Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
пет дек 18, 2020 7:52 pmfeikot написа:
А да питам, знам че желателно да има XPS или EPS подложка под подовото,но мога ли да му сложа само едно фолио и мрежа и върху нея тръбите за подовото ? Долния етаж ще е обитаем и ще бъде с радиатори,като мисълта ми е,че не е проблем,че топлото ще бяга на долу ?
Ами ако мислите, че и след 5-10-20-30 и повече години този имот ще е на един собственик може и без топлоизолация.
пет дек 18, 2020 7:52 pmfeikot написа:
Втори въпрос,приемам че полагането на тръбите е решено,върху тях каква замазка да направя, като мисля настилката да е или ламинат или плочки имитиращи дърво ?
Обикновенна пясъчно циментна замазка + пластификатор. Земновлажна и изпердашена ръчно или с хеликоптер.
Фейк, не след 10, а още след година може да съжаляваш. Примери много, че да се надяваш теб да те подмине.
Направи си го като хората!
radius - майстор
Да, топлото ще бяга надолу и няма да остава за горе :wink:
a_stoev - майстор
пет дек 18, 2020 12:02 amgoba написа:
Буфер при ТП въздух вода + подово е излишен дори при конвекционална ТП тип старт-стоп.
Втора помпа също е излишна.
Здравей. Благодаря за бързия отговор.
Тук много се изненадох, при условие, че всички са на мнение буфера да го има.
Виж схемите на производителите
Едно, че намаля разхода, друго, че удължава живота на ТП-та заради по-малкото включване/изключване. Защо според теб е излишен?
Не е валидно за инверторните машини, те си намаляват мощността и не спират.
Там където е къщата има в изобилие на вода на 7, 8 метра дълбочина и то 16 гр. целогодишно. Дори вече мястото е разработено 30 години от хидрофор и дори имам връщаща тръба. Но проблема е, че в целия наш район нивата на манган са много високи и се задръстват топлообменници често, поради което почти се отказах от ТП вода-вода. Знам, че има други типове освен пластинчати, и пак не е сигурно, дали ще стават, но това е друга тема.
вода-вода действително си зависим от сондажа и понякога си е трън в задника.
Няма никаква логика при ТП да я дъниш до 45 гр и после да използваш трипътен смесителен вентил за да я направиш 30-35 градуса. направо е малоумно с извинение.
Съгласен съм за по-малките градуси, но ако реша все пак да грея БГВ, как е по-добре да се изпълни инсталацията? Би ли дал пример на изпълнение?
Съвременните термопомпи си имат отделен режим за БГВ, с отделно задание. С трипътен обръща към бойлер
Тези спестени пари ги използвай да си купиш преоразмерени конвектори. У нас са по 7.5 киловата и се топля и с 28-30 гр топлоносител.
Прав си, че по-малките градуси са винаги по-добрият вариант, но да имам ТП и да не грея с нея бойлер не ми се вижда много разумно, + това, бойлера вече отдавна съм го купил и работи. 120литра с една серпентина е достатъчно при 45гр. за двама човека да се изкъпят, без да се включва нагревател. Варианта който предлагаш става, но в моя случай там се ползва по-често вода и не е само веднъж седмично да нагрявам 60+ градуса, а поне 3 пъти. Отделно това е още разход и като начална инвестиция и впоследствие. Дори и поддръжка иска, а аз имам още 4 други бойлера на друго място, които редовно обслужвам.
Проблема на малката серпентина е, че загряването става много бавно, с по гореща вода и нисък COP, като през това време спира климатизацията. Иначе 50* С в бойлера не са проблем при подходяща серпентина и свястна термопомпа. Ако постоянно държиш високо задание заради бойлера, като с трипътен сваляш градусите на водата за подовото, от влошения COP на термопомпата ще загубиш повече от колкото ще икономисаш от топленето на бойлера на термопомпа вместо на ток.
goba - напреднал
Шопе, Стоев и всички които се отзоваха евала за отговорите. Сега вече е много по ясна картината и след известно премисляне се убедих да го направя така както предлагате. Ще се откажа от бойлера и след време може да сложа още един, вързан последователно, нали така? В него ако отива вече 30 градуса вода, би трябвало бързо да се стопля. А сега се сещам, първоначално да не би да си имал предвид, да го загрявам до 60+ веднъж в седмицата заради легионелата?
В този случай с по малките градуси, всичко е закачено на една магистрала - радиатори, подово и конвектори се обслужват от една ЦП или се лъжа? Тя с какви характеристики трябва да бъде? Предполагам доста мощна заради дългия тръбен път.

Може ли някакво инфо как да преоразмеря радиатори и конвектори да работят на тия градуси? Искам примерно 23 градуса в стаите. В спалнята където ще има радиатор ми трябва 3Кв мощност (тя е доста студена и с висок таван) . Колко по-голям ще бъде при 35 градуса топлоносител и има ли значение дали стоманен или алуминиев?
шоп - майстор
Според мен радиатори не трябва да имаш.
Заложи само на подово, или само на конвектори или в комбинация от двете.
Просто радиатор няма място в тази система.
goba - напреднал
съб дек 19, 2020 5:58 amшоп написа:
Според мен радиатори не трябва да имаш.
Заложи само на подово, или само на конвектори или в комбинация от двете.
Просто радиатор няма място в тази система.
Еее сега ми секна ентусиазма. То за това иде реч още от начало при мен. Не мога да не сложа радиатор защото бабата е с астма и алергия и когато има движение на въздух постоянно киха/кашля. Тогава май се връщам пак на 45 градуса топлоносител. :?
Последна промяна от goba на съб дек 19, 2020 3:52 pm, променено общо 2 пъти.
шоп - майстор
И синът ми, който е на 21 год е с астма и алергия и у нас сме навсякаде с водно подово + конвектори. Оплакваня няма.
Изглежда при всеки е различно!
Не може ли при бабата да сложиш подово? Без конвектор.

П.П. Според мен доста хора си мислят, че подовото и конвекторите вдигат прах. Аз не мисля така, конвекторите имат филтри. Аз ги чистя на 2 седмици веднъж със сгъстен въздух от компресора.
Винаги ги карам на степен 1 от 3. Гледал съм въздуха излизащ от тях срещу ярка сл. светлина. Ами прах няма или не е повече от нормалната битова прах, която си е във въздуха и се вижда срещу слънцето.

Също така смятам, че подовто отопление е много по-хигиенично от мокети и килими.
Гранитогреса жената, аз или чистачката го забръсваме с мопа през ден.
Лично мнение!
filmatoplo - майстор
Когато се пусне подово на обект с празни стаи още не обитаеми помещения с прах по пода - като загрее пода се усеща как прахоляка се вдига и ти се набива в уста и нос .Естествено като се обзаведе и почиства пода уж не се усеща.Радиаторите и конвекторите и те въртят въздуха ,има ли прах се разнася и алергичните страдат.Аз например . :lol:
goba - напреднал
съб дек 19, 2020 1:25 pmшоп написа:
И синът ми, който е на 21 год е с астма и алергия и у нас сме навсякаде с водно подово + конвектори. Оплакваня няма.
Изглежда при всеки е различно!
Не може ли при бабата да сложиш подово? Без конвектор.
Не мога да сложа подово, защото всичко е направено вече, мога само радиатор. Тя е супер чувствителна към всякакви прахоляци и астмата много я тормози. При нея има климатик, който редовно му чистя питата и филтрите, но файда няма. Тя си кашля и отива го спира. От друга страна като си запали печката с дървата и там един кадиш се вдига и внася сумати боклуци от вън. Решението е само радиатор.. Мога все пак да пробвам конвектор, но знам, че няма да стане. На 85 години е.
Само това ли е единственото решение за такива градуси? Моля ако има някое друго решение да споделите.
А ако се откажа да топля бойлер как да намаля от 45 градуса на 35 за подовото? В този случай, добре ли е да има буфер и средната му част да взимам за подово, а от горната за радиатори и конвектори?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: