• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Caxo - специалист
Не завапочвам от 0-лата... Цялата инсталация на етажа си стои просто трябва да сменя котела, защото този се проби. Сменям само вертикалните тръби, защото според мен бяха прекалено големи и не много добре изолирани. На тия с алуминиевата вложка им дават 3 пъти по-висока скорост от тази металните, затова предполагам, че малко по-малкото сечение няма да се отрази чак толкова...
вт ное 24, 2020 8:16 pmCaxo написа:
Не завапочвам от 0-лата... Цялата инсталация на етажа си стои просто трябва да сменя котела, защото този се проби. Сменям само вертикалните тръби, защото според мен бяха прекалено големи и не много добре изолирани. На тия с алуминиевата вложка им дават 3 пъти по-висока скорост от тази металните, затова предполагам, че малко по-малкото сечение няма да се отрази чак толкова...
Не разчитай на това!
Както ти казаха- промениш ли диаметърът, не разчитай, че ще работи както преди!
Пълни глупости за скорост.
Ако мислиш, че ще обеднееш, като си купиш скъпите, но правилни тръби, по добре изчакай- събери парите и тогава!
Запази оригиналният диаметър или ще монтираш помпа!
шоп - майстор
вт ное 24, 2020 8:16 pmCaxo написа:
Сменям само вертикалните тръби, защото според мен бяха прекалено големи и не много добре изолирани. На тия с алуминиевата вложка им дават 3 пъти по-висока скорост от тази металните, затова предполагам, че малко по-малкото сечение няма да се отрази чак толкова...
Айде уточнете се, какво искате.

Веднъж пишете цитирам: "Сега мисля да пускам пластмасови на 1 1/2 "
После:"На тия с алуминиевата вложка им дават 3 пъти по-висока скорост от тази металните, затова предполагам, че малко по-малкото сечение няма да се отрази чак толкова"

Първо разберете и научета вида на тръбите
Полипропиен не означава пласмаса
Запознайте се ППР с размер 1 1/2 на кой размер DN отговаря и накрая се запознайте с тръби с ал. вложка какъв трябва да им е диаметъра за да са 1 1/2"
Успехи!

П.П. цитата: "защото според мен бяха прекалено големи и не много добре изолирани"
изобщо ще го коментирам така: и ако са били прекалено големи, как досега е имало естествена циркулация и ако не са били добре изолирани, защо не сте ги изолирали?
вт ное 24, 2020 8:30 pmшоп написа:
Шопен, на човекът не му е ясно, че "гравитачното парно" е висш пилотаж.
Caxo - специалист
Фокуса на темата беше относно възможността на пиролизен котел да работи с гравитачна система... За тръбите явно аз не съм се изказал правилно - ППР ще са с някакъв си еквивалентен милиметров размер , отговарящ приблизително на отвора на цолска тръба 1 1/2 - така вече добре ли е :)

П.П. До сега тръбите бяха такива, защото на времето такива е имало за "без пари" ... Спазен е само "висшия пилотаж" по-дебелите тръби да са долу , по-тънките - на етажа. В такава система мисля, че се търси максимална скорост, а тя не е съвсем правопропорционална на диаметъра на тръбата. При положение, че няма котел с изход 2 цола и че тръбата, която влиза в етажа е не по-голяма от 1 1/2 , какъв е смисъла от 2 цола тръба за "вертикал" ?
ср ное 25, 2020 7:59 pmCaxo написа:
Фокуса на темата беше относно възможността на пиролизен котел да работи с гравитачна система... За тръбите явно аз не съм се изказал правилно - ППР ще са с някакъв си еквивалентен милиметров размер , отговарящ приблизително на отвора на цолска тръба 1 1/2 - така вече добре ли е :)

П.П. До сега тръбите бяха такива, защото на времето такива е имало за "без пари" ... Спазен е само "висшия пилотаж" по-дебелите тръби да са долу , по-тънките - на етажа. В такава система мисля, че се търси максимална скорост, а тя не е съвсем правопропорционална на диаметъра на тръбата. При положение, че няма котел с изход 2 цола и че тръбата, която влиза в етажа е не по-голяма от 1 1/2 , какъв е смисъла от 2 цола тръба за "вертикал" ?
Не се търси скорост. Нил тече бавно.
Имам възможност да сравнявам нещата с помпа и без помпа, през тръби Ф42.
С помпа на 1ва степен си е по добра циркулацията. Гравитачното е бавно.
Извинявай, не съм те подценил умишлено!
Ще ти работи системата както преди. Лазар обясни защо.
шоп - майстор
ср ное 25, 2020 7:59 pmCaxo написа:
При положение, че няма котел с изход 2 цола и че тръбата, която влиза в етажа е не по-голяма от 1 1/2 , какъв е смисъла от 2 цола тръба за "вертикал" ?
Има котли с вход и изход 2, 3, 4, 5, 10 и нагоре цола, но при домашните ОС не ги разглеждаме

Смисъла на 2" тръби във вертикал е намяляване на хидравиличните загуби.
При естествена циркулация те са в основата на пирамидата.

Като увеличиш хидравличното съпротивление след време ще отвориш тема от типа:
"Помощ, системата на естествена циркулация прегрява!"
Нали не си мислиш че майсторите с голямо М преди теб не са си мислили да икономисат от труд и тръба и да намалят 2" на 1 1/2"?
  • 1
  • 2

Тема "Пиролизен котел без помпа ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: