пет дек 11, 2020 3:19 pmandy_forresite написа: Сладури, как разбрахте колко кв.м. са?Не сме разбрали за квадрати нищо...
При два етажа първият има минимални загуби от тавана, а вторият минимални загуби от пода, като във втория случай може и да са печалби. Всъщност преминалата топлина е загуба за единия, но печалба за втория етаж. Тъй като това е един дом, реално загуба на топлина няма. Тя само се е преместила от първия на втория етаж. Когато обаче на двата етажа живеят две семейства или две домакинства, тогава живущите на ет. 2 ще се радват ако таванът на ет. 1 (техният под) и без ТИ плочи. Това е ефектът на нерегламентираното подово . През 100 квадрата бетонна плоча без ТИ Ктопопр е 2.5. При 4 градуса разлика (първи ет. 24°, втори ет. 20°) през „подовото“ ще се спечелят 100 х 4 х 2.5 = 1000W.
Ако да кажем аз имам 100 кв.м. къща на един етаж ще имам загуба от подове 100 х 12 х 0,6 = 720W при среден денградус 0°, вътр. t°C=24 и делта земя 12°С. Къде са загуба 720 вата, които аз трябва да подам чрез топлоизточника (и за който плащам) и къде са печалба 1000 вата … Загубите през тавана си ги имам и аз, и живеещите на ет. 2 в другата къща.
Дори семейството от ет. 1 да се усети и да приведе тавана до К=0.35, семейство 2 пак ще има малка делта с пода си (щото отдолу отопляват) и пак е по-добре. Така че съблюдавайте дали дадената площ е на един етаж, или на два, три и повече етажи.
А само че има 10 радиатора - ти прави ли си сметка колко пелети гори един радиатор на 65 гр. за 12 часа...
Най малко 5 кг. по 10 = 50 кг. ...
И колкото влиза през пода толкова излиза през тавана без изолация...