• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
EDI - майстор
Това, че е 7-ца не значи, че е тих, явно м магазина са те прекарали.Нивото на шум зависи от марката и модела, а не от мощност.Говоря за нормални нива на шум от порядъка на 19 - 20 децибела, което е почти на границата на чуваемост.
filmatoplo, замръзнал си, защото не си взел свястна машина.Аз вече 4 години се топля с климатици и нямам проблеми.Последната ми сметка за ноември - от 20.10 - до 23.11 е 83 лева за цялата къща.ВЕСЕЛА КОЛЕДА :partyman:
Чаро - Акълия
Еди, топлиш ли найстина цялата къща с тия климатици? Имам предвид баня, тоалетна?
Изолации, дограми :?
Аз нямам опит с климатици, ама имам ТП вода с постоянен КОП 4 - без значение от Т навън, и сметката за нея за 120м2 е към 160 лв. Имам добра изолация.... :?
Как ги стигате тия сметки за тока?- като само бойлера върти 40-50лв.
:?
fbr - майстор
Притежателите на климатици имат за цел в живота да убеждават всеки когото срещнат колко малко ток плащат.Малко като гузен негонен бяга.Аз също плащам ток и знам че 52 лева ток са около 300 киловатчаса,като ги разделим на 30 дни се падат по 10 киловатчаса на ден ,делим на 24 часа се падат около 400 вата ,Слагам ги климатиците с КОП 6 ,става 2400 Вата.И ако с тази енергия се стопля къща и се захранват останалите ел.уреди ,здраве му кажи. Знам и следващите редовни реплики: купил си калпав климатик,монтажниците са си оставили ръцете, не е оразмерен правилно.Но не се казва най-важното, че когато външните температури падат надолу ,и нуждите се качват,то тогава топлоотдаването на климатика клони надолу.
Master_Kenobi - V.I.P.
Айде, стига пак с тия климатици. Друга е темата.

Кажете сега, къде се монтират уредите, които отчитат потребеното количество газ? Вярно ли е, че това обикновено е навън (на студено).
Питам, защото броди една градска легенда, че тия уреди, при температура под +7 градуса, започват да "набиват" повече разход. И то доста повече - 20-30%.
Вярно ли е това или е поредната градска легенда?...
LazarGanev - "Велик майстор"
Това не бях го чувал, но и това доживях :-D ! Принципно не мога да твърдя със сигурност, но всеки измервателен уред подлежи на проверка и тариране. Винаги можеш да изискаш това. По тая логика и с водомерите може да е същото, а защо не и с електромерите? А при високи температури по-малко ли отчитат? Разходомерите се слагат в табло на границата на имота. При къщите се слагат на оградата, а в блоковете са на всеки етаж, където не вярвам че пада под +7°С.
to66ko7 - помощник
За коледа от ДКЕР ни донесоха "радостна"вест-от 1ви януари природния газ поскъпва с 14% :datz:
съответно и парното поскъпва
да ни е честита новата година :evil:
2v6 - майстор
Master_Kenobi написа:
Кажете сега, къде се монтират уредите, които отчитат потребеното количество газ? Вярно ли е, че това обикновено е навън (на студено).
Питам, защото броди една градска легенда, че тия уреди, при температура под +7 градуса, започват да "набиват" повече разход. И то доста повече - 20-30%.
Вярно ли е това или е поредната градска легенда?...
Монтират се в табло навън.
Моя при температура над 15 градуса отчита 0 и при спадане на температурата все повече и повече :-D ... колкото грее котела май.

А сега сериозно - уреда за отчитане има устройство като водомер - потока на газа върти една перка. Отчита обема на преминалия газ. Това практически би трябвало да означава, че при по-ниска температура ще премине повече газ като количество (килограми) за единица обем.
Master_Kenobi - V.I.P.
2v6 написа:
Отчита обема на преминалия газ. Това практически би трябвало да означава, че при по-ниска температура ще премине повече газ като количество (килограми) за единица обем.
Едва ли ще се прецакат така... Обемът на газа силно се влияе от температурата. Няма ли термична корекция в уреда?
ror - специалист
малко класаций:
http://www.bhl.co.uk/boiler_plumbing_in ... as+Boilers
ЗАБЕЛЯЗВАМ ЕДНО ПРЕВИШЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ У НАС СРЕДНО С 60%:x

http://translate.google.bg/translate?hl ... l%26sa%3DN

http://translate.google.bg/translate?hl ... a%26sa%3DX

и малко за ефективността и изплащането:
http://www.cat.org.uk/information/catin ... ingBoilers
pipbel - майстор
След тези 2 цитата долу - още ли има желаещи да пълнят джоба на Сашо Дончев ?
За коледа от ДКЕР ни донесоха "радостна"вест-от 1ви януари природния газ поскъпва с 14%
Вчера президентът на Украйна Виктор Юшченко обяви национален траур заради 27-те жертви на експлозия в жилищен блок в украинския курортен град Евпатория, предаде Ройтерс. Сред тях са цяло семейство и три деца. 53-ма спасени са настанени в местен санаториум. Търсят се още оцелели. Не се потвърди версията, че причина за трагедията е взрив на кислородни бутилки. Все още не е установена точно причината, но вероятно става дума за изтичане на газ от инсталацията. Според Ройтерс експлозиите на газови инсталации в жилищни сгради са често явление в бившите съветски републики, особено през зимата, когато хората използват повече газ за отопление.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: