Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
пон дек 06, 2021 2:48 pmandy_forresite написа:
На някой случвало ли се е нещо подобно и на какво може да се дължи?
Не си чистил отдавна и са се запалили саждите в котела.
andy_forresite - майстор
Преди 8 дни. 150 кила олЮ приблизително.
Разгарянето беше след 11 часа престой, 30° вода. Не е било бурно като след 3-4 часа. Дори преди да го включа изчегъртах нагара и пепелта от горелката. Разликата между топлия и студения старт е, че при топлия при разгаряне вдига 2-4 градуса, а при студения - нито един или най-много един градус.
Саждите в тръбите са много фини. Преди години си пуснах цигара в пепелника, който беше със саждите от тръбите и по едно време нещо запуши. Гори с тлеене и отдава топлина. Друг път пък ги запалих с остатъците от горелката. Почистих всичко и горелката накрая. Подложих пепелника под горелката да пада пепелта в него - въгленче от миналата вечер подпали пепелта от тръбите, която беше най-отгоре. Тогава включих горелката и излязох оставяйки пепелника в мазето (и котелно). Изкарах колата, приятел ми звънна да му взема кафе, върнах се да взема пари и а, нещо смърди и много пушек... от тогава първо чистя горелката и накрая пак я измитам.
filmatoplo - майстор
Още чакам ,точно два месеца от как съм поръчал котел Експерт 30.Междувременно който ме пита за котли ,казвам - ако си поръчате сега ,ще дойде догодина. :lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
Филми, да ти пратя котел, стига си чакал? Заскладил съм повече, тъй че имам

Прикачен файл

Котли.jpg
filmatoplo - майстор
Кой да знае ,че ще забавят толкова нещата ,около 5ти октомври съм поръчал.Не само аз ,не само клиента,че и целия град знае за забавянето,сега и интернет .Чувствам се излъган,22 работни дни минаха отдавна ,такива им бяха първите думи.Ако до понеделник не дойде ще им го откажа.Котела е Експерт 30.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези на снимката също сме ги чакали 2 месеца, но като свободни бройки, преди да дойдат клиентите :wink:
yassi - специалист
Добър ден,
това сега го видях в сайта на Грейко:

=========
Уважаеми настоящи и бъдещи ползватели на пелетни съоръжения “Грейко”,

На Вашето внимание – ПРАВИЛНИ НАСТРОЙКИ на температурите за работа на съоръжения “Грейко”:

1. Температура на системата – 75 °C;

2. На помпата – 65 °C (не по-ниска от 60°C).

Това гарантира по-икономична работа на съоръжения “Грейко” и по-голяма дълговечност на използване на съоръжението.
========
Сега съм настроил 65гр температура и помпа на 55гр
Да ги вдигам ли? 75гр не е ли множко?
andy_forresite - майстор
Задаване на температура 75° при пелетно съоръжение Грейко + Натурела означава "работна" температура 69-71 градуса. Това е поради особеностите на контролера и ако не сме променяли границите на регул. на мощността.
Колкото до препоръчваната температура за включване на циркулационната помпа 60-65 градуса така и не можах да разбера логиката каква е. Значи един път не искаме в котела да се влива студена вода и втори път точно това правим - когато ЦП се включи, в котела ще влезе студената вода от системата. Тя е там и чака да влезе в котела за да се стопли. Това е целта все пак - да сгреем радиаторите. Може (в голяма степен) да я спре само антикондензен клапан. Нищо друго. Ако се притесняват за качеството на материала и заварките, тогава да препоръчат нещо, което работи - монтиране на антиконд. клапан. Или вентил, кой как го разбира.
Кога имаме конденз? Когато има разлика м/у топло и студено. Пример бирата от камерата на хладилника, която пийваме със шопска при 35 гр на сянка. Разликата между това студената вода от системата да навлезе в котела при 40 и при 60 градуса е, че при по-високата температура за вкл. на ЦП това ще трае по-кратко, ще повлияе в по-голяма степен и ще се повтори няколко пъти. Минерализацията, или директно казано - ръждясването - на ТО има по-добри условия заради по-голямата разлика между водата в котела и идващата студена от системата. Признавам че не съм пробвал, защото нямам как, както ЦП си се върти без да нищо да я спира, котелът да си разгрява цялата вода постепенно. Няма да има разлика топло/студено що се касае входа в котела. Защо така да има конденз, а в "припомпването" 61-59 (както е с вкл на ЦП от 60°) да няма?

Лично аз не мога да спазя препоръката за 75, тъй като преди 5 години се доверих на много разбираещи, знаещи, можещи... и се сдобих с ППР тръби, които държат до 60 градуса. Рискът да си наводня мазето със 75 е сигурен, докато да протече котелът ... също е сигурен, но няма да стане толкова скоро, колкото първия риск. Напълно съм наясно и с двата риска. При втория не е въпросът дали, а кога ще ръждяса и протече.
ls1 - напреднал
Е защо не ми отговори така преди две седмици? За какво бяха онези еквилибристики?

Както и да е. Аз реших да пробвам да видя какво е. Помпата тръгва на 65. Котела настроен до 75. Това което става е, че точно в момента в който завърти водата, т.е. влезе студената в котела, горелката е модулирала на р2. Но си вдига пак на р3 веднага, така че едва ли е чак толкова проблем. Помпата работи много по-малко, защото вкарва вода с висока температура и това много бързо се отразява на стайния термостат. Общо взето газ до 65, завърта помпата, припадък от хладната вода, режим 'поддържане' заради горещата вода в радиаторите (стайния термостат сее сгрял), преди да изтече поддържането температурата в стаята спада, стайния термостат изревава, газ на макс до 65 и пак така. Като се темперира къщата графиката на горивото е супер равномерна, температурата на котела ходи няколко градуса нагоре-надолу. Горелката почти не се гаси, редува р3, малко р2 и поддържане. Трипътен нямам, но и конденз и налепи нямам, комина е сух.

Миналата година карах на режим 55 помпа/75 максимум котел. Конденз и налепи няма. Горелката тръгва на макс, стига 55, тръгва помпата, температурата на котела припада, горелката си бичи на макс, в един момент системата се темперира и почва да вдига температурата. Стаята се стопля, стайния термостат изревава, горелката минава в 'поддържане', помпата обаче върти (щото котела има да смъкне от примерно 65 градуса до 55) и поддържането е по-дълго, съответно след 20тата минута гаси горелката. След още десетина минути стайния му става студено, горелката зарежда доза, пали и се повтаря цялата работа.

Според мен има смисъл откъм здраве на системата. Разликата в температурата на котела и идващата от радиаторите вода се преодолява по-бързо, защото студена вода влиза, помпата спира и водата почва да се топли. При втория вариант стоплена нестоплена - помпата върти и вкарва нова студена. Откъм икономия...не знам, в първия вариант веднъж вдигне ли температурата след това ще е в режим примерно 10 минути р3, 20 минути поддържане. Във втория 15 минути п3 (щото трябва да стоплим стаите с по-ниска температура на водата), може би малко модулиране, после 20 минути поддържане, гасене, палене. Така че ако не се прави всеки ден старт от ниска температура може би първия вариант е по-икономичен.

Няма още поредица от сходни дни, да направя добро сравнение, а и още си донастройвам горенето.

Едно нещо ме притеснява - Лазар не коментира тази препоръка на Грейко. Или я смята за очевидна в смисъла си, или точно обратното.

Бърз въпрос, при пелетна горелка и стаен термостат Салус как е по-добре да е настроен от джъмперчетата отзад, да докладва 6 пъти на час, 9 или с хистерезис 0.25 градуса?
andy_forresite - майстор
Тогава зададе няколко въпроса и се притесняваше за КПД (такова понятие при водогрейните котли няма) около температурите на водата в казана и за вкл. на ЦП. В управлението с цветния екран може да са ограничили температурата за вкл/изкл. на помпата, но то е софтуерно и това не може да те спре да я управляваш както поискаш :wink:
Ако попиташ Лазар той ще ти каже помпа на 60-65 и котелна вода 80°С. При помпа на 60 и котел 80 надали ще има време да връща на втора, но щом се стопля толкова бързо при теб, няма какво да те притеснява. Важното е че необходимата топлинна енергия не е много. Нещо, с което не мога да се похваля :) При мен минават часове докато горещите радиатори затоплят стаите и горенето продъжлава вече 33 часа без прекъсване. Редува 1-ва и 2-ра мощност.
Колкото до препоръката на "Лазар Ганев" то тя е ясна. Нищо чудно от грейко инженеринг да са оставили това послание по негово настояване.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: