Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Съвсем не. Не бих могъл да давам съвети. Не съм специалист в областта. Не мисля, че е добра идея да се очаква във форум да се получи готово решение. И предполагам го знаете. Така, че само вие трябва да оцените и прецените – до колко едно решение има предимства пред друго, конкретно за вашите условия и изисквания. Всяко решение си има свой предимства и недостатъци – според мен. И това е както по отношение на икономичността, и ефективността на вложените средства, така и по отношение на комфорта. А тъй като комфорта е много субективно понятие – трябва да прецените - кое ще е по-комфортно конкретно за вашето жилище, според вашите изисквания. Разбира се, крайното решение се базира и на компромиси – и по отношение на икономичността, и по отношение на цената, и по отношение на комфорта. (Например – „най-икономично” е въобще да не се ползва отопление, но съвсем няма да е комфортно според почти всички.) Пак вие трябва да решите - на кое и до колко да дадете предимства. Няма най-добро решение в случая, има само приближение до някакъв оптимум.
(Аз се отоплявам на „централно отопление” от енергоцентрала. Относително евтино такова. Затова съвсем не може да е адекватен пример за вашите условия.)
Но това са само "общи приказки", сорри :)
съб мар 20, 2021 10:24 amHursa написа:
...
Но това са само "общи приказки", сорри :)
Ш аз горещо се надявах на лично мнение, но явно е тайна.
Lenovo - напреднал
Абсолютно съм съгласен с вас, за всеки комфорт, разходи и т.н. имат различна стойност и приоритет.
Въпросът във форума е да се намери наистина едно оптинално решение. Ако ще е подово - дали с ТП или с ел. котел. Аз споделих моите опасения спрямо инвестициите в дсете, но хората дават други мнения и ги обосновават. По принцип и при автомобилите дават по книга от производителя разход на гориво примерно 5л извънградско. Тази стойност обаче се получава при определени тестове, а те са стандартизирани за всички производители. Тоест да може клиента да има някаква база за сравнение като се чуди кое да избере. В реалния живот обаче, разхода е поне литър два отгоре. В реалния живот не караш само с най икономичната скорост, пускаш климатик, на определени настилки триенето е друго и т. н. Мисълта ми е, че намирам подобна връзка между стойностите на Коп-а на една ТП, който е получен при определени тестови условия от производителя и разходът на гориво при колите така пак получен от тестове. За това казах още в началото, че средно за цешия сезон ТП може би би имала 2 пъти разлика в консумацията. Не съм инженер и нямам претенции това да е вярно. Споделям мнение.
Hursa - майстор
пет мар 19, 2021 7:34 pmHursa написа:
Аз не бих избрал подово - не ми допадат недостатъците на подовото.
Личното ми мнение бе и е такова :). Но не то е важно.
Искате ли да вдигнете пода на апартамента с около 9 - 12 см, и това при неголямата височина и при желанието да поставите допълнителна топлоизолация на тавана. Има ли такава възможност. Готови ли сте да платите значително повече за подово - при положение, че това все пак няма да направи отоплението ви по икономично (а макар и пренебрежимо - по не икономично). Готови ли сте да ползвате "комфорта" на подовото при "голи подове" в апартамента. До колко ще ви е комфортно подовото, когато застанете близо до големите прозорци. Плюс или минус за вас ще е голямата инертност на подовото отопление. До колко ще успява да ви стопли - апартамента, казвате - че е "вътрешен" и с добра топлоизолация. Но давате, че е "разчупен", с голямо остъкление, на последен етаж (до колко е добре топлоизолиран тавана) - топлинната мощност, която може да отдава при комфортни температури подовото все пак е силно ограничена.
Четири качествени климатика с "подови" тела сигурно ще ви излязат доста по-скъпо от евтина термопомпа от неименит производител. Но според мен ще бъдат по-ефективни. Като цяло - проекта ще е по-евтин. На кое ще се доверите повече - на една термопомпа от не известен вам производител, с подово монтирано от засега неизвестен монтажник или на 4 климатика от признати марки.
Lenovo - напреднал
Честно казано не съм се замислял за връзката между "френските прозорци" и подовото. За хола излиза, че площа на прозорците спрямо площа на пода е около 21%. Това не знам в коя графа отива - много, малко, средно/нормално.

Тема "Подово с електрически котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: