соларни панели на Витосол на Вийсман. Има ли някой опит с тях, струват ли си или имате друга препоръка. Ако някой може да ми препоръча и компетентен изпълнител на системата за София? Удачно ли ще е тези солари да се включат и в подгряването на БГВ за къщата? Мястото е много слънчево, и къщата и басейна са ориентирани на юг, няма засенчване никакво. Може би е добре да допълня, че отоплението на къщата ще е с термопомпа, защото вероятността да се случи газификация е минимална. Дали тя би могла рентабилно да затопля и басейна?
Малко хаотично зададени въпроси, надявам се да помогнете малко.
Писах в една от двете теми, но защо Модераторът избра точно нея да изтрие?
Имам два Висмана от началото на Април, тази година. Струват си всяка стотинка. Всеки произведен ват, в отоплителен сезон, се оползотворява в отопление или за БГВ.
Седем такива колектора, в слънчев зимен ден са способни да произведат 5 до 8 клвт.ч енергия, която, след като затопли бойлерите, да участва в отоплението.
При мен има излишък, през лятото, но при инсталация с басейн, такъв проблем няма да съществува. Важен е и контролерът.
Термопомпата как и кога смяташ да участва в отоплението на басейна?
През лятото едно, че колекторите са напълно достатъчни, а от друга страна ТП е ограничена от външна Т за възможността да топли каквото и да е.
През зимата, ако има възможност да се ползва басейнът, би могло, но за затоплянето на толкова вода ще е нужна над Мегават енергия, за посоченият размер на басейна.
Със сигурност нямаме намерение да отопляваме и ползваме басейна целогодишно, става дума за такъв на открито, желанието ни е да удължим "летния" сезон, в иделания случай с два месеца. Термопомпата я споменах информативно, както писах, не знам дали е възможно, също така дали има смисъл тя да бъде включена в схемата изобщо. Общо взето се налага до го обмислим по-рано от очакваното, а ми липсват знания и опит и със соларите и с басейните, за съжаление още търся и някой, на когото да разчитаме за изпълнението следващата година и който съответно да каже от сега как иска да му заложим необходимото за бъдещия монтаж на покрива.
venstano - специалист
Здравейте,
Имам 4 бр. Vitosol 200 и съм супер доволен от тях.Работят перфектно и зиме и лете. При мен нещата също бяха на новострояща се къща, с южно изложение, и целта беше да се използва колкото се може слънчевата енергия за БГВ и отопление. В крайна сметка след обсъждане и ОВК проект системата я изградихме с изцяло подово отопление, 4-те Висмана, Термопомпа Зубадан, 500л буфер и 300л за БГВ. При мен басей нямам, но колекторите са ми настроени на зимен ъгъл и излишната енергия, след затопляне на БГВ се разтоварва целогодишно в подовото,защото живея високо в планината, и лятото е прохладно. Също така Висманите имат и термопротект покритие,което ги пази от прегряване.
И при нас е заложено подово в цялата къща и термопомпа(евентуално газов котел). Аз все още се надявам да се случи газификация, но вреоятноста с Овергаз не е много голяма. ОВК проектантът ни от друга страна е на мнение, че поставянето на солари в комбинация с термопомпа не е финансово изгодно, заради ниските разходи на термопомпата. Това като цяло ми е още по-объркващо и съвсем влизаме в някакви чуденки. След решението да правим и басейн обаче соларните панели отново са на дневен ред. Благодаря за споделенето, до тук разбирам, че Витосол не е никак лош вариант и си струва. Ще се радвам естетсвено и на други мнения.

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: