Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте уважаеми съфорумци. Абсолютен новобранец съм, така че извинете ме предварително за тъпите въпроси :). В процес на изграждане сме на сграда със смесено предназначение около 1000 кв.м. РЗП. Сградата се намира в южна България около морето и ще се ползва за отдаване под наем на стаи 30 бр. по средно 15 кв.м. плюс 2 помещения от около 50 кв.м.. Зимата не се очаква запълняемост голяма и се колебая дали да не се монтират към всяко помещение инверторни климатици на покрива слънчеви колектори или :lol: , както съм написал в заглавието да си усложнявам живота. Молбата ми за съвет е ако си избирам термопомпа/и, котел, буферен съд, бойлери за БГВ и водни конвектори с каква мощност трябва да са? Имам опит с подобен обект, който се ползва само лятото за 3 месеца и там сме на климатици + бойлери на ток но след последните фактури за ток ще е добре за отплението и БГВ да има и алтернатива. Насочил съм се към пелетен котел макар че на стотина метра е газифицирано.
speka_rs - майстор
пет окт 29, 2021 9:35 ambegliktash написа:
Насочил съм се към пелетен котел макар че на стотина метра е газифицирано.
Ако на 100 м е газифицирано стига си се чудил. В момента си играя със служебната ми система, която е изградена със два газови котела 25 и 35 кВт за 300 м2 и това да имаш газ макар и малко по-скъпо е голяма ектра, просто 100 кВт котел/и ще си иска бая пелети така че виж колко ти искат тръбата да стигне до теб и не се чуди. Да се направят 3 или 4 котела в паралел и да може да се оправят нещата.
шоп - майстор
Ако е един общ топлоизточник ти трябват и 30 топломера. Отделно електромерите. Преди и след освобождаването на стаята трябва да ходиш да въртиш кранове. Тръби, помпи, конвектори.... наистина ще си усложниш и оскъпиш живота.
За мен най-доброто и евтино е климатици.

За топлата вода е ОК сл. колектори.
пет окт 29, 2021 2:25 pmspeka_rs написа:
пет окт 29, 2021 9:35 ambegliktash написа:
Насочил съм се към пелетен котел макар че на стотина метра е газифицирано.
Ако на 100 м е газифицирано стига си се чудил. В момента си играя със служебната ми система, която е изградена със два газови котела 25 и 35 кВт за 300 м2 и това да имаш газ макар и малко по-скъпо е голяма ектра, просто 100 кВт котел/и ще си иска бая пелети така че виж колко ти искат тръбата да стигне до теб и не се чуди. Да се направят 3 или 4 котела в паралел и да може да се оправят нещата.
Ако не ме застрелят с цифри определено ще се газифицирам.
пет окт 29, 2021 4:13 pmшоп написа:
Ако е един общ топлоизточник ти трябват и 30 топломера. Отделно електромерите. Преди и след освобождаването на стаята трябва да ходиш да въртиш кранове. Тръби, помпи, конвектори.... наистина ще си усложниш и оскъпиш живота.
За мен най-доброто и евтино е климатици.

За топлата вода е ОК сл. колектори.
Фактурата за тока 1 ФЛ ще я плаща и цялото топло също. Въпроса ми е дали си заслужава да се прави система термопомпа с водно охлаждане и отопление + помощ на бойлерите, защото при подобен обект разходите на БГВ са много сериозни, или климатици + отделно универсално климатично тяло и пластинчат топлообменник за бойлерите ( поне 1500 л.).
Може би ще са необходими 3 или 4 16кв термопомпи или голямо ВРФ тяло с пластинчат топлообменник и много водни конвектори. Ако ще е така се чудя дали да не поръчам от алибаба конвектори то от тия цени в БГ получавам главобол :? едно е сигурно отказвам се от тия пелети ей там ще е голямата хамалогия :wink: , ще карам на термопомпи и ще чакам газта. 100 метра по въздушна линия е тръбата но може би и там ще си остане като си знам комшиите и селските къщи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, колко ти искат за тези 100м? Това не са ли 3-4 парцела? Плати им техните такси и си готов
torbalan - Дървен философ
Ако ще се ползва сезонно - нищо повече от слънчеви бойлери и климатици не е необходимо.
съб окт 30, 2021 2:19 pmLazarGanev написа:
Добре де, колко ти искат за тези 100м? Това не са ли 3-4 парцела? Плати им техните такси и си готов
Ще ходя да говоря с Овергаз но го мерих по пътя около 450 м идва разстоянието иначе са 2 парцела до мен но доста големи (едното е болница която е вързана но аз се падам в дъно парцела и няма директен път).
съб окт 30, 2021 3:56 pmtorbalan написа:
Ако ще се ползва сезонно - нищо повече от слънчеви бойлери и климатици не е необходимо.
Цялата година ще се ползва. Няма да ми се размине котела май :?

Тема "Избор на термопомпа, котел и водни конвектори." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: