Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср дек 02, 2020 8:08 pmbmwww написа:
Добре , тези на Елдом ми харесват , но се чудя 2500 или 3000 вата . Реално ако темперетурата която желая е 22 градуса , но и двата я постигат , то този 3000вата би я достигнал по-бързо предполагам ? И след това какво става ? Намаля си темперетурата и само я подържа или ? В смисъл ако знам , че с 2500 мога да подържам желаната темперетура , струва ли си да се преосигуря и да си купя 3000 вата чисто финансово ? В момента в хола правя ремонт и темперетурата е 15 градуса от последните 4 дена , без да е палена печка , без да е включвано нищо . Сутринта беше паднала до 11 градуса , но после се въстанови до 15 . Навън последните 3 дена е 0 градуса .
Пишат си другите, ама не вникват в подробностите, които сочат, че загубите са малки, т.е както и "пиковите" нужди.
При така представеният казус, дори и 1000 вата са достатъчни.
Купувай което ти е най на сърце!
bmwww - специалист
Купих си 2 конвектора Теси и за сега не са зле . Един 2.5кВ , другия 2кВ . Топлината е перфектна . Има го и специфичното пукане като изключва нагревателя и почва да изтива , но не е болка за умиране . Трябва да стоя до него при пълна тишина за да го чуя . Понеже вчера монтирах само големия , та имах време да го наблюдавам известно време . За 2 часа трудно вдигна 22 градуса в кухнята , на по неговите си градуси , реални мисля , че бяха около 23.5 - 24 защото имам друг термометър на шкафа при телевизора , ниво 1.60м височина . Та днес го засичах как работи - 2 минути грее и 5 минути е изключен . Мисля не е зле . Общо взето съм доволен , ще видя сметките за тока как са след като монтирам и другия . Мислех да взема и един 3кВ за хола дето правя ремонт в момента , но си оставих вратичка за климатик . С брат ми вчера засичахме неговия в неотопляема 2 етажна къща с дървена дограма и бе изолация за 24 часа 19кВ разход - 13кВ дневна и 6кВ нощна . Оставихме го и днес да работи защото си мисля , че стените вече са по-топли и разхода ще е по-малък .

Между другото - мисля си , че ако сложа конвектора на вътрешна стена времето в което е изключен ще е по-голямо . Сега съм го монтирал в кухнята на усвоена тераса , едва ли комшите под мен си греят терасата .
Hursa - майстор
Да, ще се увеличи времето през което изключен. Но и термометъра на шкафа вече няма да сочи 23.5, а може би 21.5 :)
agj - майстор
съб сеп 12, 2015 12:21 amsasi4 написа:
Ако например я включа в 14:00 ч. на 27 градуса тя ще ги направи сигурно за около 1 час и ще изключи, като спадне на 26 градуса ще включи за 2-3 минути и пак ще изключи, нали ? И така няма да са 2,50 лв. на ден.
НЕ е така! Конветорите и не само те, работят на друг принцип. След затопляне до желаната тем. :rolleyes: включват и изключват на определено време като това време е предвидено да поддържа температура в рамките на няколко десети. Конвектора затопля много бавно и няма как за час да ти вдигне няколко градуса! Освен това ако мислиш с конвектора да поддържаш температура минимум 25 градуаса се преготви за много сериозни сметки! Доста повече от 2.50 на ден!
И така не е.
Температурата, ако въобще може да се достигне, се контролира от механичен или електронен термостат, със съответният хистерезис.
Включване и изключване по време (таймери, дневни, седмични графици) няма пряко отношение към регулиране на температурата. а постигане на такава в рамките на графикът.
agj - майстор
Термостата не прави ли точно това да отчта температурата и да я поддържа?! Имах конвектора Ноирот поддържаше температура в рамките на максимум 2-3 десети. Засичал съм го по стайния термометър, при тем. в рамките на тия 2-3 десети и той включва и съответно изключва.
Последна промяна от agj на пет дек 04, 2020 6:10 pm, променено общо 1 път.
Hursa - майстор
agj написа:
След затопляне до желаната тем. :rolleyes: включват и изключват на определено време като това време е предвидено да поддържа температура в рамките на няколко десети.
Не по време, а по отклонение от зададеното. Макар, че зададената стойност е доста условна.
пет дек 04, 2020 12:43 pmagj написа:
...След затопляне до желаната тем. :rolleyes: включват и изключват на определено време като това време е предвидено да поддържа температура в рамките на няколко десети...
Така написано, го разбирам като работа за поддържане на Т не по термостат, а та времеви цикли.
Ако съм сгрешил, моля да ми бъде простено!

Регулирането на Т се извършва от прост или малко по умен термостат, със съответният хистерезис.
"Времето" не може да се предвиди на конструкторското бюро, а се определя от условията в които е поставено изделието. От нула до безкрайност.
agj - майстор
съб сеп 12, 2015 1:29 amsasi4 написа:
Все пак някой ако има конвектор 1500 W нека да каже с колко му се вдига цената на тока за месец ?
Прикачен файл:
IMG_20201204_214234.jpg
Това е консумацията на ток от 1 ноември до днес.Уреда е маслен радиатор. Не ползвам неговия терморегулатор, управлявам го с Sonoff-това е WiFi смарт устройство. Температурата в спалнята през деня е 20-21гр.,през нощта около 18.

Тема "Колко са икономични конвекторите ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: