• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nokoniko - специалист
Къде в София има голям магазин с налични котли да се видят на място. Искам да видя каква е разликата между - ПЕЛЕТЕН КОТЕЛ PELLETHERM V.4 LONG TIME, ПЕЛЕТЕН КОТЕЛ PELLETHERM V.4 LONG TIME M03 и ПЕЛЕТЕН КОТЕЛ PELLETHERM MARATHON. :?
tom777 - напреднал
ср ное 04, 2020 8:20 pmfilmatoplo написа:
Колкото е по голям джипа ,по дълеко ще вървиш пеша за трактор . :)
Аз пък не мога да разбера що за негативизъм е това. Нека се искажат хора закупили и ползвщи конкретната марка а не монтажници на фирма конкуренти.
filmatoplo - майстор
:) Не негативизъм ,каквам ,че иска почистване ,и с този виц -искам да кажа ,че по добре превантивно да се погрижим преди да се повреди.Въпросните горелки ги наблюдавам и обслужвам от няколко години ,още преди да ги качат на котел Маратон .Сервизирам ги до такава степен ,че съм им сменял всеки детайл -мога да я разглобя на съставни части и сглобя обратно .През годините съм подменял на такава горелка -запалка.фотоклетка,платките за управление ,мотор редуктор на малкия шнек,тялото на тубуса на горивната глава,моторчето за въртене на тубуса,зъбен венец на тубуса и др .Затова писах горното .Всеки сезон сваляйте външната тръба на тубуса и почиствайте вътрешната част .Дано съм дал съвет. :)
don_mimo - помощник
здравейте,
аз също съм с такъв котел 30кв и горелка gp 30 R tsc, доволен съм , 3та зима го ползвам, миналата година изгорих 6,5 тона за около 250кв къща, с 10см стиропор изолация отвън и вътре гипскартон +5см/10см вата. Поддържам стайна температура 24-25-26гр.. само с термоглави,без стаен термостат съм.
Ако сложа датчик за външна температура + датчик за изгорелите газове, то тогава трябва да задам fuzzylogic активно,вместо стандарт , би ли подобрило процесът и разходът на пелети?
имам и проблем с бойлера 200л той също се отоплява от клтела ,чрез електроклапан .... или се топли бойлера или къщата... проблемът е ,че когато се топли бойлерът 30-40мин системата влиза в супервижън режим ,темп. в къщата пада и се усещат тия 3-4 градуса надолу. След като бойлерът се стопли и отново започне да топли къщата минават 30-40мин докато се стопли .... ей тази недомислица ме дразни...
tom777 - напреднал
вт дек 08, 2020 7:55 pmdon_mimo написа:
здравейте,
аз също съм с такъв котел 30кв и горелка gp 30 R tsc, доволен съм , 3та зима го ползвам, миналата година изгорих 6,5 тона за около 250кв къща, с 10см стиропор изолация отвън и вътре гипскартон +5см/10см вата. Поддържам стайна температура 24-25-26гр.. само с термоглави,без стаен термостат съм.
Ако сложа датчик за външна температура + датчик за изгорелите газове, то тогава трябва да задам fuzzylogic активно,вместо стандарт , би ли подобрило процесът и разходът на пелети?
имам и проблем с бойлера 200л той също се отоплява от клтела ,чрез електроклапан .... или се топли бойлера или къщата... проблемът е ,че когато се топли бойлерът 30-40мин системата влиза в супервижън режим ,темп. в къщата пада и се усещат тия 3-4 градуса надолу. След като бойлерът се стопли и отново започне да топли къщата минават 30-40мин докато се стопли .... ей тази недомислица ме дразни...
От минала година съм на fuzzylogic, а тази година ще опитам и нощно редуциране на мощността с 5 градуса. Лошото е , че съм извън Бълагия и се доверявам на коментарири на родителите ми и wifi моноторинга.
tom777 - напреднал
вт дек 08, 2020 7:55 pmdon_mimo написа:
здравейте,
От минала година съм на fuzzylogic, а тази година ще опитам и нощно редуциране на мощността с 5 градуса. Лошото е , че съм извън Бълагия и се доверявам на коментарири на родителите ми и wifi моноторинга.
monkata200 - специалист

[/quote]

Не мисля че са ти нужни допълнителни датчици, за да работи в режим fuzzy logic. При мен си работи и така. Горелката ми е стандартната, а не тубусна, но управлението ми е същото М03
drexter - помощник
Здрасти,

втора зима ползвам 30кВ Маратон. Но миналата започнах активно да гоползвам Февруари, а тази зима все още не се Приключила.
Всъщност тъкмо стана студено :)

Към котела взех и малко аксесоари за да ми е още по-забавно :)

CT4-P сензор за бойлера, на базата на който се управлява електро-задвижка на входа на серпентината на бойлера.
CT6-P сензор за външна температура. Монтирал съм го на 35см над вратата на котелното а ми дава с около 3 градуса по-топло от други сензори. Не че е от такова значение за системата на управлението на горелката :)

ecoNet30 + ecoLink 2 за WiFI. Управлението става през акаунт в econet24.net и съответната му апликация за android. Въпреки, че TP-Link TL-MR3020 1 можеш да си го вземеш за ~38лв, не съжалявам за покупката. Преди няколко дена намерих начин за интегриране на много голяма част от информацията от econet24 в Home Assistant, което много ме радва и много ме улеснява да гледаш графики за по-лесно разбиране как се движат нещата. Остава да разработим и управлението да влезне в HA ще стане идеално.

Взех стаен термостат  eSTER x80 TOUCH, за щастие има прекаран 4 жилен кабел за стар нафтов котел, които ми свършиха прекрасна работа за термостата :)

Като цяло съм доволен от котела, не съм сигурен разхода ми дали е добър или не. От началото на ноември до сега съм изгорил 2.7Т пелети на Ahira и малко от миналата година ми останаха пелети на Diamand. Къщата е до Пловдив и е на два етажа по 100кв.м, като втория предимно не се отоплява, външни стени 28 или 30см итонг, без допълнителна изолация отвън. Дограмата е дървена с двоен обикновен стъклопакет 24мм. Мисля на пролет да сменя стъклопакета поне.

Мисля да сложа топлинен сензор на димните газове или lambda control, не знам още как да процедирам. Сложил съм един термометър в началото на алуминиевия кюнец и температурата ме притеснява :) Когато котела работи на 30kW там са 260 градуса.

Друг проблем който имам е че Бункера да кажем ми е 350кг, но когато го заредя до горе и го оставя така котела успява да изгори 190кг и алармира че не може да запали повече. Това разбира се е така заради неприятната форма на бункера (burnit FH 500 V2). Въпреки че съм задал на горелката че бункера ми е 190кг и съм и задал че шнека ми вдига 12кг за час (засечено) тя пак смята на края на тези 190кв, че има още 78% пелети в бункера. Някой има ли някаква идея какво ми липсва тук?

Имах проблем със стайния термостат че до скоро го държах ан 18.5 градуса за да поддържаме в стаята 23 градуса, но сега махнах приоритета на бойлера и барнах още малко някоя друга настройка и като че ли сега потръгнаха нещата. Термоглавите в стаята на термостата са на макс. В спалните ги държа на 21гр.

хаха, стига съм писал че сигурно отдавна ви отегчих, извинете ме за което и наздраве :) 
drexter - помощник
Здравейте,

По време на нощното редуциране на стайната температура водата в котела ми стигаше до 85 при което пускаше помпата за да се охлади.
Тъй като доста си бях играл вече с настройките, реших че е най-добре да направя ресет до фабрични настройки. Разбира се преди това си заснех текущите настройки (включително и тези на сервизното меню).
За съжаление след ресета пелетите започнаха да падат на черни въгленчета, недоизгорели и котела почти не успява да стигне зададената температура.
Опитах да възстановя старите настройки, но положението не се подобрява.

Зададох калоричност на пелетите. Направих нов тест на шнека (10.3кг/ч).
Опитвам се да намаля количеството пелети и да засиля вентилаторите но не съм сигурен дали го правя както трябва.

Някой има ли съвети или допълнителна информация за настройките за 3-те степени на модулация за Marthon 30kW, която евентуално може да ми помогне да настроя котела да работи добре?
Jimbaka - помощник
И аз бях така, при връщане на заводски настройки даже не искаше да запали, защото от сервизното меню "13.Вент.Свеж в импулси" беше се върнало със стойност 1, а на 30кв горелка трябва да е със стойност 12. И вентилатора не работеше както трябва. Така и неразбрах как да влезна в това (скрито сервизно) меню. Човека който ми го оправи непожела да ми каже.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "PELLETHERM MARATHON" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: