Най - вълнуващия въпрос зимно време.
neviva - помощник
syncho, благодаря и за твоя коментар и отделеното време!

Помолих проектантите на строежа да ми направят проект за подово, защото имам само с радиатори, но за момента ме отсвириха, че са много заети. Чакам ги, като междувременно чета и тествах 2 калкулатора, за да добия представа какво ме чака.

С газов кондензен котел ще съм.

Ще разглеждам и други колектори - да. Херц гледам са една идея по-евтини, ще погледна и други марки.
nork - специалист
чет яну 28, 2021 4:55 pmfilmatoplo написа:
Заради конвекторите ли стана топло.
Не, беше си топло и преди това да си по тениска, с конвекторите вече стана баня. Но наводних комшиите от долу заради тъпа авария и пуснах и тях да въртят въздуха + 2 индустриални изсушителя :x
LazarGanev - "Велик майстор"
чет яну 28, 2021 2:57 pmsyncho написа:
Разликата м/у pex-a и pex-b е само в начина на производство.
Точно така, разликата е в начина на производство и е голяма :cool:. Освен това друго не по-малко предимство, както казах е ремонтно пригодност - 10 години писмена гаранция за ремонтни връзки в замазката.
Прикачен файл:
Муфа Рехау1.jpg
nikolov333 - майстор
чет яну 28, 2021 8:03 pmnork написа:
чет яну 28, 2021 4:55 pmfilmatoplo написа:
Заради конвекторите ли стана топло.
Не, беше си топло и преди това да си по тениска, с конвекторите вече стана баня. Но наводних комшиите от долу заради тъпа авария и пуснах и тях да въртят въздуха + 2 индустриални изсушителя :x
Влагата под замазката действа на топлоотдаването на подовото така, че все едно не топли.. Писах го преди няколко мнения. :idea:
bulhomes2 - майстор
Я кажете за тия тръби - https://rubin2001bg.com/bg/trbi-za-podo ... stan-.html Някой ползвал ли ги е?
LazarGanev - "Велик майстор"
Тази е PERT, гледай да е PeX
brum - майстор
Моето подово го наредиха с PE-RT II 16х20. Кръговете са сравнително малки - със стъпка 15см един кръг покрива около 12-15м2 и са сметнати на 35-30 градуса. Какви предимство имат PeX тръбите пред PE-RT II в такава ситуация? И гледам някакви наклони има заложени от 0.3% - каква роля имат наклоните при подово?
neviva - помощник
Ако е уместно и на място ме гложди още нещо.

Първоначално мислех на пода върху плочата да слагам 3см XPS. Дават, че при него топлинното съпротивление е R - 0,90 m2K/W.
Втори вариант малко по-скъп идва употребата на изолационна ролка. Конкретно се спрях на Oventrop 30-2 mm. При нея посочват коефициент на топлинно съпротивление R - 0.75 m2K/W. От това следва, че през XPS-a ще губя по-малко топлина. Чудя се тогава, защо в готовите изолационни плочи и ролки, се ползва EPS, а не XPS?

Вие какво мислите и какво препоръчвате?

П.П. Долният етаж се отоплява с радиатори.
syncho - майстор
пет яну 29, 2021 10:09 amneviva написа:
Ако е уместно и на място ме гложди още нещо.

Първоначално мислех на пода върху плочата да слагам 3см XPS. Дават, че при него топлинното съпротивление е R - 0,90 m2K/W.
Втори вариант малко по-скъп идва употребата на изолационна ролка. Конкретно се спрях на Oventrop 30-2 mm. При нея посочват коефициент на топлинно съпротивление R - 0.75 m2K/W. От това следва, че през XPS-a ще губя по-малко топлина. Чудя се тогава, защо в готовите изолационни плочи и ролки, се ползва EPS, а не XPS?

Вие какво мислите и какво препоръчвате?

П.П. Долният етаж се отоплява с радиатори.
Използва се ЕПС, защото по-лесно се формова. Ето малко интересно четиво, за да разберете разликата м/у EPS и XPS:
http://stroiteli.elmedia.net/smt/bg/200 ... 00120.html

Принципно, бих препоръчал на първа плоча (тази към земята) да се сложи и допълнителна изолация освен формования панел, ако има място във височина разбира се.
bulhomes2 - майстор
пет яну 29, 2021 12:19 amLazarGanev написа:
Тази е PERT, гледай да е PeX
Че то тогава не е ли върха на сладоледа тия с алуминиевата вложка, че са pex-al-pex, пък май са около левче?

neviva виж си личните съобщения! Има някъде бутон. Сигурно си на новата версия, а аз съм на старата и не мога да ти го кажа къде е. Уби ме с тия тръби и не мога да намеря къде са на тая цена. Ако не ги хванат - да вземат и за мен 400 метра... :lol:

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: