• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sasooooooooo - "специалист"
bad to the bone написа:
Не знам как стои въпроса с лицензирането на монтажниците но това е нещо което може да допринесе за сигурноста на хората.В Англия е извън закона инсталацията и ремонт на газови уреди от неквалифицирани хора.И клиентите изискват да покажеш карта и попълниш сертификат след като свършиш работа...
А при нас как стоят нещата? :?
pipbel - майстор
Най-големите бомби в къщите са електрическите бойлери. Да не говорим за поразените от ток...
В интерес на истината не съм съвсем safety. И при мене ще има 1 система под налягане - соларната, за топла вода. 2 панела с 200 л бойлер, цирк.помпа, UPS и т.н.
Само че така е планирана, че рисковете са минимализирани - бойлера ще е на тавана, а не в къщи, и да гръмне - ще хвърчат покрива и керемидите, а не главите ни.
Знаеш ли колко често се случва хора да не се събудят сутрин заради задушаване от печки на твърдо гориво?
Това се случва главно при печки с водни ризи.
Струва ми се за такива случаи е много уместно ( особено за тия които имат навика да кладат печките преди да си легнат) да си има едно рекуператорче в стаята с печката/камината, което да си бачка нон стоп вечер.

Sasoooo - въпроса ти е май риторичен......
LazarGanev - "Велик майстор"
sasooooooooo написа:
bad to the bone написа:
Не знам как стои въпроса с лицензирането на монтажниците но това е нещо което може да допринесе за сигурноста на хората.В Англия е извън закона инсталацията и ремонт на газови уреди от неквалифицирани хора.И клиентите изискват да покажеш карта и попълниш сертификат след като свършиш работа...
А при нас как стоят нещата? :?
По същия начин - газовото дружество не може да пусне газ, ако няма всички сертификати - одобрен проект, разрешение за строеж, разрешения за дейност на фирмата-изпълнител, обучен персонал със съответните документи, акт за приемане от лицензиран технически надзор, сертификати за вложените съоръжения и материали...
ror - специалист
LazarGanev написа:
По същия начин - газовото дружество не може да пусне газ, ако няма всички сертификати - одобрен проект, разрешение за строеж, разрешения за дейност на фирмата-изпълнител, обучен персонал със съответните документи, акт за приемане от лицензиран технически надзор, сертификати за вложените съоръжения и материали...
Това е на книга, аз нямах одобрен проект и разрешение за строеж, но газификатора каза "нама проблем, ние ще уредим нешата". Та такива ми ти работи, номера е да ти еземат парите :-D :-D :-D
horhef - помощник
Честита нова година на всички. Така аз имам един въпрос към знаещите. Преди няколко години ми изградиха в къщата газова инсталация, като идеята беше, че до няколко месеца ще стигне газта и до мен :sad: Та въпраоса ми е възможно ли е да си взема едно ремарке да си сложа метанови бутилки за кола и да ходя да си ги зареждам. Като идеята е да ходя през горе-долу 1 седмица да ги пълня на ново. газовото котле е 26кв. Какви ще са ми проблемите с това плюсове минуси и т.н. И как мога да сметна за това котле горе-долу какви бутилки ще ми трябват. Да кажем 2х140л?
2v6 - майстор
pipbel написа:
...
Знаеш ли колко често се случва хора да не се събудят сутрин заради задушаване от печки на твърдо гориво?
Това се случва главно при печки с водни ризи.
Струва ми се за такива случаи е много уместно ( особено за тия които имат навика да кладат печките преди да си легнат) да си има едно рекуператорче в стаята с печката/камината, което да си бачка нон стоп вечер.
Последния случай беше с печка без никакви ризи. Това се случва когато се набухат сурови дърва ("да държат огъня") или въглища и се затвори отвсякъде да гори бавно...

Това рекуператорче какво представлява?

Според мен в помещение с печка трябва да има добра вентилация.
2v6 - майстор
horhef написа:
Честита нова година на всички. Така аз имам един въпрос към знаещите. Преди няколко години ми изградиха в къщата газова инсталация, като идеята беше, че до няколко месеца ще стигне газта и до мен :sad: Та въпраоса ми е възможно ли е да си взема едно ремарке да си сложа метанови бутилки за кола и да ходя да си ги зареждам. Като идеята е да ходя през горе-долу 1 седмица да ги пълня на ново. газовото котле е 26кв. Какви ще са ми проблемите с това плюсове минуси и т.н. И как мога да сметна за това котле горе-долу какви бутилки ще ми трябват. Да кажем 2х140л?
В 280 л бутилки могат да се съберат около 220х280=61600 литра или 60 куб.м компресиран природен газ. Тия дни котела харчеше около 10 кубика на денонощие, та ако грееш колкото мен ще ти стига за 6 дни.
horhef - помощник
2v6 написа:
В 280 л бутилки могат да се съберат около 220х280=61600 литра или 60 куб.м компресиран природен газ. Тия дни котела харчеше около 10 кубика на денонощие, та ако грееш колкото мен ще ти стига за 6 дни.
Това е добре бих казал, че ме устройва. Въпроса е дали не изпускам нещо. Отопление на ремаркето? или няма нужда. Какво е максималното разстояние на раемаректо до къщата и др. подобни
ror написа:
LazarGanev написа:
Това е на книга, аз нямах одобрен проект и разрешение за строеж, но газификатора каза "нама проблем, ние ще уредим нешата". Та такива ми ти работи, номера е да ти еземат парите :-D :-D :-D
И бъди сигурен, че ги е уредил - газовите дружества също подлежат на проверки и надзор от съответните органи и никой не иска да е наказван, заради несвършена работа. Тази процедура може да се движи от клиента, от газовото дружество или от фирмата изпълнител. За всяка една инсталация има създадено досие и то се съхранява за да бъде на разположение по всяко време за проверки.
horhef написа:
2v6 написа:
Това е добре бих казал, че ме устройва. Въпроса е дали не изпускам нещо. Отопление на ремаркето? или няма нужда. Какво е максималното разстояние на раемаректо до къщата и др. подобни
Не са така прости нещата. По-добре иди говори с доставчика на газ - в много населени места се предлага такава услуга - доставка на газ с бутилкови групи - може и във вашия регион да има такъв доставчик.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 29

Тема "Отопление на газ-изгодно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: