• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
ср ное 03, 2021 9:34 amddchipev написа:
Как се измерва ?
Да извадя тръбата от горелката и да пусна само шнека за 6 мин ли ?
Вадиш тръбата от горелката пускаш шнека за 6 мин и след това измерваш количеството на кантар.
andy_forresite - майстор
След като си освободил влизащата в горелката гофрирана тръба, взимаш съд - кашон, кофичка, каквото има, но да може да хване 5 кг пелети. Не би трябвало да прелее. Хващаш двата кабела от горелката (те са само два долу вдясно), изваждаш ги и ги включваш един в друг. Големият шнек ще започне да качва пелети и по тръбата ще падат в съда, който си подготвил. Може да използваш чувалче от пелети. Засичаш 6 минути с хронометър и разделяш двата кабела.
Слагаш си кабелите обратно в горелката, завиваш гофрето в гърловината и измерваш масата на пелетите.
Аз измервам капацитета на шнека на електронна везна като предварително слагам съда отгоре, занулявам и тогава изсипвам пелетите. Така измервам само масата на пелетите без теглото на самия съд. Дори правя още едно измерване на капацитета (нови 6 минути) и взимам средната стойност. Просто шнекът не винаги е запълнен добре. Ако имаш под ръка голям кантар, направо мери с чувалчето.

Другото важно нещо е с копчето с извитата стрелка, дето играе роля на enter или каквото е там, го прецъкай докато долу вляво на дисплея се покаже rpm и четири числа. Това са оборотите на вентилатора. На 60, 80 и 84% запиши колко оборота са това. Струва ми се че настройките може да се променят за добро. Някой си е играл с времето за подаване и % вентилатор. Между 2 и 3 мощност имаш голям скок в подаването, а вентилаторът се го увеличил почти символично. В същото време между мощност 1 и 2 има разлика от 20%, която не отговаря на разликата в количеството подавани пелети. Колко е добре с тези настройки, това не знам. Дай капацитета да се види какво гориво идва. Това е базова характеристика, която се ползва при настройката на пелетна горелка.
ddchipev - напреднал
ср ное 03, 2021 12:23 pmandy_forresite написа:
След като си освободил влизащата в горелката гофрирана тръба, взимаш съд - кашон, кофичка, каквото има, но да може да хване 5 кг пелети. Не би трябвало да прелее. Хващаш двата кабела от горелката (те са само два долу вдясно), изваждаш ги и ги включваш един в друг. Големият шнек ще започне да качва пелети и по тръбата ще падат в съда, който си подготвил. Може да използваш чувалче от пелети. Засичаш 6 минути с хронометър и разделяш двата кабела.
Слагаш си кабелите обратно в горелката, завиваш гофрето в гърловината и измерваш масата на пелетите.
Аз измервам капацитета на шнека на електронна везна като предварително слагам съда отгоре, занулявам и тогава изсипвам пелетите. Така измервам само масата на пелетите без теглото на самия съд. Дори правя още едно измерване на капацитета (нови 6 минути) и взимам средната стойност. Просто шнекът не винаги е запълнен добре. Ако имаш под ръка

За 6 мин 3,500 кг

Прикачен файл

5F9AF45A-AE6C-4849-B401-96B174505DA2.jpeg

Прикачен файл

8C2B6C92-0F46-4911-99C6-AB412C6DCDC6.jpeg
andy_forresite - майстор
Добре, нека опитам. Компютърът ми е в другата стая, а малкия спи. Пресмятам на ръка и... Опитай така:
Мощност 3 - 12.0 секунди/45 сек. цикъл и 52%
Мощност 2 - 6.4 секунди/45 сек. цикъл и 46%
Мощност 1 - 3.8 секунди/45 сек. цикъл и 42% вентилатор.

Първоначално зареждане - 138 секунди.

За въздуха няма как да съм сигурен какво ще се получи. И за първоначалното зареждане не съм убеден колко трябва да е, но ти пробвай и пиши какво става.
Може да псуваш андито, може да се ядосваш и да кажеш този нищо не разбира. Когато започне да гори правилно ще се намали разхода. Тогава всичко ще е наред. Както казах, не очаквай чудеса.
ddchipev - напреднал
Благодаря ти андито.Утре ще ги задам тези настройки и ще те държа в течение . И друго да вметна и да питам има ли значение от пелетите , защото аз съм с букови . Защото съм чувал , че буковите им трябвало повече % вентилатор .
:) :) :wink:
speka_rs - майстор
чет ное 04, 2021 12:21 amddchipev написа:
Благодаря ти андито.Утре ще ги задам тези настройки и ще те държа в течение . И друго да вметна и да питам има ли значение от пелетите , защото аз съм с букови . Защото съм чувал , че буковите им трябвало повече % вентилатор .
:) :) :wink:
Колега, на никои пелети не им трябва повече вентилатор, нито на буковите, нито на слънчогледа. Трябва им вентилатор да горят всеки вентилатор повече води до изхвърляне на повече топли изгорели газове в атмосферата и започват въпросите за големия разход.
m0m43 - специалист
А каква е версия на контролера? Със старата версия и аз държах високи проценти на вентилатора
ddchipev - напреднал
Благодаря ти andy_forresite.
С настройките където ми написа котела заработи по икономично и по добре за сега пък да видим като застудее как ще се държи , но определено има разлика .
Преди 7,8 чувала си ги изгаряше и при топло време за 24 часа ,а в студените дни съм стигал и до 12
Сега таван 3 чувала му сипвам .И някък си и радиаторите сега са по горещи преди на 50C на водата бяха по хладки,а сега пак на 50C си печът яко .
Исках да попитам и друго,помпата на каква степен трябва да бъде ? :)
pepi3196 - специалист
Моя опит с помпата е следния, на 3-та степен имаше шум в радиаторите и разхода беше по висок ( може и да си внушавам за разхода)
Топлоносителя (водата) трябва да има време да топлоприеме (в котела) и да топлоотдаде (в радиаторите)
Та си мисля, че на по ниска степен ще работи по добре системата.
andy_forresite - майстор
По писаното съдя че помпата си е добре на тази скорост.
На ниска скорост, тоест при бавно движение на водата, има две положителни неща - по-малка консумация на ел. енергия и по-топъл котел.
На висока скорост може да се появи шум и наистина да се увеличи разхода на пелети. Това е следствие от недостиг на топлоносител литра/мин. при ниската скорост. Но ако капацитетът на радиаторите е бил покрит от 1-скорост, няма да се увеличи разхода на пелети.
Водата много добре обменя температура при допир с метала, бетона и пр. На практика температурите на водата и на радиатора се балансират още при допир. Като време е по-кратко от 1 секунда. В същото време водата в отопл. система се движи с до 3,5 км/ч. Така че време за топлообмена има мноооого. И с 20 км/ч да тича по тръбите, пак ще е същия топлообмена, само че шумът би бил ужасен, както и хидравличното съпротивление.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Настройки Грейко РБ 50" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: