Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pechkata - специалист
пет дек 11, 2020 3:19 pmandy_forresite написа:
Сладури, как разбрахте колко кв.м. са?
При два етажа първият има минимални загуби от тавана, а вторият минимални загуби от пода, като във втория случай може и да са печалби. Всъщност преминалата топлина е загуба за единия, но печалба за втория етаж. Тъй като това е един дом, реално загуба на топлина няма. Тя само се е преместила от първия на втория етаж. Когато обаче на двата етажа живеят две семейства или две домакинства, тогава живущите на ет. 2 ще се радват ако таванът на ет. 1 (техният под) и без ТИ плочи. Това е ефектът на нерегламентираното подово  . През 100 квадрата бетонна плоча без ТИ Ктопопр е 2.5. При 4 градуса разлика (първи ет. 24°, втори ет. 20°) през „подовото“ ще се спечелят 100 х 4 х 2.5 = 1000W.

Ако да кажем аз имам 100 кв.м. къща на един етаж ще имам загуба от подове 100 х 12 х 0,6 = 720W при среден денградус 0°, вътр. t°C=24 и делта земя 12°С. Къде са загуба 720 вата, които аз трябва да подам чрез топлоизточника (и за който плащам) и къде са печалба 1000 вата … Загубите през тавана си ги имам и аз, и живеещите на ет. 2 в другата къща.
Дори семейството от ет. 1 да се усети и да приведе тавана до К=0.35, семейство 2 пак ще има малка делта с пода си (щото отдолу отопляват) и пак е по-добре. Така че съблюдавайте дали дадената площ е на един етаж, или на два, три и повече етажи.
Не сме разбрали за квадрати нищо...
А само че има 10 радиатора - ти прави ли си сметка колко пелети гори един радиатор на 65 гр. за 12 часа...
Най малко 5 кг. по 10 = 50 кг. ...
И колкото влиза през пода толкова излиза през тавана без изолация... :? :-D :partyman:
andy_forresite - майстор
Има радиатори по 4-5 ребра, има лири, има бойлери. Всеки пише квадратури и радиатори през главата си. Ами онзи с 30-те радиатора с колко кг на ден беше ... мисля че 2 торби, неговите радиатори по колко пелети харчат.
Писал съм го и преди. При разговор кой колко радиатора има един казва 10, друг 8, трети 14 и аз казвам 5, ма ползвам 4. И те :shock: :shock: ма ти нищо нямащ бе, ти нищо не топлиш. Казвам да, 4 пикливи стаи с 12800 вата радиатори. Петият не го ползвам. "Ееее, ма ние не знаем колко вата са ни радиаторите". Питам колко са големи, кажи размер - дълъг, широк, висок. "Миии имам един 6 ребра, имам 4 ребра, имам още един с 6, ребра, горе единия е 8 ребра... две лири и бойлер". Чшшш я се спри, достатъчно, колко броя ребра са - "120". Ми аз имам 100. :shock: :? :rolleyes: .

Че излиза през тавана, излиза. С изолация и без изолация все си излиза. Важното е че от ет. 1 към ет. 2 минава топлина. Като студент в квартира 4-ти етаж в жилищен блок. Зимата студена, ние пестим с печката Лъч да не плащаме много ток. Стаята хол 35 кв.м. като южната стена бяха две колони и един огромен прозорец с врата от дърво от комунистическо време. В стаята под 18 градуса не можеше да падне. Веднъж в сесия се падна аз да бъда сам и пристигам без съквартиранта - вътре 6 градуса. Комшията под нас заминал на ски и камината му не гори. Тя е под нас и освен това коминът беше топъл, а в онзи ден стууууд. Включих Лъч-а на двата реотана, завих се с юрган и 2 одеяла. Събудих се с измръзнала масльонка след 3 часа и термометър на 12 градуса. На другия ден бях стигнал до 15 когато съквартиранта дойде и попита ти що не си включил печката. Викам аз не съм я гасил бре ...
pechkata - специалист
Моите са 5 на брой с общ товар около 10 kW на 60 градуса топлоносителя и харча 30 кг. пелети на 12 часа горене...
Миналата година удрях пик при минусовите температури от 50/60 кг. на 24 часа горене...
До 12 часа ще са около 30 кг. ...

Прикачен файл

ST830052.JPG
ST830052.JPG (109.05 KиБ) Видяна 1431 пъти

Прикачен файл

ST830050.JPG
ST830050.JPG (105.42 KиБ) Видяна 1435 пъти
nikolatch - напреднал
Радиаторите работят на максимално 4та степен и горе и долу в баните сум ги пуснал на 2.5 3 най-много като влезна да се къпя да ми е гот.Стайният термостата от 6 сутринта работи до 23:00 докато си легнем на 23.5 след това 6 часа на 22-21.5 зависи.Но общо взето по цял ден си има хора в къщи бащата пенсионер жената както казах с детето и те са ти почти по цял ден у дома.Горе долу на тези градуси и вода 2 чувала 2 чувала и половина.Затова ви питам дали е нормално не дали е много или малко?Благодаря предварително съфорумци.
Бай Гого - специалист
Колко - толко..Я доволен.
Прикачен файл:
Екранна снимка 2020-12-11 174057.png
Екранна снимка 2020-12-11 174057.png (100.97 KиБ) Видяна 1406 пъти
nikolatch - напреднал
пет дек 11, 2020 9:00 pmpechkata написа:
Моите са 5 на брой с общ товар около 10 kW на 60 градуса топлоносителя и харча 30 кг. пелети на 12 часа горене...
Миналата година удрях пик при минусовите температури от 50/60 кг. на 24 часа горене...
Близо 20kw са ми радиатори печка ама не работят на пълна мощт какт :partyman: о казах в предишните ми постове.Ако са на максимално отворени термоглавите не се живее.Някой 4 някой 3,3 и малко и така на 5та степен много много рядко.
pechkata - специалист
съб дек 12, 2020 12:03 amnikolatch написа:
пет дек 11, 2020 9:00 pmpechkata написа:
Близо 20kw са ми радиатори печка ама не работят на пълна мощт какт :partyman: о казах в предишните ми постове.Ако са на максимално отворени термоглавите не се живее.Някой 4 някой 3,3 и малко и така на 5та степен много много рядко.
И държиш водата на 65 градуса... :?
Значи че камината не гори 24 ч. в денонощието а може би 12 ч. ...
Или влиза в режим поддържане в по голямата част от денонощието... :-D

А това е графиката като работи стайния термостат...
При задание от 23 до 25 градуса...

Прикачен файл

ST830055.JPG
ST830055.JPG (106.78 KиБ) Видяна 1340 пъти
pechkata - специалист
пет дек 11, 2020 7:21 pmandy_forresite написа:
Включих Лъч-а на двата реотана, завих се с юрган и 2 одеяла. Събудих се с измръзнала масльонка след 3 часа и термометър на 12 градуса. На другия ден бях стигнал до 15 когато съквартиранта дойде и попита ти що не си включил печката. Викам аз не съм я гасил бре ...
Е защо не се стоплихте тялом взаимно... :? :-D
usani - напреднал
От два месеца сме с бебета и камината гори точно по 23 часа на денонощие,спирам за по един за чистене.С пвц и гипскартон с вата на таваните ,4 конвектора на 24 градуса и един на 26.Държа водата на 60 градуса и гълта точно два чувала слънчоглед за това време.Отопляема площ около 120 кв.
съб дек 12, 2020 2:43 pmusani написа:
От два месеца сме с бебета и камината гори точно по 23 часа на денонощие,спирам за по един за чистене.С пвц и гипскартон с вата на таваните ,4 конвектора на 24 градуса и един на 26.Държа водата на 60 градуса и гълта точно два чувала слънчоглед за това време.Отопляема площ около 120 кв.
За втори път ме впечатлява тази камина.
Трябва да се раждат българчета. Поздрави!

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: