• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 29
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ves-ko - специалист
съб сеп 25, 2021 12:55 pmanimal82 написа:
... ако задам акуатора да се управлява от стаен термостат, той подава фалшиви сигнал за включване и веднага след това за изключване. ...
Това лесно се коригира, като в настройките на термостата се задава хистерезис например 0,2 °С. Тогава термостата (чрез актуатора) ще подаде сигнал за спиране на котела при 24,2 °С (при зададени 24,0) и съответно за пускане при 24,0.
При мен 3 стайни термостата 'в паралел' управляват единия канал на актуатора, който вкл./изкл. помпата.
animal82 - помощник
ср ное 10, 2021 8:31 amves-ko написа:
съб сеп 25, 2021 12:55 pmanimal82 написа:
... ако задам акуатора да се управлява от стаен термостат, той подава фалшиви сигнал за включване и веднага след това за изключване. ...
Това лесно се коригира, като в настройките на термостата се задава хистерезис например 0,2 °С. Тогава термостата (чрез актуатора) ще подаде сигнал за спиране на котела при 24,2 °С (при зададени 24,0) и съответно за пускане при 24,0.
При мен 3 стайни термостата 'в паралел' управляват единия канал на актуатора, който вкл./изкл. помпата.
Това няма да помогне-тествал съм го.Говоря за фалшив сигнал, когато не са достигнати зададените параметри за вкл/изкл. Управлявам актуатора от главите(отваряне на вентила 10%).С офсета заигравката е безмислена - само ще си докараш главоболия - има писано по темата и съм го тествал.При хоуматика истината е една - инсталираш, задаваш си параметрите,тя си се самонагажда към условията и си работи - не се базикаш.Малко се отклоних.Рядко се случва, но пак имам фалшиви импулси - направил съм си известия от приложението и виждам кога котела се е включил или изключил.Реле времето, което сложих си върши работата и "ограничава" фалшивите цикли(те се кратки в рамките на 1-2 секунди.
ves-ko - специалист
ср ное 10, 2021 8:56 amanimal82 написа:
Това няма да помогне-тествал съм го.Говоря за фалшив сигнал, когато не са достигнати зададените параметри за вкл/изкл. Управлявам актуатора от главите(отваряне на вентила 10%).С офсета заигравката е безмислена - само ще си докараш главоболия - има писано по темата и съм го тествал.При хоуматика истината е една - инсталираш, задаваш си параметрите,тя си се самонагажда към условията и си работи - не се базикаш.Малко се отклоних.Рядко се случва, но пак имам фалшиви импулси - направил съм си известия от приложението и виждам кога котела се е включил или изключил.Реле времето, което сложих си върши работата и "ограничава" фалшивите цикли(те се кратки в рамките на 1-2 секунди.
Да, в случая, с използването на %-тите на рад.вентил 'е нормално' да се получават такива 'аномалии'. Затова и сложих термостати във всички стаи.
Сега, например в едната стая радиатора е м/у 60 и 100 %, за да поддържа 24 оС, докато в другата е м/у 10 и 60. В третата през повечето време радиаторите са м/у 10 и 30% (защото има големи южни прозорци) и само сутрин, при повишаване на заданието от 20 оС (за през ноща) до 24 оС (за през деня) се отварят за около час на 100%. т.е. наистина системата се 'самообучава' според инд. особености на помещението.
Още нещо положително от ст.термостати: темп. измерена от рад.вентил (в едната стая - примерно) е 26 оС (защото има завеси в близост до вентила, които малко нарушават възд. поток около него), но продължава да е отворен на 60-80%, защото ст.термостат (в другия край на стаята) отчита 23.8, при зададена 24 оС.
Предстои още едно 'подобрение' - поръчал съм датчици за прозорците, с които целта е при отваряне на прозореца автоматично да 'сваля' заданието на 12 оС (примерно - видях, че оригинално толкова е заложена), което води до затваряне (до 0%) на рад.вентил и при затваряне на прозореца възстановява предишното положение или задава ново за достигане на зададената темп (напр. 24 оС).

Според мен основен недостатък на системата е сравнително високата ѝ цена ... и ѝ липсват датчици. Биха могли да се добавят в листата такива за темп. на вода (контактни, потопяеми (Pt100, Pt1000, NTC) и т.н.); за налягане, което би увеличило многократно възможните приложения.
animal82 - помощник
ср ное 10, 2021 10:33 amves-ko написа:
ср ное 10, 2021 8:56 amanimal82 написа:
Да, в случая, с използването на %-тите на рад.вентил 'е нормално' да се получават такива 'аномалии'.

Явно не ме разбираш. Така като гледам си нагазил в дълбокото - сигурно си с Чарли или ccu3 централа. Аз съм с точка за достъп.Имам 5 термоглави, 6 стайни термостата, 5 датчика за отворени прозорци(скрити в дограмата),1 датчик на входната врата, актуатор за котела, и ТД. Аномалии с процентите няма.При настройка 10% означава,че когато главата отвори на 10% ще подаде импулс към актуатора през ТД(облака), а главата се контролира от СТ(ако има такъв).Настроил съм тези проценти защото при настройка 1%, леко да мръдне главата и пали пелетарката.Офсета е безмислен, защото ако си го настроил + 1 градус при реална темп. в стаята 24 ,СТ ще показва 25, а главата ще отчита градус повече или обратното при -1.Има смисъл за калибриране на СТ ако не отчита правилно.Системата изобщо не е скъпа в сравнение с други подобни - 80лв. е термоглава или СТ с регулатор върху него(без регулатор 60лв.), датчика за дограмата е 60лв.,актуатор 140лв.,стойка за термостат 30лв.,ТД - 100лв.Предлагат се устройства на хоуматик,които можеш да интегрираш към съществуващи датчици на други фирми, а от там получаваш сигнал или управляваш от хоуматика(Не съм се интересувал в детайли.В немските сайтове има достатъчно инфо).

Прикачен файл

Screenshot_2021-11-10-11-36-59-544_de.eq3.pscc.android.jpg
animal82 - помощник
.. и ѝ липсват датчици. Биха могли да се добавят в листата такива за темп. на вода (контактни, потопяеми (Pt100, Pt1000, NTC) и т.н.); за налягане, което би увеличило многократно възможните приложения.
[/quote]

Има доста датчици и сензори, които хоуматик предлагат: за въглероден диоксид, фин прах,
измерване на диференциална температура,за вибрации,наклон,движение и посока на движение,за дъжд,ниво на водата(потопяем),за наличие на вода,за светлина.Доста добре е развит гамата за охрана, управление на ролетни щори и доста други.В България не съм видял да ги продават, но можеш спокойно да си ги поръчаш от немските сайтове.
ves-ko - специалист
ср ное 10, 2021 7:38 pmanimal82 написа:
Има доста датчици и сензори, които хоуматик предлагат: за въглероден диоксид, фин прах,
измерване на диференциална температура,за вибрации,наклон,движение и посока на движение,за дъжд,ниво на водата(потопяем),за наличие на вода,за светлина.Доста добре е развит гамата за охрана, управление на ролетни щори и доста други.В България не съм видял да ги продават, но можеш спокойно да си ги поръчаш от немските сайтове.
Да, запознат съм с гамата им, но нямат това, което споменавам - за измерване на темп. с изнесен датчик (например Pt100, Pt1000, NTC), както и за налягане. т.е. нещо, което да използваш примерно за мерене на темп. на водата в котела, на връщащата към котела, в бойлера, от бойлера към чешмата и т.н. това за диференциална температура съм го пропуснал...
Идеята ми тук е автоматично да се регулира темп. на водата към радиаторите (м/у 40 и 70 oС) в зависимост от външната температура. В момента при мен това е осъществено чрез трипътен термосмесителен вентил с термоглава с изнесен датчик (на Herz) и го 'връткам' ръчно, а ако имаха (търсих, но не намерих) подобен 'изнесен' датчик, може да се комбинира със задвижка и да се автоматизира горе описаното.
Относно налягането - би могъл да се използва, като защита от прегряване на бойлера (примерно) или при спиране на водата (ниско налягане)...
Иначе - да, в България предлагането е доста ограничено, затова и преди няколко дни си поръчах от Reichelt Elektronik "HMIP SWDO-I" - датчици за отворен прозорец (скрит монтаж) - монтират се вътре в пространството м/у касата и крилото. Проверих и при другият 'голям' доставчик - Conrad, но там цените са с по ~2 EUR по-високи и цената за доставка е почти двойна. Чакам ги в началото на другата седмица.

Edit:
Я, сега видях, че и в България вече го има това ... (преди месец и повече го нямаше).
https://smartlife.bg/product/homematic- ... p-swdo-i-2
/Само дето цената е малко по-височка./
Последна промяна от ves-ko на чет ное 11, 2021 8:42 am, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Веско,
аз това почти го постигнах. Направих с моя MAX! така:
- един стенен термостат в общо помещение (коридор)
- неговият сдвоен радиаторен термостат управлява трипътния вентил на котела (с адаптор за Herz).
В коридора, радиатора ръчно гo нагласям, така, че да се регулира добре температурата на водата спрямо външната. В останалите стаи има радиаторни термостати.
Мисля, че доста добре се получава и няма нужда от ръчна намеса.
Ето графика на работата.
ves-ko - специалист
чет ное 11, 2021 8:39 amEvgeniy написа:
Веско,
аз това почти го постигнах. Направих с моя MAX! така:
- един стенен термостат в общо помещение (коридор)
- неговият сдвоен радиаторен термостат управлява трипътния вентил на котела (с адаптор за Herz).
В коридора, радиатора ръчно гo нагласям, така, че да се регулира добре температурата на водата спрямо външната. В останалите стаи има радиаторни термостати.
Мисля, че доста добре се получава и няма нужда от ръчна намеса.
Ето графика на работата.
Графиките са супер.
Не ми стана ясно само как точно е реализирано това: "един стенен термостат ... неговият сдвоен радиаторен термостат (предполагам имаш в предвид термовентил) управлява трипътния вентил на котела (с адаптор за Herz)".
Предполагам си 'завил' радиаторния термовентил на трипътния Herz вместо термовентил с изнесен датчик, какъвто обикновено се ползва.
Можеш ли да снимаш това?
Благодаря.
animal82 - помощник
Прикачен файл:
IMG_20211111_091204.jpg
]

Да, запознат съм с гамата им, но нямат това, което споменавам - за измерване на темп. с изнесен датчик (например Pt100, Pt1000, NTC), както и за налягане. т.е. нещо, което да използваш примерно за мерене на темп. на водата в котела, на връщащата към котела, в бойлера, от бойлера към чешмата и т.н. това за диференциална температура съм го пропуснал...
Идеята ми тук е автоматично да се регулира темп. на водата към радиаторите (м/у 40 и 70 oС) в зависимост от външната температура. В момента при мен това е осъществено чрез трипътен термосмесителен вентил с термоглава с изнесен датчик (на Herz) и го 'връткам' ръчно, а ако имаха (търсих, но не намерих) подобен 'изнесен' датчик, може да се комбинира със задвижка и да се автоматизира горе описаното.
Относно налягането - би могъл да се използва, като защита от прегряване на бойлера (примерно) или при спиране на водата (ниско налягане)...
Иначе - да, в България предлагането е доста ограничено, затова и преди няколко дни си поръчах от Reichelt Elektronik "HMIP SWDO-I" - датчици за отворен прозорец (скрит монтаж) - монтират се вътре в пространството м/у касата и крилото.
Доставката от Германия до България ми струва 3лв.(до 1кг.).По евтино е отколкото да пуснеш нещо в Бг.Бойлера си има достатъчно защити и с подходящо управление всичко е наред.Аз съм доволен от моето.Няма да споменавам имена на фирми за да не правя реклама.Хоуматика имат и датчик за външна темп.,задвижки за вода(кабелни и безжични), сонди за температура....Относно цените на стоките :

Прикачен файл

IMG_20211111_090834.jpg
IMG_20211111_090834.jpg (111.36 KиБ) Видяна 1412 пъти

Прикачен файл

IMG_20211111_091014.jpg
Evgeniy - майстор
чет ное 11, 2021 9:03 amves-ko написа:
Можеш ли да снимаш това?
Благодаря.
Да, точно така - термоглавата се води "рдиаторен термостат". Идеята е, че ако има стенен термостат в "стаята", всички радиаторни се водят по неговия датчик, а не по своя.
Преди време това го бях направил, като изнесох сензора на един Салус с жица извън него, но сега е безжично. Салуса с жицата, сега е в пенсия и ако на някой ще свърши работа да ми пише...
Ето снимките:

Прикачен файл

3-way.jpg

Прикачен файл

wall-T.jpg
Последна промяна от Evgeniy на чет ное 11, 2021 12:58 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 29

Тема "Всичко за управление на отопление със системи Homematic IP и MAX!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: